Adrian Nastase: Ne revine misiunea de a arunca la cosul de gunoi al istoriei camarila basista

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 08.04.2012 09:51 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Discurs susţinut de Adrian Năstase, preşedintele Consiliului Naţional al PSD - Miting USL - 7.04.2012

Am vrut să încep prin a vă prezenta numele candidaţilor la primăriile de comune, dar, gândindu-mă că va dura foarte mult o prezentare de o astfel de listă o să încerc să vă spun câteva gânduri la acest nou început de drum în campania electorală.

Dragi colegi, din ţară şi din diaspora,

Dragi prieteni,

Consider că acest congres este cea mai importantă reuniune a conducerii PSD din ultimii 10 ani.
Congresul de astăzi marchează, în primul rând, intrarea în etapa finală a bătăliei noastre pentru înlăturarea dezastruoasei guvernări a PDL şi pentru a pune capăt 'regimului Băsescu', care a adus statul în haos, populaţia în mizerie, iar România în izolare.
Este una dintre cele mai importante înfruntări politice pe care le-am purtat vreodată. Este similară ca importanţă, în opinia mea, cu cea din anul 2000, când am înlăturat de la putere o altă coaliţie nefastă pentru ţară.

Am obţinut atunci una dintre cele mai mari victorii politice ale PSD şi am convingerea fermă că acum vom câştiga încă şi mai categoric.

Trebuie doar să ne organizăm mai bine, să alegem cele mai potrivite mijloace de comunicare cu electoratul, să alegem cei mai merituoşi dintre candidaţi şi să ne batem cu hotărârea fermă de a obţine o victorie decisivă.

Atunci, dar mai ale acum, principalul nostru aliat a fost şi este populaţia. Populaţia, pe care o guvernare deopotrivă coruptă, incompetentă şi iresponsabilă faţă de soarta ţării o sileşte să plătească lăcomia, prostia şi nepăsarea guvernanţilor şi a clienţilor lor politici.

Peste 80% din populaţie este nemulţumită de actuala guvernare şi doreşte schimbarea ei. Niciodată o guvernare nu a fost respinsă de o majoritate atât de zdrobitoare ca cea actuală.

Relaţia dintre guvernarea PDL din ultimii ani şi România este similară cu relaţia dintre români şi guvernarea comunistă din 1989. De la şomeri, pensionari, ţărani şi salariaţi, şi până la întreprinzători şi intelectuali, toate categoriile sociale şi profesionale resping PDL, îl resping pe actualul preşedinte şi cer o schimbare radicală:
*a direcţiei în care este guvernată România,
*a modului în care este guvernată România.
Şi, desigur, a celor care guvernează România.

Nu avem de a face cu o confruntare între stânga şi dreapta, între angajat şi angajator, între intelectuali şi muncitori, între orăşeni şi ţărani, între bătrâni şi tineri, între proprietari şi chiriaşi, între bugetari şi cei din sectorul privat, între capitaliştii români şi cei străini, între etnicii români şi minorităţile naţionale. Acum se confruntă întreaga socitate românească cu o clică de guvernanţi ostili populaţiei, susţinuţi doar de clienţii lor plătiţi. Va trebui să combatem principala armă propagandistică a lui Traian Băsescu, teza că toate partidele sunt la fel, că toţi politicienii sunt leneşi, corupţi, că îi preocupă doar propriile lor interese şi că populaţia trebuie să îi respingă pe toţi. Avem de a face cu un uriaş efort ala cestui regim dea convinge electoratul că nu are de unde alege, că nu există alternativă la actualii guvernanţi.

Tot circul dezvăluirilor, arestărilor, acuzărilor şi proceselor, multe dintre ele inventate, iar celelalte pregătite de procurori loiali nu au avut ac rost doar să acopere cu o perdea de fum adevărata corupţie a actualei guvernări, care a atins niveluri inimaginabile. Ele mai slujesc şi un alt obiectiv al puterii, acela de a compromite întreaga clasă politică şi, mai ales, politicienii opoziţiei, şi mai ales de a îndepărta populaţia de politică, de a convinge electoratul să nu participe la vot, pentru că ei ştiu un lucru care este foarte simplu, nu voi intra în detalii, ei ştiu, de fapt, cu cât vor fi mai puţini oameni la vot, cu atât ei vor obţine un scor mai bun.

În schimb, noi ştim la fel de bine, cu cât vor veni mai mulţi oamnei la vot, cu atât victoria noastră va fi mai zdrobitoare.

Dragi prieteni,

Va trebui să abordăm cu fermitate probleme reale ale viitorului ţării, priorităţile majore ale economiei, ale societăţii şi ale politicii româneşti. Ieşim din marasmul în care s-a scufndat până acum viaţa politică şi dezbaterea publică şi din derizoriul la acre a fost coborâtă comunicarea şi legătura dintre politicieni şi electorat.

Problemele noastre nu sunt problemele cu care înscenează actuala putere falsa bătălie a modernizării. Nu schimbarea Constituţiei, nu numărul parlamentarilor sua numărul de camere ale Parlamentului, nu reorganizarea administrativă a ţării, nu privatizarea cuprului sau a gazului metan sunt probleme prioritare ale României.

Am crezut prea des şi ne-am implicat prea mult în false probleme, definite adeseori la Cotroceni, am consumat prea mult timp şi prea multă energie pentru a convinge pe toată lumea de ceea ce era, oricum, pe deplin convinsă: actuala guvernare este rea, este dezastruoasă pentru România, şi că ea trebuie să plece. Că guvernanţii PDL sunt şi incompetenţi, şi corupţi şi iresponsabili faţă de viitorul ţării.

Toţi ştim lucrul acesta. Noi o ştim, electoratul o ştie, chiar şi acea mică parte a electoratului care, totuşi, va vota cu PDL-ul, societatea civilă o ştie, chiar şi acea mică parte a societăţii civile care încă îl mai susţine pe Traian Băsescu. Investitorii şi comunicatea de afaceri ştiu, chiar şi acea parte care sifonează acum veniturile de la buget prin contracte preferenţiale şi privatizări dubioase.

Partenerii noştri internaţionali au început să afle aceste lucruri. O ştiu chiar şi acei funcţionari internaţionali sau investitori străini care se mai folosesc încă de actualii guvernanţi pentru a ţine România pe linia de plutire, pentru a-şi atinge propriile obiective.

Nu mai avem nevoie de asemenea demonstraţii despre ei. Suntem acum în etapa în care trebuie să dovedim că noi ştim ce se întâmplă

Nu mai avem nevoie să facem asemenea demonstraţii despre 'EI'. Suntem acum în etapa în care trebuie să dovedim că NOI ştim ce se întâmplă în lume şi în ţară, că putem scoate România de pe direcţia greşită pe care este aşezată astăzi şi să o îndreptăm pe o direcţie mai bună pentru toată lumea. Trebuie să dovedim că suntem în stare să construim României un alt viitor decât cel care se prefigurează acum.

Dragi colegi, este important să înţelegem şi că ne aflăm în faţa unui moment important, poate un moment la fel de important cum a fost cel din 1989:

Atunci a trebuit să alegem între dictatura comunistă şi societatea socialistă, pe de o parte, şi democraţia pluralistă şi societatea economiei de piaţă, pe de altă parte. În decembrie 1989 şi în perioada care a urmat am făcut alegerea justă.

Acum, şi în perioada care urmează, va trebui să alegem între dezvoltare şi subdezvoltare.

Între o ţară care în 10 ani de acum încolo va fi modernă, demnă şi puternică în UE, sau o ţară care va fi o semi-colonie situată în periferia UE.

Între o societate cu o populaţie sănătoasă, educată, muncitoare şi prosperă, sau o societate cu o populaţie măcinată de boli şi accidente, semi-calificată şi care se zbate să supravieţuiască.

Între o economie productivă, eficientă şi în continuă creştere, sau o economie de lumea a treia, în care vom supravieţui din redevenţele pentru materiile prime exportate şi din ajutoarele primite de la ţările mai bogate.

Între un regim politic parlamentar şi democratic, sau un regim autoritar mascat de instituţii ce le imită pe cele ale democraţiei occidentale.

Este o alegere clară şi radicală. România stă la intersecţie în faţa a două viitoruri incompatibile. Opţiunea noastră în favoarea dezvoltării trebuie să fie foarte fermă şi fără compromisuri.

Marea miză a alegerilor din acest an - locale şi naţionale - nu este soarta noastră, a PSD-iştilor. Nici măcar soarta USL şi a guvernării. Marea miză este soarta României.

Acum, România nu mai este un stat care aşteaptă la porţile Uniunii Europene. Sau aşa ar trebui să fie. Avem un alt statut, care ne permite afirmarea şi apărarea patriotismului economic.

Resursele subsolului României trebuie exploatate în interesul cetăţenilor români. Nu pot fi date resursele vitale ale României doar pentru a cumpăra voturi cu mâna de arginţi primită în schimbul acestora.

Oprirea privatizării resurselor strategice este motivul cel mai recent pentru care regimul Băsescu trebuie îndepărtat cât mai rapid.

Nu trebuie să mai fim temători în afirmarea patriotismului. Acesta nu este nici naţionalism, nici xenofobie sau rasism, nici euroscepticism, ci este apărarea intereselor cetăţenilor noştri.

A sosit momentul să depăşim complexele ideologice ale perioadei de tranziţie.

În timp ce se spunea că viitorul îl reprezintă companiile mici şi mijlocii, 'small is beautiful', nu-i aşa, în lume s-au format cele mai mari corporaţii.

S-a tot repetat că statul este prost administrator, iar soluţia miraculoasă este privatizarea, încât chiar şi unii dintre noi au ajuns să creadă acest lucru. În acest timp, alte state şi-au consolidat companiile de stat, cu un management performant, devenind jucători regionali ori globali.

Ani de zile am fost învăţaţi cât de bune sunt 'pieţele libere', în timp ce alţii aplicau protecţionismul economic. La lecţia de economie politică de tip capitalist ne-a fost spus cât sunt de rele monopolurile de stat, cum trebuie ele sparte şi privatizate în folosul, culmea, al altor companii de stat!

S-a tot spus cât de inteligenţi am fi dacă scăpăm de industria naţională, care ar fi poluantă şi ineficientă, încât astăzi nu mai producem aproape nimic. Importăm însă de toate! România ar trebui denumită 'ţara importatorilor fericiţi'!

La ora de 'dirigenţie' am fost sfătuiţi să restituim toate proprietăţile naţionalizate, începând de la Cuza, iar acum nu mai avem bani pentru despăgubiri. Şmecherii şi-au luat proprietăţi, multe prin acte dubioase, iar oamenii cinstiţi au fost încă odată păcăliţi.

Prieteni,

De acum, trebuie să ne gândim la viitor, şi doar la acesta.

Suntem partidul Revoluţiei, dar şi al integrării euro-atlantice. Trebuie să rămânem partidul de avangardă al României, cel care aduce progresul şi bunăstarea cetăţenilor.

Suntem obligaţi nu doar să înţelegem schimbările din România şi din lume, ci noi trebuie să aducem viitorul mai aproape. Partidul nostru are vocaţia guvernării, PSD are gena dezvoltării şi modernizării. Acestea nu sunt abstracţiuni ori afirmaţii metaforice. Sunt lucruri cât se poate de concrete.

Partidul nostru a creat în cele două guvernări ale sale milioane de noi locuri de muncă, autostrăzi, Centrala de la Cernavodă, sute de şcoli, grădinţe ori spitale. Am fondat muzee şi biblioteci. Pentru toate aceste realizări partidul nostru nu a fost întotdeauna iubit, având greşelile noastre politice, dar am fost şi suntem respectaţi.

Din experienţa mea de prim-ministru ştiu că lucrurile cu adevărat importante sunt cele care rămân pentru folosul oamenilor. Scandalurile, manipulările şi bârfele vin, trec şi îi îndepărtează pe oameni de politică. Nu guvernarea pentru a produce 'breaking-news-uri' îi interesează pe cetăţeni, ci atitudinea serioasă, hărnicia, munca şi consecvenţa. Acesta a fost crezul meu politic şi sper că viitorii miniştri a guvernului USL să gândească la fel.

A face pe plac oamenilor urmând opinia publică schimbătoare poate fi lucrul cel mai facil. Însă, tăria de caracter, gândirea pe termen lung şi asumarea riscurilor pentru proiectele cu adevărat importante sunt trăsături veritabile ale omului de stat. Românii aşteaptă de la partidul nostru nu doar oameni politici, ci şi oameni de stat. La fel ca altădată, sunt convins că avem resursele necesare pentru a oferi ţării în guvernul USL o garnitură excelentă de oameni de stat.

Prieteni, există o disperare a diversioniştilor de la putere în ceea ce priveşte capacitatea noastră de a acţiona uniţi. Fără îndoială, în cadrul Uniunii, vom apăra însă valorile noastre, cele pe acre le cunoaştem şi pe care dorim să le subliniem de fiecare dată.

Nu vom avea timpă astăzi să le rediscutăm, dar trebuie să le reafirmăm de fiecare dată.

Statul social, pentru noi, are rolul menţinerii coeziunii sociale prin acţiunea permanentă de diminuare a inegalităţilor din societate.

Statul social nu este un moft ideologic, ci este o responsabilitate constituţională şi umană. Este o responsabilitate politică pentru noi.

Rămânem apărătorul responsabil al valorilor solidarităţii şi justiţiei sociale. Să ne opunem în continuare asaltului furibund şi iresponsabil pe care actualul regim şi ideologii săi de ocazie îl duc asupra Statului social.

Spitalele şi nu trebuie închise sau privatizate, ci sprijinite pentru a fi mai accesibile şi performante.

Societatea nu poate funcţiona dacă nu există puternice legături de solidaritate între între cei bogaţi şi cei săraci, între cei care o duc mai bine şi cei acre sunt în suferinţă. România trebuie să redevină, sub guvernarea noastră, o PATRIE pentru toţi cetăţenii ei.

Dragi colegi,

Mai am câteva lucruri de spus. Ştiu că poate acum era momentul în care să încercăm să ne mobilizăm pentru bătăliile care urmează, să ne organizăm cât mai bine, dar oamenii trebui să vadă că, dincolo dea ceastă bătălie, care nu este doar o bătălie împotriva a ceva, trebuie să înţeleagă că este vorba şi de o bătălie pentru ceva, că avem valori pe care vrem să le apărăm, pe acre vrem să le promovăm, că este important ca noi să fim văzuţi nu doar prin oamenii care ne reprezintă, ci şi prin mesajele pentru care luptăm. Viitorul guvern al PSD-ului şi al Uniunii Social Liberale va avea nevoie de o susţinere puternică, iar această susţinere trebuie să se bazeze pe o viziune pe care o văd construită pe trei piloni:

primul, încetarea 'războiului româno-român' şi refacerea încrederii între cetăţeni. România trebuie să-şi recapete echilibrul social, munca şi meritul personal şi colectiv trebuie readuse ca valori fundamentale ale societăţii.

al doilea, crearea unei economii performante, iar formarea unui sistem industrial şi energetic puternic sunt o prioritate. Agricultura este domeniul în care se pot face progresele cele mai rapide. Exportul de materii prime şi de produse cu valoare adăugată scăzută trebuie stopat. Locurile de muncă numeroase şi bine plătite sunt cea mai bună garanţie împotriva sărăciei.

al treilea, construirea unei administraţii centrale şi locale eficiente, transparente şi moderne. Eliminarea risipei şi a corupţiei din administraţie pot fi realizate prin măsuri ferme, curajoase şi inovative ale viitorului nostru guvern.

Dragi prieteni,

NOUĂ, Uniunii Social Liberale ne revine misiunea de a arunca la coşul de gunoi al istoriei camarila băsistă împreună cu instrumentele ei odioase.

NOI avem datoria să eliberăm România de un regim mafiot şi clientelar.

NOI sunt obligaţi moral să destructurăm sistemul poliţienesc, în care şantajul politic a devenit principal instrument de guvernare.

De la PSD şi de la USL aşteaptă cetăţenii să reinstaurăm statul de drept în România.

Speranţele revenirii la normalitate a României sunt legate de Uniunea Social Liberală.

De la USL cetăţenii aştepată readucerea prosperităţii, siguranţa locului de muncă şi o guvernare în folosul naţiunii, a celor mulţi, nu doar a unei oligarhii.

Mesajul pe care noi îl dăm astăzi României este acela că suntem pregătiţi nu doar să câştigăm alegerile, ci să producem o ruptură radicală în modul în care este guvernată România. Iar celui care îi revine misiunea de a fi căpitan de echipă este un lider în care am încredere că va reuşi. Numele lui îl ştim cu toţii: Victor Ponta!

Dragi prieteni, Uniunea Social Liberală este o construcţie politică pentru viitor. Uniunea a demonstrat că este o construcţie viabilă, puternică şi cu un rol politic imens. De 8 ani de zile, majorităţile politice care au votat guvernele nu au ţinut cont de votul oamenilor, În tot acest timp adversarii noştri au reuşit să câştige fără să fi câştigat. România are nevoie de o guvernare legitimă şi responsabilă. Noi nu trebuie să facem ca ei. Vom ajunge la guvernare pentru a reconstrui economic România, pentru a restabili democraţia şi respectul pentru oameni. Trebuie însă să nu facem ca ei. Guvernarea USL va trebui să îi reconcilieze pe români, ca să se poată apuca din nou de construit, trebuie însă să nu facem niciodată ca ei, cei de la putere, astăzi. Noua guvenare va respecta regulile democratice, nu va face abuzuri, nu va declanşa răfuieli. Trebuie să nu facem niciodată ca ei. Alegerile locale ne vor ajuta, dar în acelaşi timp ele vor fi un ac indicator pentru a artă care este forţa noastră înainte de elegerile parlamentare. Alegerile locale sunt primul pas spre normalitate, primul pas sprea a scăpa România de PDL, de Traian Băsescu.

Dragi prieteni, în final am să vă aduc aminte unul dintre citatele mele favorite dintr-un mare politician român. Este vorba, desigur, despre Nicolae Titulescu, cel care afirma 'fiecare îşi are misiunea sa. Cu toţii uniţi, cum ne-am putea îndoi de succes?'. Vă mulţumesc.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.