32 de ofiteri romani au absolvit Academia Nationala a FBI de la Quantico

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 03.03.2015 18:46 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Discursul Directorului Biroului Federal de Investigatii (FBI), James Comey, la conferinta de presa cu Serviciul Roman de Informatii (SRI)

Buna ziua,
Domnule director Hellvig, doresc sa incep felicitandu-va pentru numire si sa va multumesc pentru ca v-ati facut timp sa ma gazduiti chiar in prima dumneavoastra zi in aceasta importanta functie. Sunt onorat sa fiu alaturi de dumneavoastra si sa am ocazia sa vorbesc despre importanta activitate pe care o desfasuram impreuna. Doresc sa adresez multumiri in special prim-adjunctului Florian Coldea, cu care am avut ocazia sa discut la Washington, la inceputul mandatului meu de director al FBI, precum si adjunctului Ion Grosu si adjunctului Dumitru Cocoru, amandoi colegi apreciati de institutiile noastre.  
Aceasta este prima mea vizita la Bucuresti de la preluarea functiei de director FBI, in toamna anului 2013.
Predecesorul meu, Bob Mueller,  a facut ultima vizita la Bucuresti in 2011. El a subliniat ca tarile noastre au o relatie de colaborare esentiala in lupta impotriva terorismului si infractionalitatii. Fara indoiala, acel lucru era adevarat atunci si a devenit chiar mai adevarat acum, pentru ca parteneriatul nostru s-a dezvoltat in ultimii trei ani.
Dati-mi voie sa spun cateva cuvinte despre forta acestui parteneriat.
            Criminalitatea informatica este una dintre prioritatile cheie ale FBI si stiu ca este si una dintre prioritatile cheie ale dumneavoastra.
Infractorii care isi desfasoara activitatea pe internet pot cauza pagube in intreaga lume pentru ca ne-am conectat in totalitate vietile la internet. Acolo se joaca copiii nostri, acolo ne desfasuram operatiunile bancare, acolo sunt informatiile referitoare la serviciile medicale, acolo este infrastructura vitala a natiunilor noastre. Si acolo actioneaza acesti infractori, sa aduca prejudicii, pentru ca o pot face.
Este foarte important sa colaboram, sa comprimam lumea, asa cum fac infractorii, pentru a ne putea proteja cetatenii.
Alaturi de colegii din Romania facem eforturi sa identificam si sa aducem in fata justitiei infractori cibernetici cunoscuti, vinovati de inselarea a mii de persoane din toata lumea.
Colaboram nu doar in privinta infractionalitatii cibernetice, esentiala pentru misiunea FBI, ci si in anchete contrainformative si impartasim constant informatii pentru a lupta impotriva amenintarilor reprezentate de terorism, coruptie si infractionalitatea organizata transfrontaliera.
In 2013, eforturile noastre comune au dus la arestarea si extradarea a doi romani din SUA in Romania, sub acuzatii de evaziune fiscala si spalare de bani. Speram sa colaboram mai mult in acest domeniu.
In ce priveste pregatirea, nu doar lucram impreuna, ne si invatam reciproc cum sa ne perfectionam.
Din 2013 pana in prezent, FBI a oferit omologilor romani pregatire in negocierea in situatii de criza, aplicarea legii in contexte multiculturale, dispozitive explozive improvizate si interzicerea traficului ilicit de materiale nucleare si radiologice.
In aceasta luna, FBI pregateste doi ofiteri romani in contracararea de activitati teroriste.
Ofiterii din institutiile de aplicare a legii si din serviciile de informatii din Romania au efectuat stagii de practica la centrul nostru de pregatire in domeniul criminalitatii informatice din Pittsburgh, Pennsylvania.
In SUA, ofiterii din institutiile de aplicare a legii din intreaga lume, inclusiv din aceasta tara extraordinara, se pregatesc impreuna la Academia Nationala a FBI de la Quantico, statul Virginia.
Din 1995 pana in prezent, 32 de ofiteri romani au absolvit Academia Nationala.
Mai mult, multi ofiteri romani s-au pregatit la Academia Internationala de Aplicare a Legii (ILEA) din Budapesta.
Anul trecut, 41 de ofiteri romani au participat la cursuri despre activitatile de aplicare a legii, negociere in situatii de criza si supravietuire tactica si in mediul urban, in cadrul ILEA.
Trebuie sa continuam sa colaboram si sa ne pregatim impreuna pentru ca parteneriatele noastre sunt vitale pentru succesul nostru in lupta impotriva coruptiei si terorismului.
Cu ani in urma, noi, reprezentantii agentiilor de aplicare a legii, ne concentram eforturile asupra combaterii infractionalitatii intre propriile granite, a amenintarilor din propria noastra tara.
Nu ne mai putem permite sa facem acest lucru.
La inceputul secolului al XX-lea, le spuneam colegilor mei astazi, s-a nascut FBI-ul modern, ca urmare a schimbarii modului in care actionau infractorii. Aparitia asfaltului si a automobilului le-a permis infractorilor din SUA sa se deplaseze cu o viteza neasteptat de mare pe distante pe care nimeni nu si le inchipuise. Asadar, a trebuit sa colaboram mai bine unii cu altii pe teritoriul tarii noastre pentru a-i putea prinde pe acei infractori. Infractori precum John  Dillinger puteau sa sparga banci din mai multe state americane in aceeasi zi. FBI-ul modern s-a nascut ca raspuns la acea amenintare.
Schimbarea pe care a adus-o internetul in lumea noastra este infinit mai mare decat cea adusa de John Dillinger. Infractionalitatea cibernetica ne face pe toti vecini, pentru ca amenintarea se propaga cu viteza luminii. Pentru a raspunde acesteia trebuie sa comprimam lumea si sa devenim cu adevarat o comunitate globala de aplicare a legii.
Sunt privilegiat sa ma aflu aici pentru a sarbatori unul dintre cele mai bune parteneriate pe care le are FBI-ul in intreaga lume. Este o prietenie pe care vom continua sa o imbunatatim. Ne angajam sa pastram aceasta prietenie si sa-i asiguram pe partenerii nostri din Romania si din intreaga lume ca vom colabora pentru a ne apara cetatenii.
Domnule director Hellvig, va felicit inca o data, va doresc un mandat minunat si plin si va multumesc pentru parteneriatul pe care institutia dumneavoastra il are cu SUA.
Va multumesc pentru atentie.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.