64% dintre romani: Conditiile de munca din Romania sunt proaste

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 25.04.2014 17:30 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Potrivit celui mai recent sondaj, 64% dintre romani apreciaza condiţiile de munca din propria ţara drept proaste, iar 55% considera ca, in plus, ele s-au şi inrautaţit in ultimii 5 ani.
In acelaşi timp, ei sunt mulţumiţi in proporţie de 75% şi, respectiv, 72% in ceea ce priveşte timpul de lucru şi echilibrul intre viaţa profesionala şi cea profesionala.
Acestea sunt doar cateva dintre concluziile referitoare la Romania din studiul Eurobarometru ce analizeaza modul in care criza a afectat calitatea muncii in Uniunea Europeana.
Condiţiile de munca analizate includ urmatoarele: timpul de lucru, organizarea muncii, sanatatea şi siguranţa la locul de munca, reprezentarea angajaţilor, relaţia cu angajatorul.

Ceva mai mult de jumatate (53%) dintre lucratorii europeni percep condiţiile de munca din ţara lor ca fiind bune, insa majoritatea (57%) cred totuşi ca acestea s-au deteriorat in ultimii 5 ani, dupa cum reiese dintr-un sondaj Eurobarometru, care analizeaza modul in care a fost afectata de criza calitatea muncii.
Cu toate ca majoritatea persoanelor incadrate in munca sunt mulţumite de propriile condiţii de lucru (in medie 77% la nivelul UE), exista mari discrepanţe intre statele membre, procentul celor care se declara mulţumiţi variind de la 94% in Danemarca la 38% in Grecia. In general, majoritatea lucratorilor sunt foarte mulţumiţi de programul lor de lucru (80%), precum şi de modul in care le sunt protejate sanatatea şi siguranţa la locul de munca (85%).
    
Rezultatele Eurobarometrului vor constitui o baza de discuţie in cadrul dezbaterilor pe tema perspectivelor actuale şi viitoare ale acţiunilor UE in ceea ce priveşte condiţiile de lucru, care se vor desfaşura la Bruxelles in data de 28 aprilie.
Cu prilejul acestei conferinţe, se va discuta despre modalitaţile de a dezvolta in continuare o abordare coerenta şi orientata spre viitor cu privire la condiţiile de munca din UE, in vederea asigurarii unui nivel ridicat de calitate, siguranţa şi echitate la locul de munca.    

Eurobarometrul, realizat in cele 28 de state membre, indica urmatoarele:

#peste 80% dintre respondenţii din Danemarca, Luxemburg, Finlanda şi Olanda considera ca, in ţara lor, condiţiile de lucru sunt bune. La nivel individual, Danemarca se situeaza, din nou, pe primul loc, 94% dintre lucratori declarandu-se satisfacuţi de condiţiile oferite la locul lor de munca. Austria şi Belgia se situeaza pe locul al doilea in clasament; in aceste ţari, 9 din 10 lucratori sunt mulţumiţi de condiţiile de munca.
Urmeaza apoi la mica distanţa Finlanda (89%), Marea Britanie şi Estonia (ambele cu 88%);

#la polul opus, Grecia prezinta cea mai mica rata de satisfacţie la nivel naţional (16%) şi este singura ţara in care mai puţin de jumatate dintre participanţii la sondaj se declara mulţumiţi de condiţiile lor de munca actuale (38%);

#intr-o mai mica masura, nivelurile de satisfacţie sunt mai reduse la nivel naţional in ţari precum Croaţia (18%), Spania (20%), Italia (25%), Bulgaria (31%), Slovenia, Portugalia şi Romania (32%), dar şi in Slovacia (36%) sau Polonia (38%).

Aceste discrepanţe pot fi determinate de o multitudine de factori. Printre aceştia se numara contextul socio-economic influenţat de criza, dar şi anumite elemente de natura structurala, care ţin de dialogul social, de politicile sociale şi de legislaţia muncii şi care pot fi mai puternice sau mai slabe in funcţie de situaţia din fiecare ţara a UE.    
    
Pornind de la alte concluzii principale ale sondajului, rezulta ca se pot aduce imbunataţiri in special in urmatoarele domenii:

#O serie de constatari tind sa confirme creşterea intensitaţii muncii. Stresul este perceput ca fiind cel mai important risc la locul de munca (pentru 53% dintre lucratorii care au participat la sondaj). De asemenea, nemulţumirea in ceea ce priveşte volumul de munca, ritmul de lucru şi programul prelungit (peste 13 ore zilnic) este mai raspandita decat alte aspecte, cum ar fi lipsa interesului faţa de sarcinile de lucru sau perioadele inadecvate de odihna saptamanala sau anuala;

#In ceea ce priveşte organizarea muncii, legat de echilibrul dintre viaţa profesionala şi cea privata, 40% dintre respondenţi declara ca nu li se ofera posibilitatea de a utiliza regimuri de lucru flexibile;

#In domeniul sanataţii şi al siguranţei la locul de munca, mai puţin de unul din trei lucratori au declarat ca la locul lor de munca se aplica masuri de combatere a riscurilor care pot sa apara (provocate, de exemplu, de nanotehnologii sau biotehnologie) sau masuri in beneficiul lucratorilor in varsta sau bolnavi cronic. Alaturi de stres, ergonomia deficitara este perceputa ca fiind unul dintre cele mai importante riscuri la locul de munca; 28% dintre respondenţi declara ca mişcarile repetitive şi poziţiile obositoare sau suparatoare reprezinta un risc major la adresa sanataţii şi siguranţei la locurile lor de munca, iar 24% considera ca fiind riscante ridicarea, caratul sau deplasarea zilnica a greutaţilor.    
    
In curand, conferinţa UE privind condiţiile de munca

La conferinţa din 28 aprilie vor participa aproximativ 300 de parţi interesate. In cadrul a cinci ateliere vor avea loc dezbateri aprofundate pe teme ca siguranţa şi sanatatea la locul de munca, restructurarea, echilibrul dintre viaţa profesionala şi cea privata, stagiile şi dimensiunea internaţionala a acţiunilor UE in ceea ce priveşte condiţiile de munca.

Sindicatele, organizaţiile patronale şi factorii de decizie politica de la nivel european şi naţional vor avea ocazia sa reflecteze şi sa ia iniţiative comune in sprijinul condiţiilor decente de lucru şi a locurilor de munca de calitate, elemente esenţiale pentru indeplinirea obiectivelor Strategiei Europa 2020. Condiţiile bune de munca, printre care se numara un mediu de lucru sanatos şi sigur, sunt deseori asociate cu mai multa motivare din partea lucratorilor, cu ideea de creativitate şi angajament şi, in cele din urma, cu niveluri ridicate de productivitate.    
    
Context

Acest sondaj a fost realizat in cele 28 de state membre, intre 3 şi 5 aprilie 2014.
La studiu au participat 26 571 de respondenţi din diferite grupuri sociale şi demografice, care au fost intervievaţi prin telefon (fix şi mobil), in limba lor materna.

In cadrul acestui Eurobarometru, prin condiţii de munca se inţeleg urmatoarele: programul de lucru, organizarea muncii, sanatatea şi siguranţa la locul de munca, reprezentarea salariaţilor şi relaţia cu angajatorul.

Strategia Europa 2020 stabileşte obiective ambiţioase pentru impulsionarea ocuparii forţei de munca şi reducerea saraciei. La randul lor, Semestrul european, Pachetul privind ocuparea forţei de munca şi Pachetul privind investiţiile sociale contribuie la abordarea provocarilor de natura sociala şi legate de ocuparea forţei de munca, aflate intr-o continua dinamica, intr-o maniera sistematica şi din perspectiva interesului paneuropean.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.