ANAF conformeaza fiscal... 400 de persoane fizice cu averi mari

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 16.05.2015 12:09 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Veniturile din strainatate obţinute in 2013 şi declarate in 2014, la nivelul grupului PFAM, adica al persoanelor fizice cu averi mari, au fost de peste 7 ori mai mari decat cele declarate in 2013, pentru anul 2012, crescand de la 18.272.804 lei la 144.275.059 lei (cca 32 milioane de euro), informeaza Agenţia Naţionala de Administrare Fiscala (ANAF).

ANAF spune ca aceasta creştere survine in urma intensificarii campaniei de asigurare a conformarii fiscale la declararea veniturilor din strainatate, derulata de Direcţia Verificari Fiscale.
Campania consta in emiterea de notificari catre persoanele care alcatuiesc grupul PFAM prin care le-au au fost aduse la cunoştinţa obligaţiile fiscale de declarare a acestor venituri, solicitarea de informaţii privind veniturile din strainatate şi efectuarea de verificari extinse.

Programul de asigurare a conformarii fiscale a persoanelor fizice cu averi mari are in vedere, intr-o prima faza, un grup de aproximativ 400 de persoane, atat din Bucuresti cat si din restul tarii.
In cadrul acestui program au fost declansate un numar de 30 de verificari fiscale prealabile documentare, analizandu-se informatiile solicitate tertilor (rulajele conturilor bancare, informatii de la institutii care gestioneaza registre de evidenta a imobilelor si bunurilor mobile – terenuri, cladiri, autovehicule, nave, aeronave – datele de la oficiile registrului comertului, organe fiscale teritoriale, documente justificative si financiar-contabile ale companiilor detinute de persoanele verificate, informaţii de la autoritaţi fiscale din strainatate etc.) in vederea identificarii veniturilor obtinute de persoanele verificate si a compararii acestora cu veniturile declarate.
Dintre cele 30 de verificari fiscale prealabile, in cazul a 11 persoane fizice pentru care s-a constatat existenta unei diferente semnificative intre veniturile estimate pe baza situatiei fiscale personale determinate cu ocazia verificarilor si veniturile declarate ale acestora, au fost emise avize de verificare fiscala, persoanele in cauza fiind solicitate sa furnizeze documente justificative (inclusiv declaratia de patrimoniu si venituri) sau clarificari relevante la sediul Direcţiei Verificari Fiscale. Aceste verificari se afla in curs de desfaşurare.

Verificarea situaţiei fiscale a persoanelor fizice cu averi mari prezinta un grad sporit de dificultate şi complexitate, datorat profilului economic general al acestor persoane, caracterizat de nivelul afacerilor derulate de acestea, sumele semnificative de bani implicate, multitudinea de societaţi comerciale, conturi bancare, proprietaţi, achiziţii, instrumente investiţionale, interese financiare la nivel naţional şi internaţional, cheltuieli personale etc.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.