311 milioane euro pentru subventii in agricultura

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 17.11.2011 10:43 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Guvernul a adoptat o hotărâre prin care a fost alocată suma de 1,358 miliarde lei, echivalentul a 311 milioane de euro, către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, sub formă de împrumut de trezorerie,pentru acordarea de subvenţii fermierilor, a declarat primul-ministru Emil Boc la briefingul de presă susţinut la Palatul Victoria. 

Din această sumă, 149,6 de milioane de euro vor acoperi plata avansului de 42 euro/ha pentru 400.000 de beneficiari ai schemei de plată directă unică pe suprafaţă, finanţată din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), aferentă anului 2011.
'Dintr-un milion de fermieri care sunt îndreptăţiţi să primească această subvenţie pe suprafaţă, ultimii 400.000 vor primi acum subvenţia, în urma alocării de la bugetul de stat' a subliniat premierul Boc.
Diferenţa de 162,4 milioane de euro va fi utilizată pentru continuarea plăţii diferenţei de 53 euro/ha, care va începe de la 1 decembrie.
'Una dintre ţintele noastre este ca banii să ajungă la fermieri în momentul în care au nevoie de aceşti bani; acesta a fost şi succesul din acest an, pentru campania de primăvară şi pentru cea de toamn. Banii au fost la dispoziţia acestor oameni', a afirmat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.
Banii împrumutaţi Ministerului Agriculturii vor fi încasaţi de la Uniunea Europeană şi reîntorşi către buget.
În trimestrul al treilea al anului 2011, MADR a accesat din fonduri europene circa 657,7 milioane de euro, din care 536 milioane de euro din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală (FEADR), circa 120 milioane de euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) şi aproximativ 1,7 milioane de euro din Fondul European pentru Pescuit (FEP).

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.