57.480 de copii se afla in ingrijirea statului

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 03.04.2012 14:06 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Hope and Homes for Children România (HHC România) a publicat rezultatele unei radiografii minuţioase a situaţiei copiilor din centrele de plasament şi a modului în care sunt organizate Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, la nivel naţional.Raportul prezintă o evaluare complexă a sistemului de protecţie a copilului din România şi se încheie cu o serie de concluzii şi recomandări legislative, strategice pentru finalizarea procesului de închidere a centrelor de plasament de tip vechi şi dezvoltarea unei infrastructuri cât mai apropiate de mediul familial.

Raportul reprezintă o analiză obiectivă asupra celor 8 regiuni de dezvoltare din România privind serviciile sociale oferite copiilor, oferind date cantitative cu privire la centrele de plasament existente şi date calitative care surprind opiniile copiilor şi ale celor evaluaţi.

În cele 45 de DGASPC-uri auditate, din totalul celor 57.480 de copii aflaţi în îngrijirea statului în servicii rezidenţiale sau servicii de tip familial, 8.721 de copii trăiesc încă în cele 159 de centre de plasament auditate, centre ce pot fi închise pentru a finaliza reforma şi pentru a trece definitiv către un sistem de protecţie a copilului cat mai apropiat de mediul familial. Majoritatea copiilor aflaţi în grija statului trăiesc deja în medii cât mai apropiate de viaţa de familie: 19.004 de copii se află în asistenţă maternală, 7.029 de copii trăiesc în case şi apartamente de tip familial şi 21.033 de copii se află în plasament la rude şi alte familii / persoane.

Brăila, Giurgiu şi Teleorman sunt singurele judeţe din ţară în care nu mai există centre de plasament de tip vechi, iar copiii aflaţi sub protecţia statului trăiesc în medii cât mai apropiate de o familie. La polul opus se găseşte judeţul Iaşi, cu 12 centre de plasament de tip vechi.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.