ANAF nu minte si nu-si bate joc de CETATENII din ROMANIA!... Fortele imperialiste doresc destabilizarea FISCULUI!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 11.01.2018 08:50 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

ANAF susţine ca are capacitatea necesara pentru a procesa toate declaraţiile fiscale obligatorii, inclusiv Formularul 600.

In urma evaluarii realizata la nivelul ANAF, a rezultat ca un numar estimativ de 210.000 de contribuabili persoane fizice au obligaţia de a depune, pana la data de 31 ianuarie 2018, formularul 600 in vederea determinarii contribuţiei de asigurari sociale (CAS) şi a contribuţiei de asigurari sociale de sanatate (CASS).

Prin comparaţie, in anul 2017, numai in cazul Formularului 200 ”Declaraţie privind veniturile realizate in Romania”, ANAF a procesat documentele aferente depuse de 515.845 de contribuabili.

Formularul 600, reprezentand “Declaraţia privind venitul asupra caruia se datoreaza contribuţia de asigurari sociale şi cu privire la incadrarea veniturilor realizate in plafonul minim pentru stabilirea contribuţiei de asigurari sociale de sanatate”, este prevazut prin O.P.A.N.A.F. nr. 4140/2017 elaborat in baza O.U.G. nr. 79/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial nr. 885 din 10 noiembrie 2017.

De la 1 ianuarie 2018, in cazul contribuabililor persoane fizice, care in anul fiscal precedent au obţinut venituri din activitaţi independente, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din asocieri cu persoane juridice, din investitii sau venituri din alte surse, CAS şi CASS se datoreaza astfel:
- CAS se datoreaza doar de catre persoanele care au realizat venituri lunare din activitaţi independente, cumulate din toate sursele in anul fiscal precedent, peste nivelul salariului de baza minim brut pe ţara in vigoare in luna ianuarie a anului de impunere (pentru anul fiscal 2018 salariul minim brut este de 1.900 lei);
- CASS se datoreaza doar de catre persoanele care au realizat venituri in anul fiscal precedent, din activitaţi independente, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din asocieri cu persoane juridice, din investitii sau venituri din alte surse, cumulate din toate sursele, cel puţin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe ţara (22.800 lei pentru anul fiscal 2018).

Incepand cu 1 ianuarie 2018, indiferent de numarul activitaţilor desfaşurate şi de nivelul venitului realizat, cand acesta este cel puţin egal cu plafonul minim, CAS (25%) se datoreaza la un venit ales cel puţin egal cu nivelul salariului de baza minim brut pe ţara (1.900 lei in anul 2018), iar CASS (10%) se datoreaza la salariul de baza minim brut pe ţara.
Formularul 600 se depune doar de catre persoanele care realizeaza venituri cel puţin egale cu plafoanele minime menţionate.
Persoanele fizice care obţin venituri sub plafon nu au obligaţia depunerii declaraţiei, dar pot opta pentru depunerea acesteia in vederea asigurarii in sistemele sociale.
Stabilirea termenului de 31 ianuarie pentru depunerea Formularului 600 are in vedere continuitatea contributivitaţii persoanelor fizice in sistemul de asigurari de pensii şi de sanatate.
La nivelul ANAF au fost dispuse toate masurile organizatorice necesare in vederea asigurarii realizarii procesului de depunere şi prelucrare facila şi rapida a formularului 600.
In acest sens, contribuabilii au la dispoziţie şi posibilitatea transmiterii acestui formular fara a se deplasa la sediile ANAF, prin poşta cu confirmare de primire, urmand ca, incepand din data de 15 ianuarie 2018, Formularul 600 sa poata fi transmis şi in format electronic, de pe portalul www.anaf.ro.

ANAF işi exprima surprinderea ca persoane care au deţinut funcţii de conducere in domeniul fiscal au propagat in spaţiul public, in mod intenţionat şi repetat, informaţii care denatureaza realitatea activitaţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscala, urmarindu-se in acest fel destabilizarea acesteia, cauzandu-se astfel deformarea percepţiei publice asupra activitaţii de colectare a veniturilor bugetului de stat.
De asemenea, ANAF şi-a exprimat surprinderea faţa de modul in care unii reprezentanţi media preiau informaţii false in spaţiul public şi le prezinta fara a le verifica...

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.