36 de parlamentari PSD-UNPR vor inchisoare pentru cei care injura (in) Romania

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 16.10.2015 17:27 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

APADOR-CH şi alte cinci organizaţii neguvernamentale protesteaza fata de initiativa unui numar de 36 senatori si deputati din coalitia parlamentara majoritara, PSD-UNPR, de a reintroduce in Codul penal infractiunea de “Ofensa adusa unor insemne” (redenumita “Ofensa adusa unor insemne nationale”), infractiune care tocmai fusese eliminata din legislatia penala odata cu adoptarea noului Cod penal.
Potrivit propunerii legislative initiate de “grupul celor 36”, vor deveni infractori si vor fi pedepsiti cu maximum 3 ani de inchisoare autorii si distribuitorii/difuzorii unor discursuri, scandari, articole, filme, cantece, desene/caricaturi care vor fi considerate de procurori si judecatori ca exprima lipsa de respect, fata de steagul tarii, de imnul tarii, de emblemele sau semnele folosite de autoritatile publice (de exemplu, lipsa de respect fata de ecusoanele si semnele ANAF, fata de stemele judetelor si municipiilor, fata de insignele politistilor sau magistratilor, fata de roba magistratilor etc.).

In prezent, lipsa de respect fata de imn sau steag sunt sanctionate, prin reglementari speciale, cu amenda contraventionala (HG nr. 1157/2001).
Sanctionarea prin amenda contraventionala a lipsei de respect faţa de “insemnele nationale” este arhisuficienta, iar dublarea sa cu o sanctiune penala, care presupune ancheta penala, judecata penala si riscul pedepsei cu inchisoarea, nu denota decat intentia stravezie a parlamentarilor din coalitia majoritara de a impiedica exprimarea in public a unor atitudini si opinii critice la adresa autoritatilor.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.