22.606 romani nu au drept de vot

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 27.07.2012 13:31 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Conform statisticilor realizate de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date şi Direcţia Generală de Paşapoarte, 623 persoane împlinesc vârsta de 18 ani în ziua referendumului.
În conformitate cu art. 4 din Hotărârea Biroului Electoral Central nr. 7/13.07.2012, la referendumul pentru demiterea Preşedintelui României, cetăţenii români îşi pot exercita dreptul de vot în baza următoarelor documente: a) în ţară, numai pe baza cărţii de identitate, cărţii de identitate provizorie sau a buletinului de identitate, cu excepţia cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate care pot vota în ţară şi în baza paşaportului simplu cu menţiunea privind stabilirea domiciliului în străinătate; elevii din şcolile militare votează în baza carnetului de serviciu militar; b) în străinătate, pe baza paşaportului simplu, a paşaportului de serviciu, a paşaportului diplomatic sau a cărţii de identitate; Cetăţenii români cu domiciliul în România nu pot vota la secţiile de votare din ţară pe baza paşaportului.Potrivit dispoziţiilor art. 4 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, cu modificările şi completările ulterioare, nu pot vota persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale (interzicerea drepturilor prevăzute la art. 64 alin. (1) lit. a) prima teză), debilii sau alienaţii mintal puşi sub interdicţie.
Din statisticile realizate de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date a rezultat că, la nivelul întregii ţări, 22.606 persoane nu au drept de vot, acestea nefiind incluse în copiile de pe listele electorale permanente.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.