9.917 candidati la examenul national de definitivare in invatamant

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 13.07.2014 16:06 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

9.917 candidaţi, cu 2.029 mai mulţi decat in 2013, sunt aşteptaţi, pe 14 iulie, la proba scrisa a examenului naţional de definitivare in invaţamant, sesiunea 2014.

Proba scrisa a examenului naţional de definitivare in invaţamant, sesiunea 2014, se desfaşoara pe 14 iulie, incepand cu ora 10, in 42 de centre de examen (cate unul in fiecare judeţ şi in municipiul Bucureşti).

Dintre cei 10.764 candidaţi inscrişi la inceputul anului şcolar, au fost admişi sa participe la proba scrisa 9.917 candidaţi care au indeplinit cumulativ cele trei condiţii prevazute de metodologie.
Acestea sunt: efectuarea unui stagiu de predare in specialitatea postului de cel puţin un an, calificativul pentru anul şcolar in curs 'Bine' sau 'Foarte bine' şi minimum media 8 la cele doua inspecţii speciale la clasa desfaşurate pe perioada anului şcolar.

In sesiunea 2014, examenul naţional pentru definitivare in invaţamant se organizeaza la 136 de discipline.
Proba scrisa conţine subiecte de specialitate, metodica predarii, pedagogie şi elemente de psihologia educaţiei. Durata de redactare a lucrarii este de 4 ore.

In judeţul Cluj şi in municipiul Bucureşti durata probei scrise se va prelungi cu 2 ore pentru 4 candidaţi cu nevoi speciale.
Nota obţinuta la proba scrisa este nota la examen.
Nota minima de promovare a examenului este 8.
Cadrele didactice care promoveaza examenul dobandesc dreptul de practica in invaţamantul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, şi obiectivul acestui examen.
Afişarea rezultatelor va avea loc in data de 19 iulie.
Perioada 19-23 iulie este desemnata pentru inregistrarea şi soluţionarea contestaţiilor. Afişarea rezultatelor finale este programata pentru data de 24 iulie.

Pentru evaluarea lucrarilor scrise şi soluţionarea contestaţiilor s-au constituit 6 centre de evaluare / contestaţii la nivel naţional, prin arondarea disciplinelor de examen.
Astfel, lucrarile tuturor candidaţilor care au optat pentru o anumita disciplina de examen sunt evaluate in acelaşi centru.
Subiectele de examen, traducerea acestora şi baremele de evaluare au fost elaborate, pentru fiecare disciplina in parte, de catre Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi vor fi publicate, dupa susţinerea probei, la ora 15, pe site-ul http://subiecte2014.edu.ro .
Atat programele de examen pentru toate disciplinele, cat şi modelele de subiecte şi baremele pentru toate disciplinele de examen pentru care au optat candidaţii au fost postate pe pagina http://definitivat.edu.ro şi au fost utilizate in activitaţile de pregatire a debutanţilor, desfaşurate de Casele Corpului Didactic.

Comisiile constituite in cadrul examenului naţional de definitivare in invaţamant sunt compuse din cadre didactice universitare, avand cel puţin titlul ştiinţific de doctor şi din cadre didactice din invaţamantul preuniversitar, avand cel puţin gradul didactic II.
Preşedinţii comisiilor sunt cadre didactice universitare.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.