500.000 de copii din Romania traiesc in familii cu un venit de sub 530 lei pe membru de familie

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 17.10.2014 16:11 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Declaratii de presa susţinute de ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Varstnice, Rovana Plumb, la finalul şedinţei de guvern

Rovana Plumb: Buna ziua, mulţumesc foarte mult pentru participarea la conferinţa de presa, subiectele sunt şi cele pe care le-a anunţat şi domnul prim-ministru, legat de investiţia pe care o face guvernul in copii, copiii care reprezinta o resursa extraordinara, reprezinta o valoare şi reprezinta viitorul acestei ţari. Astazi am adoptat in şedinţa de guvern ,actele normative referitoare la: marirea alocaţiei pentru sprijinul familiei, pentru 500 de mii de copii care provin din familiile sarace, adica aceasta creştere va reprezenta cu cate 42 de lei pentru fiecare copil, pentru toţi cei 500 de mii de copii care provin din familiile sarace, adica fiecare membru al familiei avand pana in 530 de lei. Tot astazi am aprobat prin acelaşi act normativ aplicarea unui tratament egal pentru toţi copiii care se afla in sistemul special de protecţie, respectiv pentru copiii care se afla in ingrijire la familii in plasament şi care primesc 97 de lei. De la 1 noiembrie vor primi 440 de lei, exact tot atat cat primesc şi copiii care sunt in grija asistenţilor maternali. Este vorba de 20 de mii de copii. Tot astazi am adoptat hotararea de guvern prin care de la 1 decembrie dublam alocaţia de hrana zilnica pentru toţi copiii care se afla in sistemul de protecţie speciala, respectiv 60 de mii de copii. De asemenea, de la 1 ianuarie 2015 vom dubla alocaţia de hrana zilnica, de la opt lei la 16 lei pentru toate persoanele adulte cu dizabilitaţi sau care se afla in centrele de ingrijire, reprezentand aproape 43 de mii de persoane. In ceea ce priveşte majorarea alocaţiei pentru sprijinul familiei cu 42 de lei pentru fiecare din cei 500 de mii de copii, ea intra in vigoare de la data de 1 noiembrie, anul acesta. Mulţumesc daca sunt intrebari.
Rovana Plumb:In ceea ce priveşte majorarea alocaţiei pentru sprijinul familiei cu 42 de lei pentru fiecare din cei 500.000 de copii, ea intra in vigoare de la data de 1 noiembrie anul acesta. Mulţumesc. Daca sunt intrebari.
Reporter: Nu este totuşi discriminare sa fie doar pentru copiii din familiile cu venituri mai mici?
Rovana Plumb: Este vorba de marirea alocaţiei de sprijin a familiei. Toţi ceilalţi copii vor primi cate 42 de lei, aşa cum este stipulat in legislaţie in ceea ce priveşte alocaţia de stat. Noi vorbim de alocaţia de susţinere a familiei prin care fiecare copil care provine din aceste familii, care au un venit pana la 530 de lei pe membru de familie primesc susţinere din partea statului.
Reporter: Deci, nu este alocaţia aceea pe care o primesc toţi copiii.
Rovana Plumb:Nu este vorba de alocaţia de stat. Este vorba de componenta alocaţiei prin alocaţia pentru sprijinul familiei. Toţi cei de pana acum primeau la fel, alocaţie pentru sprijinul familiei, dar am considerat ca este uman, ca este normal sa investim in copii, iar cei care intr-adevar au nevoie de intervenţia noastra sa poata sa şi obţina şi de aceea am majorat.
Reporter: 530 de lei venit pe membru de familie.
Rovana Plumb :Pana.
Reporter: Este venitul brut sau net?
Rovana Plumb :Net. Tot ceea ce inseamna zona de asistenţa sociala discutam numai pe venituri nete sau pe sume nete.
Reporter: Aţi facut şi calculul cat inseamna totalul necesarului de bani la buget?
Rovana Plumb :Da. Sigur ca da. Impactul bugetar pentru cei 500.000 de copii, vi-l spun imediat, inseamna 20 de milioane pentru 2014 şi 245 de milioane pentru 2015.
Reporter: Şi pentru celelalte masuri?
Rovana Plumb: Da. Pentru tratamentul egal pentru copiii din asistenţa de protecţie speciala avem trecerea de la 97, de la nivelul de plasament, la 440 de lei la asistenţi maternali. Inseamna pe luna 6,5 milioane de lei. Da, da. 6,5 milioane pe luna, tratamentul egal pentru toţi copiii din sistemul de protecţie speciala.
Reporter: Şi pentru alocaţia de hrana, cea care s-a dublat de la 1 decembrie?
Rovana Plumb :Cea care se dubleaza de la 1 decembrie inseamna 4,5 milioane de lei pe luna, iar pentru 2015 - 54 de milioane de lei.
Reporter: De unde avem aceşti bani in bugetul statului?
Rovana Plumb :Pentru tot ceea ce inseamna anul acesta, avem in bugetul Ministerului Muncii, din bugetul de asistenţa sociala, pentru tot ceea ce inseamna anul 2015 am previzionat sa cerem pentru urmatoarea execuţie bugetara.
Reporter: Credeţi ca vor fi bani la buget anul urmator pentru a putea susţine aceste masuri şi in 2015 şi in perioada urmatoare?
Rovana Plumb: In momentul in care luam o decizie şi adoptam in guvern anumite masuri, fundamentam foarte clar daca avem aceste resurse, da
Reporter: Se ia in calcul introducerea unor noi taxe sau impozite pentru a aduce mai mulţi bani la buget?
Rovana Plumb:Nu se iau in calcule niciun fel de suplimentari sau introduceri de noi taxe la bugetul de stat.
Dorina Ungureanu- Romania TV: Vroiam sa va intreb, in condiţiile in care aţi discutat cu Ministerul de Finanţe pentru aceste majorari şi aţi facut calcule gandindu-va şi la bugetul pentru 2015, daca s-a stabilit pentru acea indemnizaţie minima sociala pentru pensionari, aceea de 350 de lei? Sau cand puteţi sa ne spuneţi? Deja se apropie termenul de 1 ianuarie.
Rovana Plumb:Desigur, inca nu am finalizat discuţiile, dar cu siguranţa in urmatoarele doua-trei saptamani vom ajunge la o cifra finala.
Reporter: Ar exista in 2015 bani şi pentru majorarea alocaţiei pentru copii, aceea de 42 de lei?
Rovana Plumb:In momentul de faţa nu am luat in calcul decat aceasta majorare pentru cei 500.000 de copii din familiile cu venituri reduse.
Reporter: La Prima Tv au fost difuzate materiale cu persoane varstnice care sunt obligate sa cerşeasca pentru ca nu au o pensie sau o pensie foarte mica. Au muncit dar nu au avut carte de munca. Aveţi un plan şi pentru aceste persoane?
Rovana Plumb :Toate aceste persoane sunt cuprinse in planul de asistenţa sociala si primesc acel beneficiu social care se numeşte venit minim garantat. In ceea ce priveşte persoanele care nu au muncit niciodata şi nu au niciun fel de pensie, nu exista decat beneficiile sociale. Pentru anul 2015 lucram cu Banca Mondiala pentru a introduce un nou sistem in ceea ce priveşte asistenţa sociala cupland trei beneficii sociale in venitul minim de inserţie.
Reporter: Exista şi Legea persoanelor varstnice, se mai intampla ceva cu acele prevederi?
Rovana Plumb:Da, lucram in momentul de faţa cu Banca Mondiala pentru a updata acele prevederi legate de persoanele varstnice, cat şi o strategie privind imbatranirea activa.
Reporter: Şi cand va fi finalizata?
Rovana Plumb:In martie 2015.
Reporter: Vorbeaţi despre acea alocaţie de 42 de lei care reprezinta de fapt un sprijin pentru familie. Aţi spus ca sunt 500.000 de copii. Fiind un sprijin pentru familie, este sigur faptul ca in aceste familii exista 500.000 de copii?
Rovana Plumb:Bineinţeles. Este vorba de 284.000 de familii care primesc in momentul de faţa alocaţie pentru sprijinul lor de la bugetul de stat şi care cresc 500.000 de copii.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.