2,8 MILIOANE de PENSIONARI au PENSII de sub 900 lei! Si primesc MEDICAMENTE COMPENSATE 90 % de la 1 iulie...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 30.06.2017 19:37 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Pensionarii cu venituri din pensii şi indemnizaţie sociala de pana la 900 de lei/luna vor beneficia, de la 1 iulie, de compensarea medicamentelor (din sublista B, prevazuta de HG nr. 720/2008) in proporţie de 90%, indiferent daca realizeaza sau nu alte venituri, potrivit unei Hotarari adoptate de Guvern.


Pana in prezent, beneficiau de aceasta compensare pensionarii cu venituri numai din pensii de pana la 700 de lei; veniturile realizate numai din pensii reprezinta drepturi de asigurari sociale care se cuvin in temeiul contribuţiilor de asigurari sociale achitate catre bugetul de asigurari sociale de stat, fiind calculate pe baza veniturilor realizate de persoana asigurata.
Guvernul spera astfel sa creasca numarul de persoane beneficiare ale acestui program.

De asemenea, a fost simplificata procedura de declarare a veniturilor, nemaifiind necesara declaraţia pe proprie raspundere a pensionarilor.
In prezent, pentru a beneficia de aceasta compensare, pensionarii cu venituri numai din pensii trebuie sa prezinte medicului de familie talonul de pensie din care rezulta cuantumul pensiei, precum şi o declaraţie pe propria raspunedere cu privire la faptul ca nu realizeaza alte venituri.
S-a constatat insa ca, deşi pensionarii declara ca nu obţin alte venituri, in evidenţele ANAF aceştia figureaza ca realizeaza şi alte venituri, in general venituri mici.
Astfel, au fost identificate situaţii in care declaraţiile pe propria raspundere au fost date de catre beneficiari fara a avea cunoştinţa despre existenţa unor sume considerate venituri (dobanda bancara, venituri din dividende ca urmare a faptului ca sunt posesorii unor certificate de acţiuni, situaţie in care se impune recuperarea de la aceasta categorie de asiguraţi a procentului de 40% reprezentand diferenţa dintre 50-90%).

Fondurile necesare pentru aceasta masura vor fi asigurate, in proporţie de 50%, din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurari de Sanatate şi, respectiv de 40%, din venituri proprii ale Ministerului Sanataţii, prin transferuri din bugetul FNUASS.

Din evidenţele CNAS, in prezent, exista un numar de 1,8 milioane de persoane cu venituri numai din pensii.
In cadrul programului social privind compensarea cu 90% a medicamentelor pentru pensionari, in 2016 au fost eliberate un numar de 2,379 milioane de reţete aferente unui numar de 430.812 pensionari cu o valoare in cuantum de 167,6 milioane lei.
Din datele CNAS, se estimeaza ca, incepand cu data de 1 iulie 2017, numarul de beneficiari cu venituri din pensii de pana la 900 lei/luna va fi de aproximativ 2,8 milioane de persoane.

Totodata, Guvernul a modificat si completat anexa la Hotararea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate, precum si denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor care se acorda in cadrul programelor nationale de sanatate.
Astfel, prin acest proiect de hotatare se introduc doua DCI-uri noi aferente Programului naţional de oncologie, ca urmare a deciziei de includere neconditionata emise in urma procedurii de evaluare; se rectifica in SUBLISTA C denumirea unui DCI, in cadrul Subprogramului de tratament al bolnavilor cu tuberculoza, astfel incat acesta sa fie preluat in Lista pretului de decontare, asa cum a fost aprobat ca pret de Ministerul Sanatatii.
De asemenea, se introduce un nou DCI de care vor beneficia pacientii cu transplant hepatic, in conformitate cu prevederile HG nr. 155/2017 pentru aprobarea programelor nationale de sanatate.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.