Abuzurile grosolane ale Ministerului generalului Gabriel Oprea

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 30.06.2015 19:52 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

ActiveWatch şi APADOR-CH protesteaza faţa de abuzurile grosolane incompatibile cu normele statului de drept prin care sunt harţuite persoane care şi-au exercitat dreptul la petiţionare.
ActiveWatch şi APADOR-CH apreciaza comportamentul Poliţiei Romane ca fiind unul de tip miliţienesc, similar poliţiei politice.
In esenţa, in ultimele zile reprezentanţi ai Poliţiei Romane au chemat la secţii pentru audieri sau au cautat la domiciliu sau la locul de munca mai mulţi cetaţeni din ţara, cu pretextul de a verifica daca au semnat sau nu o petiţie online.
Oamenii semnasera un document care critica lipsa de reacţie a unor instituţii publice din Hunedoara cu privire la gestionarea conflictelor şi controverselor aparute din cauza micro-hidrocentralei de pe Raul Alb. Prin petiţie, adresata printre alţii şi Ministrului de Interne, se solicita inclusiv demiterea unui şef de Inspectorat Judeţean de Poliţie.

ActiveWatch şi APADOR-CH considera ca masurile autoritaţilor sunt excesive şi de natura sa ingradeasca abuziv exercitarea unui drept constituţional, dreptul la petiţionare.
Potrivit RomaniaCurata.ro, zeci de persoane au fost conduse la secţii pentru a fi audiate şi pentru a declara in scris ca au semnat respectiva petiţie.
In realitate acţiunile poliţiştilor au caracter de harţuire şi represalii la adresa unor cetaţeni care au indraznit sa işi exercite un drept şi poate constitui, mai ales pentru iniţiatorii ei, infracţiunea de abuz in serviciu prevazuta de art. 297 alin. 1 Cod Penal.  

Mai mult, Poliţia Romana nu a oferit nici pana acum un punct de vedere public care sa justifice acţiunile din ultimele zile, ceea ce ridica noi suspiciuni cu privire la motivele pentru care sunt mobilizate atatea forţe şi resurse pentru a verifica semnatarii.
Mai eficient şi mai responsabil ar fi fost ca autoritaţile romane sa analizeze in ce masura conţinutul petiţiei era indreptaţit şi sa verifice daca entitaţile criticate de cetaţeni şi-au respectat misiunea şi au acţionat in consecinţa.

Ultimii ani au demonstrat ca Romania are o problema cu modul in care autoritaţile se raporteaza la cetaţenii care protesteaza, in strada sau prin intermediul petiţiilor.
Poliţia Romana are responsabilitatea sa apere cetaţenii, nu sa ii trateze cu ostilitate, mai ales atunci cand ei reclama neregularitaţi comise de poliţie.
ActiveWatch şi APADOR-CH considera ca aceasta situaţie este extrem de grava şi transmite un mesaj extrem de periculos in spaţiul public in sensul ca aceia dintre cetaţeni care se implica in acţiuni critice la adresa autoritaţilor risca sa fie victimele unor represalii.

Concret, ActiveWatch şi APADOR-CH solicita urmatoarele clarificari: Cine şi in ce modalitate a sesizat poliţia? Care sunt indiciile concrete care justifica iniţierea acestor verificari? Pentru ce fapta şi incadrare juridica se efectueaza cercetarile? Caţi poliţişti sunt implicaţi in aceasta acţiune de verificare şi care este costul estimat al unei astfel de cercetari?

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.