37% dintre romani stiu sigur cu cine vor vota

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 27.11.2012 13:44 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Conform celei mai recente anchete la nivel naţional realizată de IRES, majoritatea persoanelor intervievate sunt de părere că, în România, lucrurile merg într-o direcţie greşită (76%). Doar doi din zece români consideră că lucrurile merg într-o direcţie bună.Răspunsurile la această întrebare reprezintă o expresie concentrată a contextului atitudinal peste care se suprapune campania electorală.
NECUNOSCUŢII DIN PALATUL PARLAMENTULUI
După 4 ani de activitate politică, dintre cei intervievaţi, doar 38% spun că ştiu care este numele deputatului actual din colegiul din care fac parte, iar 32% spun acelaşi lucru despre numele senatorului actual. Semnificativ mai puţini sunt cei care declară că ar cunoaşte activitatea reprezentanţilor lor de la Palatul Parlamentului: 27% în cazul deputaţilor şi 20% în cazul senatorilor. Dintre cei care declară că ar cunoaşte activitatea aleşilor, majoritatea se declară mulţumiţi de aceasta: 69% (mulţumit+foarte mulţumit) în cazul deputaţilor şi 73% în cazul senatorilor.
34% dintre intervievaţi nu ştiu din ce partid face parte senatorul în funcţie din colegiul în care locuiesc, proporţia celor care nu deţin cunoştinţe despre acest aspect crescând cu 9% atunci când vine vorba despre deputatul în funcţie.
Intervievaţii au fost întrebaţi dacă sunt la curent cu vreo iniţiativă legislativă propusă de vreunul dintre parlamentarii care reprezintă colegiul din care fac parte, iar doar o proporţie de 14% răspunde afirmativ.
Persoanele incluse în eşantion declară că au multă sau foarte multă încredere în senatorul în funcţie (23%) în proporţie uşor mai ridicată decât atunci când vine vorba despre încrederea în deputatul în funcţie (21%).
PERCEPŢII ŞI CUNOŞTINŢE PRIVIND ACTIVITATEA DEPUTATULUI ÎN FUNCŢIE.
Doar trei din zece români declară că îşi mai amintesc care au fost promisiunile electorale ale actualului deputat; dintre aceştia, doar 29% consideră că aceste promisiuni au fost îndeplinite în mare sau foarte mare măsură, în timp ce 71% consideră că acestea au fost îndeplinite în mică sau foarte mică măsură.
Doi din zece intervievaţi ştiu ce meserie de bază are actualul deputat, cu toate că 26% declară că l-au cunoscut pe acesta personal. 32% l-au văzut doar la televizor sau în alte mass media; în acelaşi timp, 36% dintre respondenţi declară că nu l-au văzut niciodată pe deputatul în funcţie, iar 6% nu îşi mai aduc aminte.
13% dintre persoanele intervievate spun că deputatul care îi reprezintă în acest moment le-a trimis mesaje acasă, iar 7% spun că au primit din partea acestuia un obiect sau o atenţie. Unu din zece respondenţi declară că ştiu ceva despre familia deputatului în funcţie; gândindu-se la cinstea acestuia, 36% consideră, gândindu-se la imaginea actualului deputat, că este mai degrabă cinstit, în timp ce 26% consideră că este mai degrabă corupt, iar 33% nu ştiu.
Mai mult de jumătate dintre persoanele care au răspuns la chestionar (58%) declară că nu ştiu dacă actualul deputat are afaceri în judeţ sau în localitate, în timp ce 23% spun că acesta are afaceri, iar 19% că nu are.
Doar 19% dintre respondenţi spun că ştiu unde se află biroul parlamentar al deputatului din colegiul lor. Gândindu-se dacă actualul deputat din colegiul din care fac parte a rămas de-a lungul timpului în acelaşi partid politic, 45% dintre cei intervievaţi declară că nu cunosc acest aspect. 39% spun că acesta a rămas la acelaşi partid, în timp ce 16% spun că acesta a făcut schimbări în acest sens.
Respondenţii sunt reticenţi în a recunoaşte că nu au votat la ultimele alegeri parlamentare, astfel că doar 12% dau acest răspuns atunci când sunt întrebaţi dacă în 2008 a câştigat candidatul pe care l-au votat sau un alt candidat pentru funcţia de deputat; 34% spun că acesta a câştigat, 30% că nu a câştigat, iar 23% că nu îşi amintesc.
PERCEPŢII ŞI CUNOŞTINŢE PRIVIND ACTIVITATEA SENATORULUI ÎN FUNCŢIE.
Aproape jumătate dintre cetăţenii dintr-un colegiu nu ştiu cum arată senatorul lor.
Mai puţini sunt cei care îşi amintesc promisiunile senatorului decât ale deputatului, cu 9% mai puţini – 21%. Aceştia consideră că aceste promisiuni au fost îndeplinite în mare sau foarte mare măsură în proporţie de 33% (uşor mai ridicată decât în cazul deputatului), iar 66% consideră că acestea au fost îndeplinite în mică sau foarte mică măsură.
16% dintre cei intervievaţi ştiu care este meseria de bază a senatorului din colegiul din care fac parte; aceeaşi proporţie a respondenţilor declară că s-au întâlnit personal cu acesta, în timp ce 35% l-au văzut în mass-media, iar 42% nu l-au văzut niciodată.
7% dintre persoanele incluse în eşantion spun că au primit mesaje acasă din partea senatorului în funcţie, în timp ce 3% spun că au primit din partea acestuia obiecte sau atenţii.
9% spun că ştiu ceva despre familia senatorului în funcţie; gândindu-se dacă acesta pare a fi mai degrabă cinstit sau corupt, 37% aleg prima variantă, 25% consideră că este mai degrabă corupt, în timp ce 33% spun că nu ştiu. Peste 60% dintre persoanele intervievate nu ştiu dacă actualul senator are afaceri în localitate sau în judeţ, în timp ce 19% spun că are, iar 20% că nu are.
Doar 13% dintre respondenţi ar şti unde să găsească biroul parlamentar al senatorului care îi reprezintă în acest moment. Mai mult de jumătate dintre aceştia (54%) spun că nu ştiu dacă reprezentatul lor din Senatul României a rămas de-a lungul timpului în acelaşi partid politic, în timp ce 32% spun că acesta a rămas fidel aceluiaşi partid, iar 13% că acesta s-a mutat de la un partid la altul.
Rezultatul alegerii pentru funcţia de senator este cu atât mai neclară în memoria celor care au participat la anchetă: 30% nu îşi amintesc dacă acel candidat pe care l-au susţinut a câştigat, în timp ce 27% spun că a câştigat, iar 31% spun că a câştigat un alt candidat.
INTENŢIE DE VOT ŞI CUNOŞTINŢE DESPRE CANDIDAŢI – ALEGERI PARLAMENTARE 2012.
La jumătatea campaniei, doar 38% cunosc candidaţii din colegiul de senator, iar realegerea deputatului din colegiu este la nivelul de 28%.
Întrebaţi dacă intenţionează să voteze cu acelaşi candidat pentru funcţia de deputat la acest scrutin al alegerilor parlamentare, 28% răspund afirmativ; 18% declară că şi-au schimbat opţiunea de vot, 11% spun că acea persoană nu mai candidează, iar 16% spun că nu vor merge la vot sau nu au mers la vot în 2008. În acelaşi timp 25% declară că nu ştiu cum vor proceda.
În cazul aceleiaşi întrebări, dar privind votul pentru funcţia de senator, 25% răspund afirmativ, 21% şi-au schimbat opţiunea de vot, 11% spun că acea persoană nu mai candidează, 15% că nu e cazul (nu vor merge la vot sau nu au mers la vot în 2008), iar 24% nu ştiu cum vor proceda.
43% dintre persoanele intervievate spun în acest moment că ştiu care sunt candidaţii pentru funcţia de deputat în colegiul de care aparţin, iar 38% dau acelaşi răspuns când sunt întrebaţi despre candidaţii pentru funcţia de senator.
Principalele aspecte de care ţin cont alegătorii cel mai mult atunci când îşi formulează o decizie privind candidatul pe care îl vor vota pentru funcţia de deputat sau senator sunt: corectitudinea/cinstea sa (19%), partidul din care acesta face parte (10%), activitatea anterioară (8%) şi de promisiunile pe care acesta le face (7%). Alte aspecte pe care respondenţii le consideră importante sunt: în proporţie de către 4% - apropierea de cetăţeni, programul candidatului şi seriozitatea sa; în proporţie de câte 3% - personalitatea candidatului şi dacă acesta face ceva concret pentru oameni.
Atunci când li se propune o listă de aspecte de care se ţine cont atunci când se ia o decizie de vot, cel de care respondenţii ţin cont în cea mai mare proporţie, în mare sau foarte mare măsură, este profesia candidatului (63%), aceasta fiind urmată de prestanţa acestuia în campania electorală (62%), de partidul de care aparţine (60%) şi de programul electoral al candidatului (56%).
Intervievaţii consideră în următoarele proporţii cum că persoana cu care vor vota la alegerile parlamentare din acest an trebuie să întrunească anumite caracteristici în mare sau foarte măsură: 96% - candidatul trebuie să fie sincer, comunicativ şi serios; 95% - trebuie să fie un bun profesionist; 93% - să fie un bun gospodar; peste 85% - diplomat, cu experienţă, convingător sau popular. Genul candidatului, calitatea acestuia de a fi nou în politică sau a avea aceeaşi religie sau etnice precum respondentul sunt considerate mai puţin importante decât alte caracteristici ce ţin de caracterului unui candidat.
NEHOTĂRÂŢII SUNT ÎNCĂ MAI MULŢI DECÂT CEI DECIŞI DEFINITIV
Din totalul respondenţilor, 37% spun că ştiu sigur cu cine vor vota, 19% spun că au o idee, dar nu este definitivă, iar 39% spun că încă sunt nehotărâţi. Doar 5% spun că sigur nu vor merge la vot.
Întrebaţi dacă există şanse să îşi schimbe opţiunea de vot pe parcursul campaniei electorale, 44% dintre intervievaţi răspund cu un ferm „Sigur NU îmi voi schimba opţiunea de vot”, în timp ce 33% spun că există şanse mici ca acest lucru să se întâmple, iar 19% spun că sunt şanse mari să îşi schimbe opinia până în data de 9 decembrie.
Până în momentul realizării studiului spun că au urmărit campania electorală a candidaţilor din colegiul lor 48% dintre cei intervievaţi, în timp ce 51% spun că nu au urmărit-o.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.