ActiveWatch: Controlati un fenomen care risca sa ia proportii dramatice

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 22.03.2013 21:13 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Evenimentele de la liceul Korosi Csoma Sandor din Covasna ilustrează felul în care un conflict artificial generat şi alimentat de mediul politic se poate răsfrânge asupra unor elevi de liceu, deveniţi actori într-o bătălie ce nu ar trebui să fie a lor şi care nu are ce căuta în spaţiile de învăţământ.
Prima responsabilitate pentru tensiunile stârnite între elevi aparţine sistemului educaţional, cel care are un rol esenţial în prevenirea unor astfel de conflicte prin educarea elevilor în spiritul diversităţii.
ActiveWatch solicită conducerii şcolii şi Ministerului Educaţiei să se implice activ, să preia iniţiativa pentru a controla un fenomen care, dacă va scăpa de sub control, riscă să ia proporţii dramatice.
Prin lege, şcoala nu trebuie să fie un spaţiu de înfruntare a unor teme politice, deci ţinta intervenţiei conducerii şcolii trebuie să fie dezamorsarea conflictelor, iar nu alimentarea acestora.
Mai mult, ActiveWatch cere autorităţilor să respecte dreptul la liberă exprimare al cetăţenilor, indiferent de etnie.

În data de 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, mai mulţi elevi ai liceului Korosi Csoma Sandor din Covasna au venit la şcoală purtând culorile drapelului românesc. O elevă din clasa a IX-a a purtat o bentiţă în culorile drapelului românesc. Conform declaraţiilor elevei, diriginta sa i-a cerut să nu mai poarte bentiţa pentru că 'în cancelarie se discută foarte mult despre asta'. Eleva a continuat să o poarte la brâu, însă aceasta i-a fost smulsă de dirigintă. Miercuri, 20 martie, aceeaşi dirigintă a exclus-o pe eleva respectivă şi pe o altă colegă de la repetiţiile unei piese de teatru pentru 'comportament provocator', pentru acelaşi motiv - purtarea bentiţei.

ActiveWatch, organizaţie de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public, condamnă comportamentul abuziv al dirigintei şi al conducerii liceului Korosi Csoma Sandor, care au împiedicat o elevă să poarte un obiect vestimentar ce conţinea culorile drapelului românesc. Chiar dacă gestul elevei şi al colegilor ei poate fi interpretat drept provocator de colegii de etnie maghiară (în contextul în care a avut loc), el se încadrează în limitele libertăţii de exprimare, neexistând motive temeinice pentru sancţionarea lui. În cazul în care eleva a avut şi alte manifestări care au stârnit reacţia unora dintre colegi, acestea puteau fi sancţionate conform regulamentului şcolar, nicidecum prin confiscarea sau interzicerea purtării bentiţei.

ActiveWatch consideră intervenţia conducerii liceului ca fiind disproporţionată în raport cu faptele şi una care contribuie la inflamarea unor tensiuni etnice. Din păcate, astfel de tensiuni au mai avut loc în liceu, iar lipsa unei reacţii responsabile a conducerii a contribuit la escaladarea acestora. Această intervenţie brutală este tot un simptom al lipsei măsurilor proactive de prevenţie, al inexistenţei strategiilor educaţionale care să adreseze problemele specifice comunităţilor diverse din punct de vedere etnic.
ActiveWatch cere jurnaliştilor să dea dovadă de responsabilitate şi să nu mai publice imaginea elevei, pentru că este minoră, dar şi pentru că riscă să o expună unor situaţii neplăcute, eleva primind deja ameninţări cu moartea.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.