88,5% dintre romani vor acces la tratamente de ultima generatie

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 01.10.2012 16:14 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

88,5% dintre români cred că pentru bolile grave ar trebui să poată fi trataţi cu medicamente noi, de ultimă generaţie, conform sondajului de opinie efectuat de către institutul IMAS Marketing şi Sondaje.Mai mult decât atât, conform aceleiaşi cercetări de piaţă, peste jumătate dintre cei intervievaţi – 56,9% - ar fi de acord să plătească preţul integral al unor medicamente ieftine în schimbul compensării unor medicamente scumpe. 
„Sondajul scoate în evidenţă faptul că oamenii îşi doresc să poată beneficia de medicamente de ultimă generaţie şi chiar să platească în plus la sănătate, dacă în felul acesta ar creşte accesul la aceste medicamente. Din păcate, în România, lista de medicamente compensate nu a mai fost actualizată din 2008. În Marea Britanie şi Germania, de exemplu, pacienţilor li se oferă acces imediat la tratamentele de ultimă generaţie. În alte state europene, perioada de aşteptare variază de la 88 la 392 de zile. În acest moment, românii sunt ultimii în clasamentul european al accesului la medicamente inovatoare, cu peste 5 ani de aşteptare, speranţa de viaţă a românilor fiind cea mai mică din Europa, cu peste 6 ani mai mică decât media din Uniunea Europeană”, afirmă Almin Adzovic, Preşedintele Local American Working Group (LAWG).
În ceea ce priveşte preferinţa pentru tipul de medicamente cu care s-ar trata, 45,4% dintre români ar prefera să cumpere medicamente originale (inovatoare, pentru care nu există echivalent terapeutic, protejate de brevet) şi doar 17% optează pentru medicamente generice (echivalente terapeutice ale medicamentelor originale, ale căror brevete au expirat). De asemenea, 82% dintre respondenţi recunosc că medicamentele noi sunt importante pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei.
Sondajul de opinie relevă, de asemenea, gradul de înţelegere pe care românii îl au în legătură cu accesul la medicamente noi şi cine este autoritatea care se ocupă de acest lucru în România. 36,6% dintre cei incluşi în sondaj ştiu că lista de medicamente compensate este actualizată de Guvern.
În ceea ce priveşte dorinţa lor de a avea acces la medicamente de ultimă generaţie - 34,2% cred ca ar fi bine ca lista să fie actualizată o data la un an, urmaţi de românii care cred că o datăla 6 luni - 23,7% sau ori de câte ori apare un medicament nou – 23,6 %.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.