AL ROMANIEI PAUL PHILIPPE, complicitate la abuz in serviciu...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 03.03.2016 15:04 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Braşov au dispus extinderea anchetei şi faţa de fapte legate de retrocedarea nelegala a unei suprafeţe de 47 hectare de padure situata in localitatea Snagov.

Concret, s-au dispus urmatoarele masuri

1. punerea in mişcare a acţiunii penale faţa de inculpaţii:
TRUICA REMUS, pentru comiterea infracţiunilor de:
- complicitate la abuz in serviciu daca funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave
- spalare a banilor,
AL ROMÂNIEI PAUL PHILIPPE, pentru comiterea infracţiunii de:
- complicitate la abuz in serviciu daca funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave,

2. reţinerea pentru 24 de ore, incepand de la data de 2 martie 2016, a inculpatului
CHIRIAC THEODOR, la data faptelor director tehnic in cadrul Direcţiei Silvice Ilfov, delegat in funcţia şef al Direcţie menţionate, pentru comiterea infracţiunilor de:
- abuz in serviciu daca funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave, in forma continuata şi
- participaţie improprie la spalare a banilor

3. luarea masurii controlului judiciar pentru o durata de 60 de zile, incepand cu data de 2 martie 2016, faţa de inculpaţii

MUŞAT APOSTOL, la data faptelor primar al comunei Snagov, pentru comiterea infracţiunii de abuz in serviciu daca funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave, in forma continuata
JECU NICOLAE, la data faptelor prefect al judeţului Ilfov, pentru comiterea infracţiunii de abuz in serviciu daca funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave,
DIMA NICULAE, la data faptelor secretar al Localitaţii Snagov şi membru in comisia locala de fond funciar, pentru comiterea infracţiunii de abuz in serviciu daca funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave.

Incepand din anul 2006, in contextul in care formulase cereri sau intenţiona sa ceara restituirea unor terenuri situate in apropierea Capitalei, inculpatul Al Romaniei Paul Philippe i-a promis inculpatului Remus Truica şi asociaţilor lui din grupul o cota parte importanta, intre 50% şi 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendica in Romania şi, ulterior, le-a şi dat acestora bunurile, pe masura obţinerii lor, in schimbul intervenţiei membrilor grupului infracţional pe langa funcţionari publici cu atribuţii in reconstituirea/retrocedarea dreptului de proprietate sau asupra judecatorilor, urmand a se reuşi, in mod injust, obţinerea bunurilor revendicate şi punerea in posesia lor.

In perioada septembrie noiembrie 2005, la Primaria Snagov s-a inregistrat o cerere şi o revenire prin care inculpatul Al Romaniei Paul Philippe solicita restituirea a 47 ha padure, teren situat in localitatea Snagov.

La data de 9 martie 2006, s-a intocmit procesul verbal al comisiei pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor din cadrul primariei Snagov, care a constatat ca inculpatul Al Romaniei Paul indeplineşte condiţiile pentru restabilirea dreptului de proprietate pentru 46,78 ha teren. Aceasta, deşi prin adresa din 24.02.2006, cat şi la data 10.03.2006, reprezentantul Ocolului Silvic Snagov s-a opus retrocedarii, intrucat nu exista act de proprietate şi terenul revendicat nu se afla in anexa la Decretul 38/1948.

Din probatoriu a rezultat ca, in realitate nu a avut loc o şedinţa a comisiei, ci la insistenţele secretarului localitaţii, inculpatul Dima Niculae, un funcţionar a semnat anexa 37 (in care se menţioneaza persoana şi suprafaţa aprobata la retrocedare), care a fost inaintata apoi Comisiei judeţene pentru validare pentru 46, 78 ha padure. Atat procesul verbal, cat şi anexa 37 au fost semnate de primarul Muşat Apostol şi de secretarul Dima Niculae şi inainte spre validare comisiei judeţene constituite la nivelul Instituţiei Prefectului Ilfov.

La dosarul de restituire nu au fost depuse inscrisuri din care sa rezulte ca inculpatul Al Romaniei Paul Philippe este persoana indreptaţita, ca antecesorul sau a deţinut un titlu pe acel teren, suprafaţa de teren şi faptul ca deţinea padurea la momentul exproprierii.

Prin hotararea nr. 1156 din 07.07.2006, comisia judeţeana Ilfov pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor a hotarat validarea anexei 37, recunoscandu-i lui Al Romaniei Paul Philippe un drept de proprietate pentru 46,78 ha teren cu vegetaţie forestiera situat in localitatea Snagov.

Dupa emiterea hotararii de validare, s-a acţionat apoi pentru punerea efectiva in posesie, demersuri in acest sens fiind facute cu sprijinul primarului Muşat Apostol, iar pe de alta parte de inculpatul Truica Remus, care a apelat persoane din cadrul Direcţiei Silvice Ilfov, singura instituţie care putea dispune punerea in posesie.

Inculpatul Truica Remus a apelat la directorul tehnic al Direcţiei silvice, o cunoştinţa a sa, inculpatul Chiriac Theodor. Acesta din urma a semnat, in numele şefului Direcţiei, o adresa prin care Direcţia Silvica a solicitat Ocolului Silvic sa-l puna in posesie pe inculpatul Al Romaniei Paul.

Ulterior, la datele de 26.06.2007 şi 15.08.2007, inculpatul Al Romaniei Paul Philippe a fost pus in posesie cu suprafaţa totala de 46,78 hectare padure in localitatea Snagov.

S-a stabilit ca, prin doi intermediari, inculpatul Chiriac Theodor a disimulat folosul necuvenit, 1.000 mp teren forestier in zona Fundul Sacului, primit urmare a exercitarii defectuoase a atribuţiilor de serviciu, interpunandu-i pe cei doi in transferul proprietaţii bunului. Ulterior, la solicitarea lui Chiriac Theodor, terenul a fost vandut, prin aceiaşi intermediari, iar preţul, 50.000 euro a fost incasat de Chiriac Theodor, deşi in act s-a menţionat 5.000 euro. In aceasta modalitate Chiriac Theodor a intrat in posesia efectiva a mitei, determinand totodata pe cei implicaţi in aceasta tranzacţie sa disimuleze, fara vinovaţie, adevarata natura a provenienţei bunului.

Imediat dupa intrarea in posesie, deşi a avut cunoştinţa de decizia din anul 1941 a ICCJ (decizie care recunoştea dreptul de proprietate al Statului Roman asupra terenului in defavoarea Regelui Carol al II-lea) inculpatul Jecu Nicolae, in calitate de prefect, a emis titlurile de proprietate nr. 243/07.08.2007 – pentru 10 ha şi nr. 246/31.08.2007 – pentru 36,78 ha pe numele inculpatului Al Romaniei Paul Philippe.

Acţiunea abuziva a inculpaţilor menţionaţi a avut drept consecinţa prejudicierea statului roman cu suma de 9.523.769 euro, care constituie in acelaşi timp şi folos necuvenit pentru Al Romaniei Paul Philippe, Truica Remus şi membrii grupului infracţional din care cel din urma facea parte.

La data de 3 martie 2016, inculpatul CHIRIAC THEODOR urmeaza a fi prezentat la Curtea de Apel Braşov cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.