78% dintre romanii cu adenom de prostata nu se trateaza

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 18.09.2012 12:39 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

*În România, din cei 3 milioane de bărbaţi de peste 50 ani, în jur de 900.000 manifestă simptome sugestive pentru HBP (hiperplazie benignă de prostată).

*Din cei 900.000 de români care manifestă HBP, doar 200.000 se tratează lunar.


*Anual, mor aproximativ 250.000 de bărbaţi din cauza cancerului de prostată, în întreaga lume; 1 din 6 bărbaţi va fi diagnosticat cu cancer de prostată de-a lungul vieţii.
*Cancerul de prostată este a doua cauză de deces din lume, locul întâi fiind ocupat de cancerul pulmonar.
Un număr foarte mare de bărbaţi suferă de afecţiuni ale prostatei. Astfel, în România, din cei 3 milioane de bărbaţi de peste 50 ani, în jur de 900.000 de persoane manifestă simptome ale bolii HBP (hiperplazie benignă de prostată), potrivit estimărilor Asociaţiei Române de Urologie. Pacientul se trezeşte des în timpul nopţii din cauza nevoii frecvente şi stringente de urinare, fapt ce poate avea un impact negativ asupra vieţii intime, dar şi asupra celei sociale. În forma ei gravă, HBP poate dezvolta complicaţii precum retenţia acută de urină, care se rezolvă prin tratament chirurgical. Dintre cei 900.000 de români care manifestă HBP, lunar se tratează doar 200.000. Mai mult, în fiecare an, în România, apar în jur de 45.000 de noi cazuri de HBP, conform aceleiaşi surse.
Deşi, în ultimii ani, numărul pacienţilor diagnosticaţi cu boli ale prostatei a crescut, mulţi bărbaţi aleg să nu discute despre problemele lor cu medicii sau cu familia, nu urmează niciun tratament, considerând că aceste simptome sunt un 'dat al vârstei'. Mai mult, doar 50% dintre românii care suferă de HBP fac anual testul PSA (antigenul specific prostatic) care depisteaza precoce cancerul de prostată. PSA-ul costa în jur de 20-30 RON şi este decontat dacă există trimitere de la medicul specialist.
Hiperplazia benignă de prostată - HBP este o boală ce determină întreruperi ale somnului din cauza nevoii frecvente şi stringente de urinare si poate avea un impact negativ asupra vieţii intime, dar şi asupra celei sociale. Adenomul de prostată apare la jumătate dintre bărbaţii cu vârsta între 50 şi 61 de ani şi la 90% dintre bărbaţii cu vârsta între 81 şi 90 de ani.
Dintre bărbaţii cu HBP moderată, mulţi prezintă simptome deranjante care le influenţează calitatea vieţii, inclusiv întreruperi ale somnului, limitări ale activităţilor zilnice din cauza unei necesităţi frecvente şi imperioase de urinare, cu impact negativ asupra relaţiilor intime, anxietate şi mai ales teamă de intervenţia chirurgicală. Mai mult, bărbaţii care au dezvoltat HBP severă pot prezenta complicaţii pe termen lung, precum retenţia acută de urină, care impune, în cazul multor pacienţi, tratament invaziv, asociat, la rândul său, cu riscuri anestezico-chirurgicale.
Cancerul de prostată este a doua cauză de deces din lume, locul întâi fiind ocupat de cancerul pulmonar. Cancerul de prostată este cel mai diagnosticabil cancer din patologia umană, iar incidenţa lui creşte odată cu vârsta. Anual, mor aproximativ 250.000 de bărbaţi din cauza cancerului de prostată, în întreaga lume. Potrivit Cancer Research UK, 1 din 6 bărbaţi va fi diagnosticat cu cancer de prostată de-a lungul vieţii.

 

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.