33 % dintre romani spun ca se spovedesc

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 14.04.2012 12:57 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

99% dintre români obişnuiesc să sărbătorească Paştele iar 75% vor merge la slujba de Înviere, se arată într-un sondaj al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) cu privire la percepţiile, obiceiurile şi consumul populaţei privind sărbătorile pascale.

Potrivit sondajului, 84% dintre români obişnuiesc să participe la slujba de Înviere, 75% vor merge la slujba de Înviere anul acesta şi 79% vor lua paşte.
În schimb, doar 59% dintre respondenţi intenţionează să meargă şi la slujba religioasă din Duminica Paştelui.
La întrebarea cât de importante sunt tradiţiile de sărbători, 61% au răspuns că sunt foarte importante, 31% sunt importante, 5% puţin importante şi 3% deloc importante.
De asemenea, la întrebarea dacă sunt o persoană religioasă, 89% dintre români au răspuns afirmativ, 10% nu sunt, iar 1% nu ştiu.
Totodată, 78% dintre români merg de obicei la biserică, 20% nu merg, iar 2% nu merg dar şi-ar dori.
Întrebaţi cât de des merg la biserică, 14% merg de câteva ori pe săptămână, 48% de câteva ori pe lună, 16% de câteva ori pe an, 17% doar de sărbătorile importante, 4% mai rar.
La întrebarea ce sărbătoresc creştinii de Paşte, 88% dintre români au răspuns că Învierea lui Hristos, 5% naşterea lui Hristos, 1% moartea lui Hristos, 1% mielul, cozonacul şi ouăle, 1% răstignirea lui Isus Hristos, 2% nu ştiu.
De asemenea, 41% au răspuns afirmativ la întrebarea dacă în zonele în care locuiesc există sărbători specifice de Paşte, în timp ce 53% au răspuns negativ, iar 6% nu răspund.

Solicitaţi să specifice care este principalul obicei care se sărbătoreşte de Paşte în zona unde locuiesc, 17% au răspuns că se vopsesc ouă, 12% se merge noaptea la slujba de Înviere, 10% se merge la udat, 5% se merge la cimitir, 4% se ciocnesc ouă roşii, 4% se adună familia/prietenii, 3% se face pască, 3% tăierea mielului, 2% se face horă în sat, 2% copiii merg după ouă roşii, 2% oamenii se spală pe faţă cu apă de la ouă, 2% se găteşte mâncare de miel, 1% se bate toaca etc.

La întrebarea dacă s-au spovedit, 41% au răspuns că nu practică acest obicei, 33% au răspuns afirmativ, iar 21% nu s-au spovedit, dar urmează să facă acest lucru.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.