8,8 milioane mc de lemn dispar anual din padurile Romaniei. Doar 0,5 sunt investigate!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 26.11.2015 18:20 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Greenpeace doreşte crearea unei ample reţele de zone protejate care sa funcţioneze ca o ”inima verde” a Romaniei, reformarea practicilor silvice actuale prin implementarea unei administrari bazate pe principiile dezvoltarii durabile, care sa garanteze astfel evoluţia armonioasa a padurilor, procesarea locala şi superioara a lemnului, precum şi consumul responsabil de produse ale padurii, de la lemn, fructe, pana la apa potabila.
Toata lumea este indemnata sa adere la aceasta viziune, semnand petiţia iniţiata pe www.greenpeace.ro.

Padurile sunt ameninţate de taieri ilegale şi de administrarea deficitara realizata in absenţa unei strategii naţionale de dezvoltare.
Studiile oficiale au aratat ca 8,8 milioane de metri cubi de lemn dispar anual din paduri, iar cercetarile Greenpeace au aratat ca doar 0,5 milioane de metri cubi sunt investigate de autoritaţi şi ca, intre 2000 şi 2014, s-au degradat peste 360 000 ha de padure.

„Aceste date alarmante demonstreaza ca administrarea defectuoasa şi corupţia au afectat interesele intregii societaţi romaneşti – pe de o parte nevalorificand eficient şi ecologic padurea, pe de alta parte distrugand un patrimoniu natural inestimabil. Susţinem aşadar in continuare ca padurile din Romania trebuie protejate, gestionate durabil, dezvoltate şi perpetuate, cu scopul de a intreţine şi imbunataţi multiplele servicii pe care aceasta le ofera” -  adauga Valentin Salageanu, coordonatorul campaniei pentru protejarea padurilor la Greenpeace Romania.

In Romania exista inca cele mai mari suprafeţe de paduri salbatice şi virgine din Europa, cea mai mare populaţie de urşi, specii rare şi endemice şi carnivore mari, precum lupul şi rasul.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.