5,56 milioane euro pentru ca INVESTIGATORII FINANCIARI si PROCURORII sa se specializeze in DARKNET, INTERNETUL ASCUNS

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 01.03.2017 14:12 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Internetul ascuns, numit si Darknet, este spaţiul virtual in care activitaţile ilegale prospera, iar infractorii lucreaza sub protecţia anonimatului.
 
Potrivt surselor, aproape 30% din serviciile ascunse desfasurate pe Tor implica un tip de activitate ilicita, cum ar fi vanzarea de droguri ilegale, arme, date compromise, produse farmaceutice contrafacute, produse chimice si alte produse ilicite.

Oficiul Consiliului Europei in domeniul criminalitaţii informatice din Bucureşti (C-PROC), in cadrul proiectului iPROCEEDS, in cooperare cu Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizata şi Terorism  (DIICOT), organizeaza un curs pilot privind ”Investigatiile pe internetul ascuns (Darknet) şi Monedele virtuale”, cu sprijinul autoritatilor de aplicare a legii din Austria, Belgia şi Olanda.
Acest mod de pregatire a fost elaborat şi facilitat de catre Grupul European de Formare şi Educaţie in criminalitate informatica (ECTEG).

Activitatea se adreseaza anchetatorilor din domeniul criminalitatii informatice, anchetatorilor financiari, procurorilor, precum si altor experţi care activeaza in acest domeniu. Participanţii vor invaţa metode practice de a detecta, identifica si colecta informaţii şi probe pentru a urmari penal activitatile criminale care se desfaşoara pe Darknet sau care implica monedele virtuale.

Cursul pilot urmareşte dezvoltarea capacitaţii, expertizei şi cunoştinţelor ofiţerilor din cadrul autoritatilor de aplicare a legii  privind investigaţiile pe Darknet şi in domeniul monedelor virtuale cu scopul de a promova metode de investigare mai eficiente, cu un un impact direct asupra ameninţarilor criminale.
Grupul ţinta este alcatuit din reprezentanti ai autoritatilor de aplicare a legii care ancheteaza infracţiuni desfaşurate pe Darknet, precum şi investigatori financiari şi procurori din Albania, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru, Serbia, "fosta Republica Iugoslava a Macedoniei", Turcia, Kosovo şi Romania.

iPROCEEDS este un proiect comun al Uniunii Europene si Consiliului Europei privind confiscarea profiturilor rezultate din infractiuni informatice in Europa de Sud-Est si Turcia vizeaza Albania, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru, Serbia, "Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei", Turcia si Kosovo*.

Proiectul a fost lansat in iunie 2016 si are o durata de 42 luni, cu un buget de 5,56 milioane de EUR.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.