National

Tot ce se întâmplă la nivel naţional şi se răsfrânge în viaţa cotidiană a bănăţeanului.

 
47.274 de Paraschiva

Dintre cei 53.160 de români aniversaţi de Sfânta Cuvioasă Parascheva, 49.130 sunt femei, iar 4.030, bărbaţi.Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, majoritatea femeilor care îşi sărbătoresc onomastica de Sfânta Cuvioasă Parascheva, respectiv 47.274, poartă numele de Paraschiva, alte 664 Parascheva, 607– Chiva, iar 585, Chivuţa.Dintre bărbaţii care îşi sărbătoresc onomastica la această dată, 3.733 poartă numele de Paraschiv, alţi 289 –Chivu şi 8 – Paraschev.

 
Cutremur de 3,8 grade în Vrancea

  Vrancea - Un cutremur subcrustal cu magnitudinea estimata intre 3,6-3,8 grade pe scara Richter s-a produs in seara zilei de joi, 13 octombrie, in regiunea Vrancea. Conform datelor publicate de INCDFP , seismul a avut loc la ora 20h03min timp universal (23h03min ora locala in Romania), iar epicentrul a fost localizat in Muntii Vrancei, la o distanta de 2 km de localitatea GURA TEGHII.Seismul s-a produs la adancimea de 137 km si a avut magnitudinea de 3,6-3,8 grade. Intensitatea seismului in zona epicentrala nu a depasit II grade pe scara Mercalli. Cutremurul nu a fost resimtit la Bucuresti.

 
Declaraţia Zilei / Ion Iliescu

    "Se naşte acum un partiduleţ din ăsta, văd că este de unii prezentat ca marea descoperire, Noua Republică, formaţiune de dreapta şi pentru care vrăjmaşul principal este PSD. Şi obiectivul lor major să stopeze venirea stângii la putere că asta ar fi o nenorocire pentru ţară. Sunt tot fel de diversiuni propagandistice pe această temă. Dacă ne uităm la istoria noastră eu cred că cele mai bune guvernări au fost două, care au fost de stânga".

 
Statutul de staţiune balneară, aprobat

  Bucureşti - Guvernul României a aprobat Hotărârea privind acordarea statutului de staţiune balneară şi balneoclimatică pentru unele localităţi şi areale care dispun de factori naturali de cură. Actul normativ urmăreşte completarea reglementărilor existente în domeniul asistenţei medicale balneare şi de recuperare, reprezentată de totalitatea serviciilor medicale asigurate în staţiunile balneare, climatice sau balneoclimatice, prin utilizarea factorilor naturali terapeutici şi/sau factori fizici produşi artificial, precum şi prin dietă, medicaţie, psihoterapie şi educaţie pentru sănătate. Propunerile şi hotărârile consiliilor locale, precum şi referatele întocmite de către Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie Bucureşti, arată că sunt îndeplinite condiţiile necesare acordării statutului de staţiune baneoclimatică sau balneară pentru următoarele localităţi şi areale: Băile Olăneşti, Covasna, Băile Felix, Sovata, Techirghiol, Amara, Băile Herculane, Băile Govora, Călimăneşti-Căciulata şi Ocna Sibiului. Aceste localităţi şi areale sunt situate în zone cu factori climatici benefici, cu condiţii pentru asigurarea menţinerii şi ameliorării sănătăţii şi/sau a capacităţii de muncă, precum şi a odihnei şi reconfortării. Afecţiunile care pot fi tratate prin cure balneare sunt: boli neurologice, boli ginecologice, boli profesionale, boli endocrine, boli metabolice şi de nutriţie, boli ale aparatului locomotor, afecţiuni respiratorii, afecţiuni ORL, afecţiuni reumatismale, afecţiuni cronice, degenerative şi abarticulare, afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni dermatologice, afecţiuni hepatobiliare. Factorii naturali terapeutici sunt: ape minerale termale clorurosodice, bicarbonatate, sulfuroase, iodate, ape oligominerale hipo şi hipertermale, magneziană, ape sărate de mare concentraţie, nămol sapropelic, sulfuros, mofete, bioclimat sedativ de cruţare sau cu nuanţe de excitare, climat răcoros, de depresiune intramontană, fără excese termice, bioclimat excitant de stepă.

 
38,5 milioane de lei pentru datoriile unor şcoli

  Executivul a decis printr-o hotarâre suplimentarea bugetului Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului cu aproximativ 38,5 milioane de lei din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, pentru a fi platite arieratele acumulate de autoritatile publice locale pentru investitiile în scoli, a anuntat purtatorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean. 'Cu acesti bani vor fi achitate, în principal, datorii ale unitatilor de învatamânt preuniversitar de stat - ale scolilor - catre agenti economici care au executat lucrari de constructii si reparatii, dar care nu au primit contravaloarea lucrarilor efectuate', a precizat Ioana Muntean. Suma va fi repartizata inspectoratelor scolare si pe unitati de învatamânt preuniversitar de stat iar ordonatorii de credite raspund de modul de utilizare al sumelor alocate. 'Una dintre prioritatile Guvernului este reducerea arieratelor existente si sprijinirea agentilor economici care s-ar putea afla în situatii dificile din cauza faptului ca au de recuperat bani de la stat', a mai afirmat purtatorul de cuvânt al Guvernului.

 
Două noi companii în sectorul de cărbune

  Executivul a aprobat două hotărâri de guvern privind unele măsuri de reorganizare a producătorilor de energie electrică de sub autoritatea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, prin înfiinţarea Complexului Energetic Hunedoara S.A şi înfiinţarea Complexului Energetic Oltenia S.A, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a explicat că actele normative au fost adoptate ca urmare a faptului că 'în prezent, în România nu există companii de electricitate pe bază de huilă şi pe bază de lignit care să fie suficient de mari pentru a putea să participe în proiecte regionale şi internaţionale, în beneficiul pieţei din România; rezultatele analizelor efectuate arată că două companii de această mărime vor permite dezvoltarea cu succes a acestor tipuri de proiecte'. Cele două companii integrate vor avea o cotă de piaţă suficientă pentru a asigura masa critică necesară şi prin dimensiunile lor vor putea activa cu succes într-o piaţă regională competitivă. De asemenea, crearea unor societăţi integrate la nivel regional, ce vor include în structurile lor capacităţi importante de producţie, activităţi de furnizare şi de mentenanţă, le va permite acestora să profite de beneficiile obţinute prin implicarea în toate etapele lanţului valoric energetic. Societăţile nou-înfiinţate vor încuraja dezvoltarea concurenţei pe piaţa energiei din România. Ioana Muntean a prezentat modalitatea de înfiinţare a celor două complexuri. Astfel, Complexul Energetic Hunedoara se va înfiinţa prin fuziunea societăţilor Electrocentrale Deva şi Electrocentrale Paroşeni şi va avea ca obiect principal de activitate producerea şi furnizarea energiei electrice şi termice si exploatarea minelor de huilă. Complexul Energetic Hunedoara preia toate drepturile şi toate obligaţiile fostelor societăţi comerciale supuse fuziunii şi va participa la licitaţia ce va fi organizată pentru achiziţionarea activelor viabile din Compania Naţională a Huilei. E vorba despre minele Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan, Unitatea de Exploatare şi Preparare a Cărbunelui, Staţia Minieră de Salvare şi partea administrativă a CNH. Complexul Energetic Oltenia se va înfiinţa prin fuziunea următoarelor companii: Societatea Natională a Lignitului Oltenia, Complexul Energetic Turceni, Complexul Energetic Craiova şi Complexul Energetic Rovinari. Obiectul principal de activitate a noului complex va fi producerea şi furnizarea energiei electrice si termice si exploatarea minelor şi carierelor de lignit. 'Complexul Energetic Hunedoara S.A., cât şi Complexul Energetic Oltenia se vor constitui in conformitate cu prevederile Legii nr.31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare' a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului. Totodată, Ioana Muntean a afirmat că în urma implementării acestui act normativ, prin crearea de noi entităţi juridice, nu se realizează disponibilizări de personal.

 
Reglementari privind sistemul de certificate verzi

  Guvernul a aprobat un proiect de ordonanta de urgenta privind modificarea si completarea Legii nr.220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, a anuntat la finalul sedintei Dan Plaveti, presedintele Agentiei Nationale de Reglementare în Domeniul Energiei. Sistemul de certificate verzi este un mecanism de piata, care va încuraja investitiile în sursele regenerabile de energie în România. Prin urmare, va sprijini efortul României de a atinge, pâna în 2020, tintele privind energia regenerabila, fara a distorsiona piata. Unul dintre cele mai importante efecte al acestei ordonante de urgenta este ca în urmatorii ani se estimeaza investitii directe de 4-5 miliarde euro în energia regenerabila din România, a afirmat Dan Plaveti. Sistemul de promovare instituit prin legea nr. 220/2008 consta în acordarea de certificate verzi producatorilor de energie electrica din surse regenerabile, care sunt vândute mai apoi catre furnizorii consumatori finali de energie electrica din România. Furnizorii sunt obligati sa cumpere anual un numar de certificate verzi calculat în functie de cota stabilita de ANRE aplicata la energia electrica furnizata. Tranzactionarea certificatelor verzi se face pe o piata distincta de piata de energie electrica. Pretul minim si cel maxim al unui certificat verde sunt stabilite de lege între 27 si 55 de euro. Dan Plaveti a precizat ca, potrivit estimarilor ANRE, impactul noilor reglementari asupra facturii consumatorilor casnici va fi de 2,5%: 'în momentul de fata, factura medie la un consumator casnic este în jur a 50 de lei; deci, majorarea aceasta de 2,5% pe care o implica schema de certificate verzi înseamna 1,25 lei în factura unui consumator casnic'.

 
66,5 milioane de lei pentru datoriile unor primării

  Guvernul a aprobat o hotarâre privind alocarea sumei de aproximativ 66,5 milioane de lei, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut în bugetul de stat pe anul 2011, pentru unele unitati administrativ-teritoriale, a anuntat purtatorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean. 'Suma va fi utilizata de aproximativ 300 de primarii pentru plata unor arierate si pentru cheltuieli curente si de capital', a precizat purtatorul de cuvânt al Guvernului. Fondurile au fost alocate de Guvern ca urmare a unor solicitari venite din partea administratiilor publice locale, care se afla în situatii dificile, ca urmare a faptului ca au acumulat datorii fata de furnizorii de utilitati iar unele dintre ele se afla chiar în incapacitate de plata.

 
Cutremur în Marea Neagră

  Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului anunţă că în ziua de 11.10.2011 la ora 22:49:14 (ora României) s-a produs în zona Marea Neagră un cutremur cu magnitudinea 4,2 pe scara Richter, la adâncimea de 18 km şi cu intensitate în zona epicentrală IV pe scara Mercalli. Cutremurul nu s-a simţit la Bucureşti.Cutremurul a fost simţit în Dobrogea de Sud cu o intensitate de II - III grade pe scara Mercalli (Mangalia, Eforie, Negru Vodă, etc).

 
Necrolog / Ion Diaconescu

  Ion Diaconescu s-a născut la 25 august 1917, în comuna Boteşti, judetul Argeş, a fost inginer şi om politic naţional-ţărănist, preşedinte al PNŢ-CD, preşedinte al CDR şi preşedinte al Camerei Deputaţilor.Nepot pe linie maternă al lui Ion Mihalache, Diaconescu a intrat în PNŢ încă din 1936, în organizaţia de tineret a partidului, unde a fost membru al Biroului Central (1944-1947).După absolvirea Facultăţii de Electromecanică a Institutului Politehnic din Bucureşti (1942),

 
1.000.000 de doze de vaccin gripal pentru imunizare

  Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei ca, în această perioadă cu fluctuaţii frecvente de temperatură, să asculte sfatul medicilor, să respecte regulile de igienă şi să se vaccineze antigripal, pentru evitarea îmbolnăvirilor.Măsurile de igienă personală, precum spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi in special prin gripă.

 
Peste 1.300 de copii au fost abandonaţi de părinţi în 2010

  Salvaţi Copiii România a trimis marţi, 11 octombrie 2011, autorităţilor române un document în care solicită modificarea Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, atrăgând atenţia asupra următorilor factori de risc pentru copiii din România: - existenta unui număr important de copii fără acte de identitate şi lipsa unei proceduri clare de înregistrare.- Peste 1.300 de copii au fost abandonaţi de părinţi în 2010. - 350.000 au rămas fără părinţi, aceştia plecând la muncă în străinătate.- Aproape 76.000 de copii cu vârsta învăţământului primar nu merg la şcoală.- Numai în primele trei luni ale anului 2011, autorităţile au fost sesizate într-un număr de 2.893 cazuri de abuz asupra copilului. Aproape 40% dintre aceste cazuri reprezintă situaţii de abuz asupra unor copii mai mici de 7 ani.- Din 8.895 de petiţii primite de Avocatul Poporului în 2010, numai 10 se referă la respectarea “dreptului la învăţătură”.   Totodată, organizaţia a trimis spre analiza, Guvernului şi Parlamentului, o lista de propuneri pentru îmbunătăţirea legii, astfel încât să răspundă mai bine nevoilor actuale ale copiilor din România.