8600 de elevi incep scoala cu paduchi si alti 430 cu raie

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 01.10.2014 21:43 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Doctorul Tudor Ciuhodaru considera ca lipsa orelor de educatie pentru sanatate a dus la cresterea ingrijoratoare a numarului de elevi depistati cu paduchi si raie. Parlamentarul solicita premierului si ministrului sanatatii sa-i sustina proiectul de lege, adoptat deja de Camera Deputatilor, ce prevede obligativitatea predarii acestei materii, intrucat cunostintele minimale de igiena a ajuns sa constituie o amenintare pentru sanatate.

Lipsa orelor de educatie sanitara nu a ramas fara consecinte: 1 din 200 de elevi are paduchi iar unul din 1000 are raie.
2 din 10 romani au avut, au sau vor avea paduchi cel putin o data in viata.
La fiecare inceput de an scolar triajul epidemiologic depisteaza 8600 de elevi care se pregatesc sa inceapa scoala cu paduchi si alti 430 cu raie.

Pe o statistica partiala, incluzand un sfert din judetele tarii, s-au inregistrat deja peste 2000 de cazuri de pediculoza, spune dr. Tudor Ciuhodaru.

Pe locul intai, pana acum, este Suceava cu 336 de cazuri de paduchi si 53 de scabie, urmata de Vaslui cu 207 cazuri de pediculoza si 38 cazuri de scabie, la care se adauga cele 188 cazuri de angina acuta, 13 cazuri de alte boli infectioase si Neamt 264 de elevi cu paduchi si 11 cu raie, cu aproape 10% mai multi decat anul trecut.

Podiumul este ocupat de 3 judete din Moldova in care saracia si lipsa educatiei ajung sa constituie o amenintare pentru sanatate.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.