700 de romani se imbolnavesc anual de tuberculoza

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 24.03.2012 11:27 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

De Ziua Internaţională de luptă împotriva tuberculozei, Asociaţia pentru sprijinirea pacienţilor cu tuberculoză multidrug rezistentă trage un semnal de alarmă în privinţa lipsei tratamentului pentru o parte dintre pacienţii care suferă de această boală.
Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii si ale Programului National de control al tuberculozei, in tara noastra sunt diagnosticati cu TB-MDR (tuberculoză multidrog rezistentă) peste 1400 de bolnavi.
Anual, 700 de persoane se imbolnavesc cu aceasta boala al carui tratament dureaza 2 ani. O parte din ei au fost tratati printr-un proiect al Fondului global care a asigurat medicamentele specifice si consiliere psihologica, proiect care se termina la 30 septembrie 2012.
Ceilalti au fost tratati cu medicamentele disponibile in Programul National de control al tuberculozei, deseori inadecvate specificului rezistentelor microbilor cu care pacientii sunt infectati, motiv pentru care exista diferente statistice semnificative intre cele doua grupuri.
Dintre pacienţii care au început tratamentul in 2008, dintre cei trataţi în cadrul Programului Naţional 20% s-au vindecat, 24 % au murit, 20% au intrerupt tratamentul, iar 29% dintre ei au suferit un esec terapeutic.
Din cei tratati in cadrul proiectului finantat de Fondul global 67% s-au vindecat, 10% au murit, 10% au intrerupt tratamentul, iar 13% au avut esec terapeutic.
Exista pacienti cu o forma si mai grava de tuberculoza, XDR, care nu beneficiaza de toate medicamentele pentru aceasta boala in mod gratuit, cum ar fi Linezolidul, pe care sunt nevoiti sa-l cumpere pentru a-şi salva viata, daca si-l pot permite sau să sufere un eşec al tratamenului dacă nu pot.
“Solicităm autorităţilor să aceeaşi şansă la tratament pentru pacienţii trataţi în cadrul Programului Naţional. Diagnosticul precoce şi tratamentul modern le creşte acestor pacienţi considerabil şansa la viaţă. De asemenea, avem nevoie urgent de mijloace de diagnostic moderne şi rapide. Impactul tuberculozei cu multidrog rezistenta este imens asupra bolnavului. Este afectata starea fizica, psihica, familia si cariera, se experimenteaza deseori excludere sociala. Este imperios necesar ca statul roman sa se implice activ in controlul adecvat pentru aceasta boala, inclusiv in rezolvarea aspectelor sociale ce favorizeaza aparitia si mentinerea imbolnavirii cu TB-MDR” – a declarat psiholog Catalina Constantin, vicepresedintele Asociatiei pentru sprijinirea pacientilor cu tuberculoza multidrogrezistenta.
Tuberculoza cu multidorgrezistenta (TB-MDR) este o forma grava de tuberculoza in care microbul a capatat rezistenta la cel putin 2 tuberculostatice. Orice persoană cu imunitatea scazuta se poate îmbolnăvi! Această formă de îmbolnăvire apare ca urmare a nerespectarii tratamentului pentru tuberculoza sensibila, ca urmare a unor greseli terapeutice sau a unui diagnostic deficitar. Pentru ca un pacient sa-si urmeze corect tratamentul pentru tuberculoza sensibila este necesar sa aiba informatii corecte despre boala, sa fie tratat corespunzator si sa aiba mijloace de trai suficiente pentru a nu fi nevoit sa intrerupa tratamentul pentru a munci.
Existenţa unor mijloace moderne şi rapide de diagnostic şi tratament este esenţială, poate economisi timp, multi bani si mai ales multă suferinta. Din nefericire, în Romania aceste mijloace nu exista deocamdată, desi in restul Europei acestea sunt folosite de multa vreme.
“TB-MDR este o boala contagioasă! Atunci cand vor exista mijloace eficiente de diagnosticare, medicamente adecvate, protectie sociala care sa asigure reinsertia sociala a acestor bolnavi a caror viata se schimba radical si dramatic, vom fi mult mai in siguranta in fata acestei boli!”, a adăugat Cătălina Constantin.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.