Ajutoare sociale mai mari pentru... 300.000 de familii

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 30.06.2015 14:21 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Guvernul a aprobat unele masuri de protecţie sociala care vor permite menţinerea şi dupa 1 iulie 2015 a drepturilor de ajutor social şi de alocaţie pentru susţinerea familiilor care au copii in intreţinere, pentru aproximativ 300.000 de familii.
In acest scop, Executivul a completat, printr-o Ordonanţa de urgenţa, Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile şi completarile ulterioare.
Potrivit noilor reglementari, venitul net lunar in funcţie de care se acorda alocaţia pentru susţinerea familiei şi ajutorul social va fi stabilit avand in vedere un cuantum al alocaţiei de stat pentru copiii in varsta de peste 2 ani de 42 de lei, respectiv de 84 de lei pentru copiii cu dizabilitaţi in varsta de peste trei ani.

Modificarea permite acordarea, in continuare şi in acelaşi cuantum, a alocaţiei pentru susţinerea familiei şi a ajutorului social acelor familii care, incepand cu luna iulie 2015, nu ar mai fi fost considerate eligibile sa primeasca aceste drepturi dupa majorarea alocaţiei de stat pentru copii.
Trebuie menţionat faptul ca la stabilirea veniturilor care se iau in calcul pentru acordarea drepturilor de ajutor social, precum şi a drepturilor de alocaţie pentru susţinerea familiei, se are in vedere şi alocaţia de stat pentru copii.
Urmare a majorarii cuantumului acesteia (aprobata prin Legea 125/2015), aproximativ 300.000 de familii ar fi fost afectate fie prin scaderea cuantumului beneficiilor sociale, fie prin ieşirea din plata a acestora.
In cazul persoanelor care ar fi ieşit din plata atat acestea, cat şi familiile lor nu ar mai fi putut beneficia de asigurare de sanatate.
Pe de alta parte, s-a avut in vedere faptul ca alocaţia de stat pentru copii este un drept al copilului, prin urmare, nu trebuie sa influenţeze acordarea altor drepturi de asistenţa sociala.

Prin legea 125/2015 privind aprobarea OUG nr. 65/2014 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, s-a reglementat majorarea alocaţiei de stat pentru copii.
Astfel, incepand cu drepturile aferente lunii iunie 2015, copiii beneficiaza de o alocaţie majorata de la 42 de lei la 84 de lei pentru copiii in varsta de peste 2 ani, precum şi de la 84 de lei la 200 de lei pentru copiii cu dizabilitaţi in varsta de peste 3 ani.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.