4 % dintre romani prezinta o forma de dizabilitate

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 09.10.2012 17:03 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Acces la educaţie, servicii de sănătate, acces pe piaţa muncii. Sunt trei lucruri la care avem drepturi ca cetăţeni, indiferent de rasă, sex, religie. În practică, pentru persoanele cu dizabilităţi, lucrurile stau puţin diferit. 

Din cele peste un miliard de persoane din toată lumea care trăiesc cu o formă de dizabilitate, aproape 200 de milioane se confruntă cu mari dificultăţi.
Conform Direcţiei 'Protecţia Persoanelor cu Handicap' (DPPH), în trimestrul II al anului 2012, aveam în România 690.000 de persoane cu handicap, copii şi adulţi, deci aproape 4 procente din populaţia ţării noastre prezintă o formă de dizabilitate.
Din cele 611.000 de persoane adulte cu handicap neinstituţionalizate, la jumătatea acestui an erau încadrate în muncă, la nivelul întregii ţări, doar 27.000 de persoane.
Acestea sunt datele pe hârtie; potrivit specialiştilor, cifrele reale ale dizabilităţii în România depăşesc dublul statisticii oficiale:
'Estimarea noastră, din teren, este că în România există peste 1,5 milioane de persoane cu dizabilităţi, adică spre 10% din populaţie. Această cifră este îngrijorătoare şi, din acest motiv, Societatea Română de Medicină Fizică şi de Recuperare a dorit să se implice direct. Specialitatea noastră este să oferim un sprijin prin reabilitare medicală acestei categorii de populaţie şi ne asumăm activ acest rol', susţine Prof. Dr. Mihai Berteanu, preşedintele SRMFR.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.