Amortizoare de capital implementate la niveluri minime

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 27.11.2015 18:58 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

In data de 26 noiembrie 2015, a avut loc sedinta ordinarǎ a Comitetului National pentru Stabilitate Financiarǎ (CNSF).
La intalnire au participat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR si presedinte al CNSF, Anca Dana Dragu, ministrul Finantelor Publice, Mişu Negriţoiu, presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, si Eugen Dijmarescu, director al Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar.

Potrivit atribuţiilor de a adopta recomandari şi, respectiv, opinii consultative, pe perioada tranzitorie pana la operationalizarea structurii inter-institutionale de coordonare in domeniul supravegherii macroprudentiale a sistemului financiar national (art.1261 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.227/2007, cu modificarile si completarile ulterioare), Comitetul a evaluat obiectivele şi instrumentele macroprudenţiale asumate anterior de catre BNR şi ASF.
O atenţie deosebita a fost acordata amortizoarelor de capital ce pot fi impuse institutiilor de credit, pe langa cerintele minime de fonduri proprii, in vederea cresterii rezilientei sectorului financiar, precum şi a limitarii eventualelor efecte negative asupra stabilitatii sistemului financiar si a stabilitatii economice.

In acest scop, membrii CNSF au adoptat Recomandarea CNSF nr. 1/26.11.2015 prin care se recomanda Bancii Nationale a Romaniei, in calitate de autoritate competenta, sa impuna institutiilor de credit, implementarea amortizoarelor de capital, incepand cu 1 ianuarie 2016, astfel: un nivel de 0 (zero) la suta pentru amortizorul anticiclic de capital, un nivel de 0,625% pentru amortizorul de conservare a capitalului, iar pentru celelalte amortizoare urmeaza a fi parcurse procedurile conform reglementarilor in vigoare.

Avand in vedere obligaţia derivata din Directiva 2013/36/UE a Parlamentului European şi a Consiliului cu privire la accesul la activitatea instituţiilor de credit şi supravegherea prudenţiala a instituţiilor de credit şi a firmelor de investiţii, de modificare a Directivei 2002/87/CE şi de abrogare a Directivelor 2006/48/CE şi 2006/49/CE, transpusa in legislaţia naţionala prin Regulamentul BNR nr. 5/2013 privind cerinte prudentiale pentru institutiile de credit şi Ordonanta de urgenta nr. 99 din 06/12/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, de a activa amortizorul de conservare a capitalului şi amortizorul anticiclic de capital, incepand cu 1 ianuarie 2016, s-a recomandat ca aceste amortizoare sa fie implementate la niveluri minime, dupa cum urmeaza:
# amortizorul de conservare a capitalului se va introduce, incepand cu 1 ianuarie 2016, in trepte procentuale de 0,625% pe an din valoarea totala a expunerilor ponderate la risc ale instituţiei, de-a lungul perioadei 2016-2019, ajungand la nivelul impus de 2,5%, astfel:
de la 1 ianuarie 2016 – 0,625%
de la 1 ianuarie 2017 – 1,25%
de la 1 ianuarie 2018 – 1,875%
de la 1 ianuarie 2019 – 2,5%
# amortizorul anticiclic de capital nu va fi impus institutiilor de credit cu o rata a mai mare de 0 la suta, incepand cu 1 ianuarie 2016.
Cerinţele de capital pentru instituţiile de credit existente in prezent referitoare la nivelul minim reglementat al ratei fondurilor proprii de nivel 1 de baza de 4,5% din valoarea totala a expunerilor ponderate la risc ale instituţiei de credit, se vor modifica, ca urmare a introducerii acestor amortizoare, astfel:
de la 1 ianuarie 2016 – 5,125%
de la 1 ianuarie 2017 – 5,75%
de la 1 ianuarie 2018 – 6,375%
de la 1 ianuarie 2019 – 7%
Se estimeaza ca utilizarea acestor instrumente macroprudentiale nu va implica aport de capital, in acest moment, in cazul institutiilor de credit din Romania, avand in vedere nivelul ridicat al rezervelor de capital existente, relevat prin indicatorii de adecvare a capitalului raportati de acestea.
De asemenea, analizele efectuate au relevat faptul ca impunerea amortizoarelor de capital nu va afecta negativ procesul de reluare sustenabila a creditarii sectorului real.
Membrii CNSF vor emite periodic recomandari privind aplicarea amortizoarelor de capital in Romania.

Amortizoare de capital

Pe langa cerinţa privind cuantumul obligatoriu de 4,5% al fondurilor proprii de nivel 1 de baza, prevazuta in Regulamentul privind cerinţele de capital (CRR), toate bancile trebuie sa deţina un amortizor de conservare a capitalului şi un amortizor anticiclic de capital, pentru a se asigura ca acumuleaza suficiente fonduri proprii in perioade de prosperitate incat sa işi permita sa absoarba pierderi in cazul survenirii unei crize.

Amortizorul de conservare a capitalului

Toate bancile trebuie sa deţina un amortizor de conservare a capitalului din capitalul lor de cea mai inalta calitate (fonduri proprii de nivel 1 de baza), egal cu 2,5% din expunerea totala la risc a bancii respective. Scopul amortizorului este de a conserva fondurile bancii.
Daca o banca nu indeplineşte obligaţia de a deţine acest amortizor, va trebui sa limiteze sau sa opreasca plaţile de dividende sau prime.

Amortizorul anticiclic de capital

Amortizorul anticiclic de capital este un instrument prudenţial introdus de Acordul Basel III pentru a contracara efectele ciclului economic asupra activitaţii de creditare desfaşurate de banci.
Aceasta cerinţa impune bancilor sa dispuna de un cuantum suplimentar de capital (CET 1) in perioade economice faste, atunci cand creşterea creditarii este solida, astfel incat, in perioadele mai puţin faste ale ciclului economic, cand activitatea economica este incetinita sau se contracta, acest amortizor sa poata fi utilizat pentru a permite bancii sa continue creditarea economiei reale.
Daca o banca incalca aceasta cerinţa, se aplica aceleaşi norme ca in cazul amortizorului de conservare a capitalului.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.