Arhivarii sunt obligati de lege sa se autorizeze sau sa spuna stop-joc!

Scris de Timisoara Express | Publicat in 13.05.2014 13:47 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Aici sunt opiniile dvs: Statul schimba regulile!

Sunt obligate sa se autorizeze, daca nu işi pot pierde afacerea.
Vorbim de zeci de firme din Romania care presteaza servicii arhivistice şi, carora statul le-a impus in urma cu un an aceasta condiţie esenţiala.
Conform Legii cu numarul 138/2013 şi Legii Arhivelor Naţionale cu numarul 16/1996, republicata in 2014, persoanele fizice sau juridice sunt cele care raspund de evidenţa, inventarierea, selectarea, pastrarea şi folosirea documentelor in condiţii optime, conform legii.
Acestea au avut obligaţia sa solicite cat mai repede eliberarea autorizaţiei de funcţionare.
Iar termenul impus a expirat deja la sfarşitul saptamanii trecute, mai exact pe data de 10 mai.
Astfel, cei care nu au facut acest demers vor fi nevoiţi in aceasta luna sa işi inceteze activitatea şi sa puna lacatul pe uşa.
De sancţiuni nu vor scapa nici cei care au incheiat contracte pe acest domeniu, anterior intrarii in vigoare a celor doua legi.
Doamna Eugenia Hosu spre exemplu şi-a deschis o firma de Legatorie in anul 1996, in localitatea Zalau, judeţul Salaj.
Presata sa obţina aceasta autorizaţie de la Structura Arhivelor Naţionale, aceasta a optat pentru un curs de formare profesionala tocmai la Tirgu-Mureş, la peste 200 de kilometri distanţa de casa.
Şi nu a venit singura. A adus cu dansa inca trei angajaţi pentru a se califica.
“Am optat pentru cursul acreditat de Legator manual, demarat de Centrul de Instruire Tabula, deoarece conţine şi un modul de arhivar. Noi lucram in acest domeniu de mai bine de 9 ani, dar nu am fost pana acum calificaţi in aceasta meserie. Eram incadraţi practic ca şi muncitori necalificaţi şi asta deşi avem studii superioare. Ne place foarte mult ceea ce facem şi ne-am dorit sa prestam şi pe viitor aceasta munca. Iar pentru aceasta a trebuit sa alegem un curs la distanţa, insa a meritat” a precizat Eugenia Hosu.
La fel ca doamna Hosu, alte zeci de persoane din toate conţurile ţarii au susţinut recent examenul de evaluare din cadrul cursului de Legator manual, organizat de ONG-ul mureşean.  
Cursanţii au avut de trecut o proba scrisa şi una orala, respectiv un interviu.
In doar 3 luni cat a durat cursul (1 luna teorie, 2 luni practica) cei interesaţi au invaţat cum se realizeaza operaţiile specifice activitaţii de legatorie manuala.
Mai exact cum se restaureaza, se leaga carţile ori alte publicaţii, ce presupune finisarea produselor tiparite manual sau mecanic, cum se ordoneaza arhivele pe ani şi termeni de pastrare dupa nomenclator, cum se face legarea sau copertarea dosarelor, ambalarea si depozitarea produselor finite etc.
Cursul de Legator manual este acreditat de Ministerul Muncii şi cel al Educaţiei, iar diploma obţinuta in final este recunoscuta in UE.
Persoanele care nu sunt din judeţul Mureş au posibilitatea sa urmeze cursul online. Partea teoretica este postata şi pe pagina web a asociaţiei (www.atab.ro).
Se creeaza un user şi o parola, iar cursantul poate ţine permanent legatura cu formatorul. Iar partea practica se realizeaza in unitaţi specializate, ateliere speciale sau poligrafii, in judeţul din care provine cel care s-a inscris.
Laszlo Tunde, director ONG

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.