200 milioane euro pentru a-i face mai destepti pe elevi

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 24.06.2015 17:34 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Guvernul a adoptat un proiect de Lege prin care se aproba acordul de imprumut pentru finanţarea Proiectului privind invaţamantului secundar, semnat intre Romania şi Banca Internaţionala pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD).

Imprumutul, in valoare de 200 de milioane de euro, este acordat pe o perioada de 20 de ani şi se va rambursa intr-o singura tranşa, la 1 noiembrie 2034.
Din punctul de vedere al termenilor şi condiţiilor financiare, imprumuturile BIRD sunt competitive şi mai flexibile decat alte instrumente alternative de finanţare existente pe piaţa financiara internaţionala.
Proiectul privind invaţamantul secundar, finanţat prin acest imprumut, are scopul sa contribuie la imbunataţirea tranziţiei de la sistemul educaţional secundar superior la cel terţiar şi creşterea gradului de absolvire a primului an de invaţamant superior.
Beneficiari ai proiectului vor fi toate liceele din invaţamantul de stat cu rata scazuta de absolvire a şcolii sau de promovare a examenului de bacalaureat, precum şi universitaţi din sistemul de stat.

Proiectul este structurat pe trei componente:
#Intervenţii la nivelul liceelor şi intervenţii sistemice care vor consta in granturi, asistenţa tehnica, instruire şi bunuri
Intervenţii la nivelul liceelor: acordarea unor ore de remediere, meditaţii, consiliere, orientare profesionala, activitaţi extracurriculare, vizite de documentare, participari la competiţii, reţele intraşcolare, stagii de formare, achiziţii de bunuri;
Intervenţii sistemice: revizuirea programei şcolare, formarea cadrelor didactice, imbunataţirea platformei on-line pentru evaluari şi examene naţionale, elaborarea de materiale didactice digitale, etc.
Se estimeaza ca de aceste activitaţi vor beneficia 1160 de licee din mediul rural şi urban, respectiv toate liceele care nu au inregistrat rezultate bune la examenul de bacalaureat.
#Intervenţii sistemice la universitaţi şi programe de vara care vor consta in granturi şi asistenţa tehnica pentru realizarea urmatoarelor activitaţi pentru sprijinirea studenţilor cu risc de abandon şcolar: programe remediale, tutoriat, consiliere, seminarii, programe de vara, dezvoltarea unor centre de invaţamant.
Se estimeaza ca de aceste activitaţi vor beneficia circa 300 de facultaţi din intreaga ţara, adica 85% din totalul facultaţilor de stat.
# Managementul proiectului, monitorizare şi evaluare – in cadrul careia se vor finanţa costuri legate de implementarea, monitorizarea şi evaluarea unor studii privind eficienţa diferitelor programe finanţate (cum ar fi Programul Bani de liceu)
Se estimeaza ca implementarea proiectului se va realiza in şapte ani, respectiv din noiembrie 2015 pana in decembrie 2022.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.