Angajatii din puscarii pot avea arme doar cu aprobare speciala de la Bucuresti

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 10.06.2015 18:28 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Guvernul a completat cadrul legal privind deţinerea şi utilizarea armamentului de catre personalul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi unitaţilor subordonate, astfel incat, prin folosirea acestuia, sa nu fie prejudiciata siguranţa persoanelor private de libertate.
In acest scop, Executivul a aprobat proiectul de lege privind regimul de deţinere şi utilizare a armelor in sistemul penitenciar.

Potrivit proiectului de lege, uzul de arma se face in mod gradual şi proporţional, in raport de circumstanţe şi dupa somaţie prealabila.
Uzul de arma nu trebuie sa depaşeasca nevoile reale pentru impiedicarea unui act ostil sau pentru neutralizarea agresorilor in acţiunile acestora indreptate impotriva funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, a personalului cu care se executa misiuni in cooperare şi a persoanelor private de libertate ori impotriva locurilor de deţinere sau a mijloacelor de transport aparţinand acestora.
De asemenea, proiectul de lege stabileşte ca doar in cazuri temeinic justificate angajaţii sistemului penitenciar, la propunerea motivata a directorului de unitate şi cu aprobarea directorului general al ANP, pot deţine asupra lor arme letale sau neletale aparţinand unitaţii.
Proiectul de act normativ prevede distinct situaţiile in care se executa tragere cu arme letale şi cu arme neletale, atat cu somaţie, cat şi fara somaţie.
Conform noilor reglementari, uzul armei este folosit numai ca ultima alternativa.

Angajatul sistemului penitenciar care a facut uz de arma este obligat, daca pericolul nu mai subzista, sa acţioneze imediat pentru acordarea primului ajutor persoanei ranite.
Cand situaţia nu permite acest lucru, solicita personal specializat.
De asemenea, intra in sarcina angajaţilor din sistemul penitenciar sa informeze pe cale ierarhica, imediat ce situaţia o permite, in cazul in care, in urma uzului de arma, o persoana a murit sau a fost ranita, urmand ca directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor sa anunţe procurorul competent.
Portul şi uzul armelor in sistemul administraţiei penitenciarelor se face cu respectarea prevederilor Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a masurilor private de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, cu modificarile şi completarile ulterioare.

Legea 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor, republicata, prevede ca instituţiile publice cu atribuţii in domeniul apararii, ordinii publice şi siguranţei naţionale (din care face parte şi Administraţia Naţionala a Penitenciarelor şi unitaţile subordonate) pot procura, deţine şi folosi arme letale şi neletale pentru inarmarea personalului propriu.
Acelaşi act normativ menţioneaza condiţiile de deţinere şi utilizare a armelor in exercitarea atribuţiilor de serviciu.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.