23 de VICTIME ale incendiului de la COLECTIV inca mai au nevoie de ingrijiri medicale!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 23.02.2018 10:18 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Masuri pentru mentinerea drepturilor si a nivelului cuantumului indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate
Guvernul a aprobat, pe 22 februarie 2018, o ordonanţa de urgenţa iniţiata de Ministerul Sanataţii care include masuri pentru menţinerea drepturilor şi indemnizaţiilor asiguraţilor in sistemul public de sanatate.
Astfel, persoanele care beneficiaza de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obişnuite sau de accidente in afara muncii, pentru sarcina şi lauzie, pentru ingrijirea copilului bolnav, precum si pentru risc maternal, vor beneficia de aceleaşi drepturi şi de acelaşi nivel al indemnizaţiei aflata in plata pana la 1 ianuarie 2018.

Masurile sunt tranzitorii şi se aplica pana la 1 octombrie 2018 pentru persoanele care beneficiaza sau urmeaza sa intre in concediu medical pentru sarcina şi lauzie, pentru ingrijirea copilului bolnav şi pentru risc maternal, respectiv pana la 1 iulie 2018 pentru celelalte categorii de persoane asigurate care se afla in concediu medical sau care urmeaza sa intre in concediu medical in aceasta perioada.

Practic, in cazul in care transferul sarcinii fiscale duce la diminuarea indemnizaţiei, se plafoneaza contribuţiile de asigurari sociale datorate, astfel incat sa se menţina indemnizaţiile la nivelul aflat in plata inainte de 1 ianuarie 2018.
In cazul persoanelor care au primit indemnizaţii diminuate pana la aplicarea masurilor adoptate astazi, angajatorul/platitorul efectueaza regularizarea sumelor prin depunerea declaraţiei rectificative şi plateşte diferenţele de indemnizaţii persoanelor in drept pana la 31 martie 2018.

Totodata, potrivit ordonanţei de urgenţa, in primul semestru al anului 2018 se va menţine reglementarea care s-a aplicat pana la sfarşitul anului trecut, anume ca stagiul minim de asigurare pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
Incepand cu data de 1 iulie 2018, stagiul minim de asigurare pentru acordarea concediilor si indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

Excepţie vor face in continuare indemnizatiile aferente concediilor medicale acordate pentru afectiunile grave (neoplazii, HIV-SIDA, urgente medico-chirurgicale, boli infecto-contagioase din grupa A, risc maternal) pentru care persoanele asigurate beneficiaza de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate fara sa fie necesar stagiul de cotizare.

De asemenea, actul normativ aprobat prelungeşte perioada de acordare a tratamentului in strainatate, in unitati sanitare de stat sau private, pana la finalul anului 2020, pentru persoanele a caror stare de sanatate a fost afectata in urma tragicului eveniment produs in data de 30 octombrie 2015 in Clubul Colectiv din Bucuresti.
In prezent, mai au nevoie de ingrijiri medicale 23 de persoane.

In vederea imbunataţirii serviciilor de asistenta medicala desfasurata in unitatile de invatamant, ordonanta de urgenta reglementeaza modul in care autoritatile administratiei publice locale pot participa la finanţarea acestora cu sume alocate din bugetul local pentru plata cheltuielilor de personal.

Alte reglementari din actul normativ au rolul de a clarifica si a debirocratiza modul de prescriere si obtinere a tratamentelor si dispozitivelor medicale necesare asiguratilor, inclusiv persoanele cu handicap.

Totodata, ordonanţa de urgenţa aprobata prevede ca, pana la finalul anului 2018 va fi implementat sistemul informatic de telemedicina rurala şi sistemul informatic de telemedicina al apararii, care va face parte din sistemul informatic si informational din sanatate.
Acest proiect de utilitate publica de interes national va fi implementat etapizat de catre Ministerul Sanataţii şi Ministerul Apararii Naţionale.

Sistemul informatic si informational din sanatate va cuprinde raportarile si bazele de date in domeniul sanitar gestionat de autoritatile, institutiile publice si furnizorii care acorda servicii in cadrul sistemului de sanatate.

Sistemul informatic de telemedicina rurala va permite acordarea serviciilor medicale la distanta, prin folosirea tehnologiei informatiei si sistemelor de comunicatii moderne, intre cabinetele medicilor de familie din mediul rural şi medicii specialişti din spitalele judetene/ institutiile sanitare, in timp ce sistemul informatic de telemedicina al apararii va face posibila acordarea serviciilor medicale la distanţa prin folosirea tehnologiei informaţiei şi sistemelor de comunicaţii moderne intre structuri de medicina operaţionala, structuri medicale din cadrul unitaţilor militare şi unitaţilor sanitare din reţeaua sanitara proprie a Ministerului Apararii Naţionale.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.