40.000 femei diagnosticate cu cancer de col uterin

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 07.06.2012 16:53 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Infecţia cu HPV este principala cauză a cancerului de col uterin. România se situează pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin, de patru ori mai mult decât media ţărilor din Uniunea Europeană.

În România, 40.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, o rată de 28,96% faţă de 10,99% cât este media în Europa. Anual, în ţara noastră se înregistrează aproximativ 3.000 de cazuri noi de îmbolnăvire de cancer de col uterin, de 16 ori mai mult faţă de media europeană.
Vaccinarea anti HPV (profilaxia primară) previne infecţia şi declanşarea bolii, fiind foarte eficientă pe termen mediu şi lung. Împreună cu profilaxia secundară (testul Babeş-Papanicolaou), vaccinarea asigură o scădere de până la 94% a riscului de cancer de col uterin.
Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) a efectuat un studiu cu privire la profilaxia îmbolnăvirii cu Virusul Papiloma Uman (HPV), la care au participat peste 1.000 de medici de familie din întreaga ţară.
Aproximativ 94% dintre medicii de familie implicaţi în studiu recomandă pacienţilor vaccinarea anti HPV ca metodă de profilaxie primară împotriva cancerului de col uterin. De asemenea, 86% dintre medicii chestionaţi consideră necesară implementarea unui program de vaccinare anti HPV în România. Se menţionează, totuşi, în procent de 40%, că este nevoie de o mai bună informare înainte de începerea programului de vaccinare obligatorie.
Spre deosebire de anii trecuţi, interesul pacienţilor pentru vaccinul împotriva HPV a crescut semnificativ, principalele întrebări adresate de aceştia medicilor fiind legate de eficienţa vaccinului (22%), vârsta potrivită pentru vaccinare (17% dintre pacienţi), precum şi de efectele adverse ale acestuia (47%).

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.