ARMAGHEDONUL MEDIA. Demers impotriva prostitutiei intelectuale... Despre AVEREA DIAVOLULUI. Sau cum au ajuns banii lui Ceausescu pe mainile curate ale lui Ion Iliescu, Mugur Isarescu, Adrian Nastase si Dan Voiculescu....

Scris de Press Timişoara | Publicat in 26.11.2017 17:08 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

In urma cu aproximativ 15 ani, pe vremea cand nu exista nici o reţea de socializare pe care tot  prostul sa se creada buricul lumii, o echipa de ziarişti, sub protecţia anonimatului, au adunat  informaţiile publicate de-a lungul timpului in presa scrisa şi au publicat mai mult subversiv,  pe reţelele de emailuri, mai multe rapoarte intitulate generic ARMAGHEDON, unde s-a spus cel  puţin o parte din adevarul pe care canalele oficiale nu-l suportau...

Acesta este unul dintre ele. Sau despre Pro TV, Prima TV şi Antenele lui Dan Voiculescu, dar şi despre AVEREA DIAVOLULUI. Sau cum au ajuns banii lui Nicolae Ceauşescu pe mainile curate ale lui Ion Iliescu, Mugur Isarescu, Adrian Nastase, cu voia dvs, ultimul pe lista, Dan Voiculescu.

ARMAGHEDONUL MEDIA. Demers impotriva prostitutiei intelectuale...

Intr-o actiune convergenta fara precedent datorata momentului Praga, stapanii media romanesti -  in fapt, infractori de drept comun, dupa cum vom demonstra in continuare - au intensificat  intoxicarea informationala a romanilor afectand, in ultima instanta, iremediabil, insasi viata  natiunii.
Stirile reale nu mai au cum sa fie prezentate si aceasta pentru ca, cel putin in televiziunile  bucurestene, adevarul este deja cumparat, transat si ingropat.
Zilnic.
Firele tranzactiilor duc toate - conform investigatiilor noastre prezentate mai jos - spre  masina de strivit cuvantul a actualei Puteri.
Insasi modul in care acest material va fi reflectat in presa scrisa si audio-vizuala va putea  demostra unui cititor avizat cine de catre cine este cumparat.
Suntem extrem de curiosi cum va opera cenzura tinand cont de faptul ca toate aceste date vor  sta atat pe masa ofiterilor de presa ai principalelor puteri NATO si UE cat si in  calculatoarele celor mai importante agentii internationale de presa.
In televiziunile importante romanesti nu numai ca nu mai exista libertate a cuvantului si  datorie de a informa ci manipularea a ajuns matroana suprema, iar jurnalistii biete curve  intelectuale.
Toti cei care sunt propulasati pe micile ecrane devin astfel, mai mult sau mai putin,  prostituate de duzina, mai scumpe sau mai ieftine, mai de lux sau mai stricate.
Din nefericire, personalitatile reale, integre, care apar in compania acestora, la posturi care  promoveaza frauda la rang de lege, devin la randul lor partase la crimele penale ale  "mogulilor" media.
Este de datoria lor sa se manifeste; este de datoria organelor legii sa se pronunte; este de  datoria oricarui roman sa intervina; este de datoria noastra sa actionam.
Acesta este doar un mic semnal, din seria celor initiate inainte de Praga.
Daca nici acum, post-Praga, cei care trebuie sa se auto-elimine de pe scena vietii publice  romanesti se fac ca nu inteleg vor urma dezvaluirile finale.
Arma noastra cea mai de pret ramane informatia. Scrisa. Audio. Video.

* * *
In ciuda invitarii tarii noastre la Organizatia Tratatului Nord Atlantic, Romania este in acest  moment din ce in ce mai lipsita de siguranta nationala.
Pericolele la adresa statului si natiunii romane au devenit, de acum, şi pericole la adresa  organismului de securitate si aparare constituit de statele membre NATO.
Acestea au fost semnalate in numeroase randuri actualelor oficialitati ale statului de catre  emisarii occidentali: coruptia institutionalizata, hotia si tradarea constanta a tarii in  randurile factorilor decizionali ai statului, respectiv puterea politica si serviciile de  informatii; mentinerea insecuritatii la nivel regional si a declasarii natiunii prin adancirea  continua a saracirii populatiei; subordonarea reprezentantilor Legii gastilor (sferelor) de  influenta politico-mafiote actuale si, nu in ultimul rand, aservirea mijloacelor de  informare/manipulare in masa pentru desavarsirea scopurilor acestor gasti.
Mesajul democratiilor consolidate occidentale, odata cu invitarea Romaniei in NATO, a fost si  ramane cat se poate de clar: este necesara curatirea radicala a actualei clase politice,  generatoare a starii prezente de decadere a statului si a natiunii, cu toate riscurile ce  decurg din acest act.

Preşedintele George W. Bush a transmis in clar la Bucuresti, pentru puterea de azi: "Stiu ca  poporul roman asteapta o schimbare in bine".

Dar lipsa de bun simt a celor care se cramponeaza astazi de putere mai mult chiar decat  defunctul dictator este, insa, maximala. Marele inlocuitor al Partidului Comunist Roman - am  numit Partidul Social Democrat, fost Partid al Democratiei Sociale din Romania, fost Front  Democrat al Salvarii Nationale, fost Front al Salvarii Nationale, fost grup obscur de  conspiratori - isi inchipuie ca va reusi sa arunce praf in ochii expertilor occidentali prin  asa-zisele miscari de remaniere si primenire.
Toti acesti mici puieti politico-decorativi, care se zbenguie in deriva, dintr-odata, pe  ecranele televizoarelor, ar constitui, in viziunea retrograzilor din PSD - urmati rapid de  colegii de alcov, PUR, PD, PNL & Co, semnul "schimbarii si intineririi clasei politice".
O a doua mare magarie la adresa forurilor NATO este tam-tamul organizarii alegerilor  anticipate, modul prin care Adrian Nastase isi inchipuie ca va impaca cererile imperative ale  Occidentului cu nevoile sale personale sau de grup.
Prin eliminarea la vedere a unor marunte rotite pesediste dar ungerea motoarelor coruptiei  pentru inca un mandat, Nastase doreste sa arate democratiilor occidentale ca "poporul a ales":  stabilitatatea prin continuitate.
La urma urmei, "noi am bagat Romania in NATO!".
Mijlocul prin care isi va atinge acest scop va fi, evident, unul clasic: manipularea  neinformatului biet popor roman.
In numele curatirii, ca parte a unui grup de actiune, preocupat si de produsele fabricii media,  vom incepe chiar cu mediul deja sufocant in care incercam sa ne facem meseria.
In numele adevarului si justitiei sociale.
Avem in vedere principalele canale "independente" de televiziune, aservite sau stapanite  complet de gastile de autentici dusmani ai democratiei: Pro TV, Antena 1, Prima TV. Posturi  care intreprind zilnic, prin productiile lor, un "act de mare curaj", in opinia servilului  slujbas al Puterii, recent numitul presedinte CNA, Ralu Filip.
Precizam ca vom continua sa prezentam si alte "acte de mare curaj" - similare cu cele din acest  material -, inclusiv din zona organizatiilor de media care au atras/deturnat impresionante  fonduri europene sau ale statului pentru programe aproape inexistente.

Colegii din radio si presa scrisa isi aduc, la randul lor, contributia, pentru elaborarea  partilor urmatoare ale ARMAGHEDONULUI MEDIA, in speranta ajungerii intr-un final la "schimbarea  in bine" asteptata de mult prea multi ani.
Mentionam ca nu am luat in calcul canalele postului "public" de televiziune, TVR, a carui  obedienta si servilism fata de atacantii si fundasii PSD sunt de-a dreptul obscene.

De asemenea, B1TV, postul Paunestilor, infractorii scamatori ai Securitatii, ca si Realitatea  TV, patronat de un umil serv al lui Miki Spaga, nu sunt inca relevante datorita audientei  scazute a acestora.
Insa aceasta nu inseamna ca nu se afla in atentia noastra.
Solicitam Presedintiei si serviciilor de informatii - sau mai precis membrilor inca onesti ai  acestora - sa-si faca datoria si sa instrumenteze pana la capat aceste cazuri flagrante de  atentat la siguranta nationala a Romaniei, arhicunoscute atat in comunitatea de informatii  romana cat si in cea occidentala.
Modul in care vor opera aceste stari de fapt va reprezenta inca un mic examen la confirmarea  Romaniei pe harta Europei democratice.
Sa nu uitam ca Romania de azi a fost doar invitata sa adere la NATO.
De acceptat va fi Romania de maine. Noua Romanie.

*Operatorul Adrian Sarbu.

Un afacerist dambovitean de duzina. Un infractor media care,
prin sprijinul tacit al autoritatilor decazute, a prejudiciat si continua sa prejudicieze  statul roman cu sume de ordinul sutelor de miliarde de lei.
In timp ce pe cuprinsul Romaniei zac in inchisori amarati care au furat, de foame, o paine sau  un sac de cartofi.
Cine este acest Adrian Sarbu si pe cine reprezinta el?
Acest personaj care a reusit cu ajutorul partasilor sai din lumea "buna" a politicii romanesti  sa consolideze in Europa la care aspiram imaginea Romaniei de stat mafiot, prin mentionarea  infractiunilor Pro in chiar Raportul de tara al Comisiei Europene.
Putina lume "buna" isi mai aduce aminte ca operatorul Sarbu Adrian de la Sahia Film, dupa ce  si-a tras mai multe copii suvenir la casetele derulate printr-un decembrie rosu a fost luat sub  aripa protectoare a prim-ministrului de atunci, Petre Roman.
Sarbu a fost numit consilier personal al premierului si a primit functia, cu rang de secretar  de stat, de responsabil cu comunicarea si imaginea in Guvernul Roman.
In aceasta calitate, activistul guvernamental organiza echipe si se ocupa chiar personal cu  aruncarea coletelor "Romaniei libere" din trenuri sau/si arderea editiilor care se foloseau  prea mult de dreptul la libera exprimare recent dobandit.
Tot din aceasta postura, activistul Sarbu se poate salta usor pe o lista cu potentiali  teroristi.
Dupa cum este consemnat si in documentele de arhiva ale unitaţii cu nume de cod Dambovita,  Adrian Sarbu a propus
dinamitarea, la propriu, a balconului Universitatii, la momentul maximal al demonstraţiei  maraton anti-comuniste din Piata Universitatii.
Si mai putina lume stie ca obedientul Sarbu nu avea cum sa devina peste noapte un fel de patron  al unui trust media daca tovarasul sau de drum, Petre Roman, nu il insarcina cu aceasta  misiune.
Initiatorul actiunii de stapanire a unei halci masive din spatiul mediatic romanesc este  compania Central European Media Enterprises, patronata de Ronald Lauder.
Milionarul strain a virat colegilor din Romania o parte din afacere, asigurandu-si
protectia politica si securisitica si, ca atare, posibilitatea largit de jaf, prin  intermediarii Adrian Sarbu si Ion Tiriac, cu un cont aparte pentru Petre Roman. Aceasta este  povestea neromantata a primului post independent de televiziune, ProTV, lacas in care am  inghitit multe porcarii din partea lui Sarbu, pana ne-am retras in propria fabrica media.
Astazi, in timp ce personalitati reale ale trecutului Romaniei sunt blamate public in numele  "interesului national", infractori de drept comun si chiar autorii directi ai unor crime la  adresa populatiei bucurestene - am numit mineriada sangeroasa din iunie 1990, un act de dementa  politica care a blocat integrarea euro-atlantica a Romaniei pentru circa 10 ani -, zac
bine-mersi in fotolii senatoriale si limuzine S 80, absolviti de orice vina.
Chiar mai mult - reprezinta Romania prin foruri NATO. O greseala care va trebui reparata.
*  *  *
In prezent, conform unor documente obtinute din SUA, ni se releva faptul ca seful trustului de  presa Media Pro, Adrian Sarbu, a batut palma pe dedesupturi cu seful Guvernului Adrian Nastase  pentru re-reesalonarea datoriilor Media Pro.
Acestea se ridicau, la inceputul anului, la 760 000 000 000 lei, circa 23 000 000 dolari SUA,  conform unor surse romanesti.
Insa conform unor alte informatii datoriile se ridica la fantastica suma in lei de 1300 de  miliarde de lei, aproximativ 40 de milioane de dolari SUA.
La inceputul anului, ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu, in urma unei interpelari  publice pe tema reesalonarilor, mintea cu nerusinarea in fata intregii natiuni. Comisia din MFP  a dat inlesniri numai la "trei societati comerciale: CCCF Bucuresti, Munplast Bucuresti si  Refrabaz Deva.
In aceeasi perioada, prin Hotarare de Guvern, s-au acordat inlesniri la plata pentru 23 de  societati nationale, companii nationale si societati comerciale din domeniile: petrol, gaze,  minier, industrie, agricultura etc", raspundea ministrul in plenul Parlamentului Romaniei.
Declaratia era data in fals in pofida evidentelor, ministrul PSD trebuind sa fie acum, cel  putin pentru aceasta, un fost ministru, imbracat in zeghe.
Actionarul american al Media Pro - Central European Media Enterprises CME) - tocmai depusese  rapoartele financiare la US Securities and Exchange Commission (Comisia de Supraveghere a  pietei de capital SUA).
Conform raportului CME pe trimestrul I/2002 "Media Vision a primit aprobare pentru reesalonarea  taxelor, iar solicitarile Media Pro International si Pro TV sunt inca inaintate spre aprobare  autoritatilor fiscale romane".
Aceeasi fraza apare si in raportul pe anul trecut. Facilitatile pentru Media Vision s-au dat,  asadar, inainte de 31 decembrie 2001, data pomenita de Tanasescu.
In acest timp Guvernul continua sa tina secreta reesalonarea datoriilor Media Vision,  principala casa de productie a Pro TV cu actionari CME (66%), Ion Tiriac si Adrian Sarbu.  Majoritatea datoriilor sunt ale entitatilor din Romania - Media Pro International, Media Vision  si Pro TV, precizeaza raportul CME.
Singurul document facut public la Bucuresti, "Cartea Alba a preluarii guvernarii 2000",  mentiona restante fiscale ale Media Pro International de 20,2 milioane dolari SUA (in 2000!).
Peste toate acestea, Guvernul Adrian Nastase, manevrat public de personajul cu acelasi nume, a  decis printr-o ordonanta sa treaca in subordinea primului-ministru autoritatea nationala de  comunicatii, institutia indrituia de Parlament sa acorde licentele de emisie. Este pentru prima  oara si de neintalnit in nici o alta democratie, oricat de originala, ca puterea asupra drepturilor de difuzare sa se mute direct la Cabinet.
Tocmai in prag de reinnoire a unor licente si din intamplare chiar inainte de mult trambitatele alegeri anticipate.
Cotizatiile catre culisele politice apara, deocamdata, atat firmele-mama cat si sutele de firme  capusa ale lui Sarbu, cu toate cunoscute si indosariate de organele abilitate.
Criticii din bancile parlamentare sau ministeriale sunt cumparati pe putina exploatare a  sentimentelor narcisiste - cazul bardului Adrian Paunescu, sau pe doi bani, cazul actualului  ministru al Culturii, Razvan Theodorescu, amploaiat la Universitatea MediaPro.
Nici ministrul de Externe Mircea Geoana nu s-a lasat mai prejos, findu-i nas la casatoria cu  Jeanina de la Londra, in timp ce ministrul Finantelor din guvernul anterior, Decebal Traian  Remes, este tras pe linia de consilier financiar al MediaPro.
"Ingineriile" financiare dintre Tiriac-Sarbu si Roman-Lauder continua cu aceeasi amploare, sub  ochii serviciilor abilitate şi protecţia Cabinetului Nastase, ca un scuipat in legea şi  buzunarul contribuabilului roman.
Ca o contributie la meritele sale Adrian Sarbu a fost numit membru al filialei din Romania a  Clubului de la Roma, alaturi de "omul de afaceri" Dan Voiculescu si diversi "analisti" super- mediatizati ca Vladimir Pasti si Cornel Codita.
Acesta din urma este, de altfel, alaturi de bine-cunoscutul general-relicva KGB Sergiu Celac,  unul din vice-presedintii organizatiei conduse la Bucuresti de neschimbatul Guvernator al  Bancii Nationale, Mugur Isarescu. Motto-ul Clubului de la Roma este: "Gandeste global,  actioneaza local".

* Guralivul Cristian Burci.

Un aprod PSD inca de pe vremea cand acesta se numea FSN si Securitatea mergea pe burta in timp  ce micutul severinean era pus sa faca joc de glezne la Televiziune Romana "Libera".
Joc care a adus beneficiarilor contractului de exclusivitate pe publicitatea singurului post de  televiziune la acel moment, adica succesorilor PCR, o gramada de milioane de dolari.
Americani.
Dupa o evolutie de "baiat de viitor", Burci alaturi de "faimosul" contrabandist Bobic, pun mana  pe Prima TV ocupandu-se, evident, pe langa imaginea sponsorilor suspusi si de spalare de bani.
Cat am lucrat cu el am avut sansa sa descoperim toate magariile financiare intreprinse, in care  am fost si noi angrenati, fara sa realizam insa imediat.
In materie de acoperire a afacerilor oneroase era de-a dreptul amator.
De fapt, credem ca nu-i pasa.
Cine sa-l traga la raspundere?
Securitatea?
*  *  *
La inceputul anului 2000, Amerom SRL, proprietara licentei de transmisie a Prima TV, desi mai  mica ca ProTv, avea datorii la AVAB de 29,7 milioane dolari SUA.
Inginerii PSD ai emisiei Prima reusisera in prima parte a anului sa raporteze castiguri de  circa 700.000 si cheltuieli de 2.000.000 dolari SUA.
In intervalul 2 iulie - 2 august 2001, in contul firmei Romanian Investment& Development (RID),  controlata de omul de afaceri Cristian Burci, au intrat 164,4 miliarde lei, reprezentand  aproximativ 5,6 milioane dolari.
Banii au fost varsati de televiziunea Maritime Training Center Television (MTC-TV) din  Constanta, in urma unui contract de asociere in participatiune cu Global Media, firma al carei  actionar principal este, de asemenea, Cristian Burci.
Aceste fonduri au fost atrase de MTC-TV, societate aflata in subordinea Ministerului Lucrarilor  Publice, Transporturilor si Locuintei, de la trei companii ce functioneaza in subordinea  ministerului: Compania Nationala Caile Ferate CFR , Compania Nationala Administratia Porturilor  Maritime Constanta si Societatea Nationala de Transporturi CFR Marfa.
Tranzactia a fost dezvaluita rapid de Traian Basescu si a fost considerata de liderul PD drept  "o deturnare a banilor publici" catre presupuse afaceri clientelare patronate de PSD.
Presa centrala a tratat aceasta dezvaluire drept o batalie oarecare, parte din razboiul politic  pe care primarul Capitalei il duce impotriva partidului de guvernamant, in general, si a  ministrului Miron Mitrea, in acest caz.
In mass-media nu s-a afirmat atunci, fie din ignoranta, fie din cauza obedientei presei fata de  actuala Putere, ca RID este actionarul companiei Amerom Television Ltd., care detine 100% din  Amerom Television SRL, care, la randul ei, este proprietarul si detinatorul licentei Prima TV,  televiziune condusa de Cristian Burci.
Asadar, banii unor companii de stat au fost dirijati pentru finantarea unei televiziuni  private, manevra ce confirma tendinta de stapanire a mass-media de catre PSD.
(Mai nou, printr-o stratagema similara perfectata de obedientul Ralu Filip, insasi CNA va
canaliza publicitatea si timpii acesteia, in televizunile private, dupa vrerea suspusului PSD).
Numele firmei Romanian Investment & Development (RID) apare in raportul operatorului  international SBS Broadcasting, depus in luna august 2001 la Comisia de Supraveghere a Bursei  Americane.
SBS detinea pana atunci 86% din Amerom Television Ltd. Potrivit acestui raport, SBS  Broadcasting anunta ca pe 18 iulie 2001 a incheiat o asa-numita operatiune de "deconsolidare" a
participatiei sale la firma Amerom Television Ltd., prin infiintarea companiei Romanian  Broadcasting Corporation Limited (RBC) - subsidiara SBS - la care operatorul international  detinea un pachet de 46,5%, restul de 53,5% fiind detinut de RID.
Valoarea pachetului de actiuni de 53,5% este de sase milioane USD.
Raportul precizeaza ca RBC detine 86% din Amerom Television Ltd. si ca firma RID este  controlata de catre Cristian Burci, directorul general Prima TV.
"Aproape intreaga suma de 6 milioane USD investita in RBC va fi folosita pentru a finanta  cheltuielile de functionare pentru Prima TV, pe anul 2001.
SBS si RID vor controla impreuna RBC si, ca urmare, noi, SBS, nu vom mai consolida tranzactiile  financiare ale Prima TV" - se arata in raportul SBS.
Cu alte cuvinte, pentru a nu mai raporta pierderi la Prima TV, SBS a cedat "partenerului local"  (RID) controlul la societatea ce detine licenta la Prima TV, cu conditia ca RID, firma  controlata de Cristian Burci, sa asigure finantarea Prima TV cu 6 milioane USD in anul 2001.  "Deconsolidarea" operatiunilor SBS in Prima TV are o durata de trei ani.
La cea de-a treia aniversare a tranzactiei, operatorul are optiunea de a-si mari dreptul de  proprietate la 75% asupra RBC.
De unde ar fi putut Cristian Burci sa asigure cu sase milioane USD finantarea cheltuielilor  postului Prima TV?
Cu siguranta, din afacerile agentiilor sale de publicitate.
Cum anul trecut piata de publicitate nu a cunoscut investitii majore, singurele surse  financiare ramaneau afacerile cu societatile de stat, care sunt predispuse la comenzile  politice.
Tranzactia SBS-RID, cum aminteam, a fost incheiata pe 18 iulie 2001, data la care in contul  RID, firma controlata de Cristian Burci, intrase deja suma de 71,77 miliarde lei, adica  aproximativ 2,4 milioane USD, bani proveniti din contractele parafate de Global Media cu MTC-TV  Constanta.
Modul cum ministerul condus de Miron Mitrea a dirijat banii societatilor din subordinea sa in  contul RID a determinat numirea televiziunii lui Cristian Burci din Prima TV in Mitrea TV.
In urma investigatiilor - folosite in acest material - a  colegilor din presa scrisa  nebeneficiara a unor contracte cu Global Media, la momentul respectiv ministerul de Interne si  Parchetul au evitat un raspuns transant la intrebarea "Cine trebuie sa rezolve problema?".
"Nu noi, ministerul, trebuie sa ne autosesizam, ci alte structuri. Este o chestiune care intra  in competenta Politiei", a declarat lt. col. Ion Vasilescu, seful Serviciului Presa din MI.
Purtatoarea de cuvant a Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie, Ingrid Petcu, a  declarat colegilor mentionati: "Din verificarile mele nu a rezultat ca avem asa ceva in  cercetare. Noua ne trebuie o plangere in legatura cele semnalate de dumneavoastra. In  principiu, si Politia poate face cercetari pe acest subiect daca exista o plangere, deci daca  exista fapte penale semnalate".
Din aceeasi gama de fabulatii ne intrebam ce va contine Raportul anual SRI, pe aceasta tema.  Sau astfel de acte, deturnari flagrante ale banului public, nu sunt nici de competenta  Serviciului Roman de Informatii, domnule Timofte?
Atunci, sa vina SECI!

*Romanticul Dan Voiculescu.

Despre Voiculescu, eternul slujbas al fascinantei Securitati, ar trebui sa se vorbeasca numai  de bine. Dar, ca si organizatia care l-a facut uman, inca se agita, inchipuindu-se, in adancul  visurilor sale, chiar un viitor presedinte al Romaniei.
Bani are, sclavi are, dosare are!, ce i-ar mai trebui, pe langa putina minte?
Ceva bun simt, spunem noi.
Desi si noi am lucrat, profitabil, cu trustul sau, nu putem intelege cum unele personalitati  reale ale comunitatii jurnalistice se preteaza sa colaboreze cu un astfel de borfas  international.
Spre exemplu, Emil Hurezeanu, pe care il admiram si este chiar un reprezentant de seama al
informatiilor romanesti si germane, apare pe postul unui astfel de infractor girandu-i practic  curatenia imperiului media, din punct de vedere NATO.
Cu ce ochi se infatiseaza reprezentantul statului german in media romanesti, Emil Hurezeanu, in  fata lui Tom Gallagher, de exemplu, cand acesta, inca in urma cu doi ani se intreba cum digera  NATO si Uniunea Europeana inghitirea spatiului de emisie romanesc de catre trustul  "cunoscutului general al Securitatii lui Ceausescu, Dan Voiculescu".
Fabrica media din care ne revendicam cu totii se pare ca, nu arareori, da destule rebuturi.
Cum a reusit tovarasul Voiculescu sa nu fie inca incarcerat, nu este greu de inchipuit.
Sustinator de-al lui Iliescu, cand a fost nevoie, ca si al lui Constantinescu, Voiculescu a  stiut sa mituiasca la greu atat politicul dambovitean cat si reprezentantii legii, afacerile  sale intrand deseori in atentia serviciilor romane si straine preocupate de securitatea tarii  si a regiunii.
Chelarul "Averii Dracului" s-a aflat inca de dinaintea impuscarii lui Nicolae Ceausescu si  eliminarii dubioase la Viena a fratelui acestuia, Marin Ceausescu, sub ancheta serviciilor  occidentale.
Printre persoanele cercetate in aceeasi conjunctura s-a aflat chiar si Theodor Stolojan, scos
din nou de la naftalina si care, pana in 1989, a lucrat la Directia Valutara a Ministerului de  Finante, cu grad de maior.
In anul 1990, o firma canadiana de intelligence, specializata pe recuperari sub contracte cu  diverse state, a emis pe adresa lui Ion Iliescu urmatoarea concluzie, dupa cercetarea  depistarii conturilor lui Ceausescu: "Retineti-l pe Dan Voiculescu".
Se pare ca acolitii lui Iliescu au inteles ca Voiculescu trebuie retinut, insa alaturi de ei. 

In anul 2000, "purul" Voiculescu este alaturi de creatia politica a lui Iliescu, parashimbata  din FSN in PSD.
Doar Iliescu, ce-i drept, este putin mai altfel.
Este un Iliescu care, in anul 2002, s-a angajat in fata celor mai importante foruri ale lumii  sa faca o curatenie exemplara in afacerile politice romanesti.
In speranta ca lumea este din ce in ce mai mica, prezentam mai jos dosarul Voiculescu, intocmit  pe baza materialelor unui coleg din presa scrisa si aparut, partial, intr-un ziar central.  Investigatiile prezente au ramas fara nici o repercusiune penala, ca toate porcariile care se  intampla in tara asta de 13 ani.
In mediile occidentale cercetarile privind averea lui Voiculescu si a altor catorva importanti  "oameni de afaceri" din Romania, mai mult sau mai putin cunoscuti opiniei publice, au o  concluzie comuna.
Fostii executori ai Securitatii continua sa alimenteze si astazi conturile acestei organizatii
pentru masinatiile de stapanire a Romaniei.
Impotriva intereselor nationale, impotriva intereselor NATO.

* * * Averea Imperiul lui Dan Voiculescu

Nu luam in seama fatarnicia cu transferarea averii copiiilor - judecand dupa obiectele de  activitate, punctele de lucru si contractele de afaceri, asa cum reies din datele furnizate de  Camera de Comert si Industrie a Romaniei, demonstreaza o implantare periculoasa in toate  sferele economiei nationale.
Iata grupul de firme si fundatii, dirijate fatis sau din umbra de catre Dan Voiculescu, colegul  lui Adrian Sarbu si Mugur Isarescu in Clubul dambovitean de la Roma, cel care sustine ca nu a  avut niciodata vreo legatura cu  Securitatea, ci a fost "un cetatean obisnuit".
l 1 - BIOPROD SA
actionari:
- COMPANIA CRESCENT COMMERCIAL AND MARITIME LTD (CIPRU) (20,55%)
- FUNDATIA UMANISTA DAN VOICULESCU (FUNDATIA CRESCENT) (0,73%)
- GRIVCO INTERNATIONAL (0,8%)
- GRIVCO SRL (37,92%)
- INSTITUTUL DE CHIMIE ALIMENTARA BUCURESTI (40%)
l 2 - MUTUAL INVEST SA
actionari:
- OMINVEST (0,11%)
- COMPANIA CRESCENT COMMERCIAL AND MARITIME LTD (CIPRU) (48,26%)
- FUNDATIA UMANISTA DAN VOICULESCU (FUNDATIA CRESCENT) (0,11%)
- GRIVCO INTERNATIONAL (0,16%)
- GRIVCO SRL (51,34%)
l 3 - CORPORATIA PENTRU CULTURA SI ARTA INTACT SA - SUCURSALA SF. GHEORGHE
actionari:
- COMPANIA CRESCENT COMMERCIAL AND MARITIME LTD (CIPRU)
- FUNDATIA UMANISTA DAN VOICULESCU (FUNDATIA CRESCENT)
- GRIVCO INTERNATIONAL SA
- GRIVCO SRL
- RADIO ROMANTIC SA
l 4 - GRIVCO INTERNATIONAL SA BUCURESTI - SUCURSALA TG. MURES
actionari:
- GRIVCO INTERNATIONAL SA
l 5 - CORPORATIA PENTRU CULTURA SI ARTA INTACT SA
actionari:
- COMPANIA CRESCENT COMMERCIAL AND MARITIME LTD (CIPRU) (46,59%)
- FUNDATIA UMANISTA DAN VOICULESCU (FUNDATIA CRESCENT) (2,33%)
- GRIVCO INTERNATIONAL SA (1,16%)
- GRIVCO SRL (49,12%)
- INTACT ADVERTISING SA (0,78%)
l 6 - OMINVEST SA
actionari:
- MUTUAL INVEST SA (13%)
- CAMINA TRUST SA (9%)
- CORPORATIA PENTRU CULTURA SI ARTA INTACT SA (15%)
- GRIVCO INTERNATIONAL SA (51%)
- INTACT ADVERTISING SA (12%)
l 7 - ANTENA 1 SA
actionari:
- MUTUAL INVEST SA (0,68%)
- CORPORATIA PENTRU CULTURA SI ARTA INTACT SA (0,68%)
- COMPANIA CRESCENT COMMERCIAL AND MARITIME LTD (CIPRU) (20%)
- FUNDATIA UMANISTA DAN VOICULESCU (10%)
- GRIVCO INTERNATIONAL SA (0,68%)
- GRIVCO SRL (67,96%)
l 8 - INTACT ADVERTISING SA
actionari:
- MUTUAL INVEST SA (10%)
- CORPORATIA PENTRU CULTURA SI ARTA INTACT SRL (10%)
- COMPANIA CRESCENT COMMERCIAL AND MARITIME LTD (CIPRU)(10%)
-GRIVCO INTERNATIONAL SA (19%)
-GRIVCO SRL (51%)
l 9 - JURNALUL SA
actionari:
-MUTUAL INVEST SA (5%)
-BENEFICA SA (5%)
-CORPORATIA PENTRU CULTURA SI ARTA INTACT SRL (19%)
-FUNDATIA UMANISTA DAN VOICULESCU (10%)
-GRIVCO INTERNATIONAL SA (10%)
-GRIVCO SRL (51%)
l 10 - SWISS HOSPITAL SA
actionari:
-APETREI EDUARD (0,5%)
-FAGARASANU DAN (0,5%)
-KHADRA ISSAM (0,84%)
-PAUNESCU GHEORGHE CONSTANTIN (20%)
-SARAFOLEANU DORIN (0,5%)
-TANASESCU CLAUDIU (0,5%)
-VETTOVAGLIA MANIGEH(19,16%)
-TITCO SA (20%)
-BANCA COMERCIALA ION TIRIAC (18%)
-GRIVCO INTERNATIONAL SA (20%)
l 11 - GAZROM BARTER SA
actionari:
-DIMA T. GHEORGHE (18%)
-VASILOIU T. VIRGIL (20%)
- MASINEXPORTIMPORT INDUSTRIES SA (12%)
- PE.BE.CE SRL(20%)
- RA ROMGAZ MEDIAS (10%)
-GRIVCO INTERNATIONAL SA (20%)
l 12 - ROMBELL SECURITIES SA
actionari:
-CRAINICEANU GHEORGHE (0,19%)
-DINU MARIAN GEORGE (0,48%)
-ENE IRMA (0,87%)
-GHEORGHE ANCA (4,06%)
-LAZAR MIHAI (2,03%)
-NECULA ALEXANDRU (0,29%)
-PETRU RARES (0,61%)
-VASILOIU VIRGIL (2,03%)
-VICA ENE (0,29%)
-VOICULESCU DAN (51,74%)
-MUTUAL INVEST SA (2,9%)
-BANCA ROMÂNEASCA SA (11,61%)
- CORPORATIA PENTRU CULTURA SI ARTA INTACT SA (2,9%)
- CRESCENT COMMERCIAL AND MARITIME CYPRUS LTD. (5,22%)
- GRIVCO INTERNATIONAL SA (6,96%)
- GRIVCO SRL (7,77%)
l 13 - GRIVCORELF SA
actionari:
-AIBB-GRIVCO SA (20%)
-CORELF SNC (50%)
-FUNDATIA UMANISTA DAN VOICULESCU (5%)
-GRIVCO INTERNATIONAL SA (20%)
-GRIVCO SRL (5%)
l 14 - GREEK ROMANIAN AMERICAN EXPLORATION GRAMEX SRL
actionari:
-ROYAL GOLD INC. (45%)
-SILVER AND BARYTE ORES MINING CO SA (45%)
-GRIVCO INTERNATIONAL SA (10%)
l 15 - REGISTRUL INDEPENDENT MONITOR SA
actionari:
-ROMBELL INVEST SA (10%)
-UNTRR (10%)
-UZINEXPORTIMPORT SA (10%)
-ASITRANS SA (10%)
-BANCA ROMÂNEASCA SA (10%)
-CAMINA TRUST SA (5%)
- DOUBLET TURISM TRANSPORT SRL (10%)
-GRIVCO INTERNATIONAL SA (5%)
-IMSAT SA (10%)
-INDUSTRIAL INVEST GRUP SA (10%)
-ISAF SA(10%)
l 16 - AIBB GRIVCO SA
actionari:
-MUTUAL INVEST SA (4,9%)
-SOCIETATEA NATIONALA AEROPORTUL INTERNATIONAL BUCURESTI-BANEASA SA(40%)
-CORPORATIA PENTRU CULTURA SI ARTA INTACT SA(4,9%)
-GRIVCO INTERNATIONAL SA (45%)
-INTACT ADVERTISING (RADIO ROMANTIC) SA (4,9%)
l 17 - BENEFICA SA
actionari:
-MUTUAL INVEST SA (0,6%)
-CORPORATIA PENTRU CULTURA SI ARTA INTACT SRL (0,6%)
-CRESCENT COMMERCIAL AND MARITIME CYPRUS LTD. (20%)
-GRIVCO INTERNATIONAL (0,6%)
-GRIVCO SRL (77,9%)
l 18 - GRIVROM INTERNATIONAL SA
actionari:
-MUTUAL INVEST SA (0,0043%)
-BENEFICA SA (0,0043%)
-COMPANIA CRESCENT COMMERCIAL AND MARITIME CYPRUS L;TD. (18,3%)
-CORPORATIA PENTRU CULTURA SI ARTA INTACT SRL (0,0043%)
-GRIVCO SA (81,6%)
l 19 - CARPATFOREST SRL
actionari:
-POPESCU STEFAN CORNELIU (4,9%)
-CRESCENT COMMERCIAL AND MARITIME CYPRUS LTD (4,7%)
-EXFOR SA (28%)
-GRIVCO SRL (51%)
-GRUPUL INDUSTRIAL VOICULESCU SI COMPANIA INTERNATIONAL SA (GRIVCO
INTERNATIONAL) (11,2%)
l 20 - CORPORATIA PENTRU CULTURA SI ARTA SA SUCURSALA SFÂNTU GHEORGHE
actionari:
-COMPANIA CRESCENT COMMERCIAL
-FUNDATIA CRESCENT
-GRIVCO INTERNATIONAL SA
-GRIVCO SRL
-RADIO ROMANTIC SA
l 21 - AGENTIA MARITIMA NEDELCU SRL
actionari:
-NEDELCU ROMEO ION (49%)
-GRUPUL INDUSTRIAL VOICULESCU SI COMPANIA GRIVCO SRL (51%)
l 22 - GRIVCO AGRO SA
actionari:
-ANA RALUCA GHEORGHE (5,%)
-DAN VOICULESCU (65%)
-LAZAR MIHAI (5%)
-MARIAN CORNACIU (20%)
-VIRGIL VASILOIU (5%)
l 23 - CAMINA DVN COMIMPEX SRL
actionari:
-MIHAI NELU (80%)
-GRUPUL INDUSTRIAL VOICULESCU SI COMPANIA GRIVCO SRL (20%)
l 24 - CAMINA TRUST SA
actionari:
-MUTUAL INVEST SA (10%)
-SC GRIVCO INTERNATIONAL SA (14%)
-SC GRIVCO SRL (52%)
-CORPORATIA PENTRU CULTURA SI ARTA INTACT SRL (5%)
-CRESCENT COMMERCIAL AND MARITIME CYPRUS LTD(20%)
l 25 - GRIVCO AIR SA
actionari:
-SC ANTENA 1 SA (2,4%)
-SC BENEFICA SA (2,4%)
-SC CCA INTACT SA(2,4%)
-SC GRIVCO INTERNATIONAL SA (90,2%)
-SC GRIVCO SRL (2,4%)
l 26 - LAREX INTERNATIONAL SRL
actionari:
-LAREX (40%)
-FERM CONTROL SRL (2%)
-GRUPUL INDUSTRIAL VOICULESCU SI COMPANIA GRIVCO SRL (58%)
l 27 - GRUPUL INDUSTRIAL VOICULESCU SI COMPANIA (GRIVCO) SA
l 28 - INTACT ADVERTISING ( RADIO ROMANTIC) SA
l 29 - GRIVCO INTERNATIONAL SRL
l 30 - GRIVCO SRL
l 31 - COMPANIA CRESCENT COMMERCIAL AND MARITIME LTD (CIPRU)
l 32 - FUNDATIA UMANISTA DAN VOICULESCU (FUNDATIA CRESCENT)
l 33 - GRUPUL INDUSTRIAL VOICULESCU SI COMPANIA GRIVCO SRL
l 34 - FUNDATIA UMANISTA DAN VOICULESCU

Caracatita

Cand romanii se cazneau in 1990 sa stranga 100.000 de lei, pentru a-si infiinta un SRL, Dan  Voiculescu infiinta firme cu capitaluri sociale de milioane de dolari si miliarde de lei.

Din sirul lung de firme aflate toate sub controlul omului de afaceri Dan Voiculescu, prezentat  si mai sus, se remarca cateva aspecte de-a dreptul socante: capitalul social al firmelor  infiintate imediat dupa 1990 depaseste puterea financiara a majoritatii absolute a romanilor.  Observati cu ce sume s-au infiintat firmele lui Voiculescu si raportati la valoarea anilor de atunci.
S-au depus miliarde de lei si milioane de dolari, cu titlul de capital social (vezi cazul  GRUPULUI INDUSTRIAL VOICULESCU SI COMPANIA GRIVCO SA - 1,8 miliarde lei, in firma infiintata in  1991; CORPORATIA PENTRU CULTURA SI ARTA SA - 1,9 miliarde lei si peste 7,6 milioane dolari,  firma infiintata de asemenea, in 1991).
Voiculescu stapaneste in prezent, pe langa puternicul imperiu mediatic un si mai puternic  imperiu financiar, in care detine o companie aeriana, nenumarate imobile, terenuri, magazine si  intreprinderi, deruleaza importuri-exporturi de cereale, animale, lemn, minereuri, produse  petroliere etc.
Avere ridicata intr-un timp record.
Iata schema deliata a caracatitei CRESCENT - GRIVCO insotita de capitalul social si obiectul  declarat la infiinare. Precizam ca pentru firmele GRIVCO SRL si GRIVCO INTERNATIONAL SA  (infiintate prin 1990), care apar ca actionare majoritare in multe din firmele lui Voiculescu,  computerul Registrului Comertului, in mod inexplicabil, nu a putut oferi nici un fel de date.
GRUPUL INDUSTRIAL VOICULESCU SI COMPANIA (GRIVCO) SA
J40/3766/1991
Capital social: 1.800.000.000 lei
Obiect: activitatile companiilor de management
GRUPUL INDUSTRIAL VOICULESCU SI COMPANIA-FABRICA DE PORTELAN
J3/1423/1991
Capital social: 0
Obiect: prelucrare lemn, fabricare articole ceramica, comert cu lemn si
materiale de constructie
AGENTIA MARITIMA NEDELCU SRL
J13/2588/1992
Capital social: 61.000.000 lei
Obiect: incarcari, descarcari de nave (dana 2 Port Constanta)
GRIVCO AGRO SA
J26/683/1999
Capital social: 25.000.000 lei
Obiect: cresterea bovinelor
OMINVEST SA
J40/21155/1993
Capital social: 100.000.000 lei
Obiect: fabricarea sosete si ciorapi pantalon
GRIVCORELF SA
J40/3001/1997
Capital social: 589.840.000 lei si 80.000 USD
Obiect: comert cu combustibili solizi, lichizi si gazosI
GREEK ROMANIAN AMERICAN EXPLORATION GRAMEX SRL
J40/7783/1999
Capital social: 21.600 USD si 21.600.000 lei
Obiect: extractia si prelucrarea minereurilor feroase
GAZROM BARTER SA
J40/4780/1995
Capital social: 25.000.000 lei
Obiect: comert cu combustibili lichizi, solizi si gazosI
CARPATFOREST SA
J40/5194/1992
Capital social: 207.120.000 lei si 248.451 USD
Obiect: comert materiale lemnoase si de constructie
AIBB-GRIVCO SA
J40/7712/1996
Capital social: 462.500.000 lei
Obiect: transporturi aeriene
GRIVCO AIR
J40/5144/1999
Capital social: 8.536.940.000 lei
Obiect: transporturi aeriene
CAMINA TRUST SA
J40/10138/1995
Capital social: 50.000.000 lei si 27.027 USD
Obiect: lucrari de constructii, inclusiv de arta
CAMINA DVN COMIMPEX SRL
J40/60/1994
Capital social: 2.000.000 lei
Obiect: reparatii ceasuri si bijuterii
BIOPROD SA
J40/12494/1991
Capital social: 23.155.630.000 lei si 1.790.086 USD
Obiect: comert prin standuri si piete
LAREX INTERNATIONAL SRL
J40/16010/1992
Capital social: 65.750.000 lei
Obiect: consultanta pentru afaceri si management; testari si analize tehnice
GRIVCO INTERNATIONAL SA SUCURSALA TÂRGU MURES
J26/642/1996
Capital social: 0
Obiect: lucrari de constructie si arta, intermedieri comerciale, comert cu
cereal
BENEFICA SA
J40/27540/1994
Capital social: 70.400.000 lei si 10.000 USD
Obiect: comert cu aparatura electrica (radio/tv) si comert cu bunuri
nealimentare
MUTUAL INVEST SA
J40/19540/1994
Capital social: 3.500.000 lei si 384.588 USD
Obiect: intermedieri comerciale
SWISS HOSPITAL SA
J40/28529/1994
Capital social: 2.100.000.000 lei
Obiect: activitati de asistenta medicala si sociala
ROMBELL SECURITIES SA
J40/6505/1995
Capital social: 320.000.000 lei
Obiect: activitati de creditare, intermedieri financiare
GRIVROM INTERNATIONAL SA
J40/22356/1992
Capital social: 2.172.690.000 lei si 1.048.867 USD
Obiect: lucrari de constructii si arta, intermedieri comerciale
REGISTRUL INDUSTRIAL MONITOR SA
J40/5745/1997
Capitalul social: 1.000.000.000 lei
Obiect: prelucrare date, activitati legate de bancile de date
INTACT ADVERTISING SA (RADIO ROMANTIC)
J40/25349/1994
Capital social: 158.000.000 lei si 10.000 USD
Obiect: activitati de radio si televiziune
ANTENA 1 SA
J40/25348/1994
Capital social: 70.400.000 lei si 10.000 USD
JURNALUL SA
J40/2690/1995
Capital social: 25.000.000 lei
Obiect: editarea ziarelor
CORPORATIA PENTRU CULTURA SI ARTA SA
J40/3765/1991
Capital social: 1.967.940.000 lei si 7.640.511 USD
Obiect: editare ziare, carti, reviste, comert cu bunuri nealimentare, difuzare presa

Personajul Patron al imperiului mediatic INTACT (Antena 1, Jurnalul national, Radio Romantic, etc), Dan Voiculescu se invarte regulat in preajma celor mai inalti demnitari ai  statului. A fost prezent, de nenumarate ori, alaturi de presedintii Ion Iliescu, Emil  Constantinescu si iar Ion Iliescu, cat si de premierii diversi pana la Adrian Nastase, in  delegatiile oficiale ale acestora efectuate in strainatate.
Insolitul personaj Dan Voiculescu acrediteaza pretutindeni idea ca a fost un "om obisnuit",  care a avut relatii pur formale cu Securitatea, care nu a facut niciodata parte din vreo  structura informativa, operativa sau nu.
Va prezentam in continuare biografia lui Dan Voiculescu, care desi sustine ca nu a fost ofiter  de Securitate niciodata, a detinut posturi ce se incredintau agentilor de mare incredere ai  serviciilor secrete ale lui Ceausescu.
- DAN VOICULESCU s-a nascut la 25.09.1946 in Bucuresti, fiul lui Dumitru si Rada Voiculescu; -  cu unul dintre domicilii in Bucuresti, sector 1, soseaua Kiseleff nr. 22 (in fosta vila a  nomenclaturistului Corneliu Manescu) - casatorit la data de 05.08.1972 cu Sofia Lenke  Voiculescu, nascuta in 15.05.1948 in Bucuresti, sector 4; - are trei copii dintre care doua  fete, Camelia Rodica, nascuta la 11.09.1974 si Corina Mirela nascuta la 13.10.1976; - absolvent  al Academiei de Stiinte Economice, a executat stagiul militar la UM 02328, urmand Scoala  militara de ofiteri de intendenta, fiind trecut in rezerva la 30.11.1969. A fost avansat la  gradul de sublocotenent, specialitatea 110, la 24.01.1970, prin ordinul MFA nr 0033/970 (livret  militar seria ZT 31325); - la 1.12.1969 a fost angajat economist stagiar la TEHNOFORESTEXPORT  Bucuresti, care i-a deschis cartea de  munca seria AH nr 57436/8.05.1970, intr-o perioada cand  stagiarii nu aveau  ce cauta in comertul exterior; - la 15.08.1970 a fost transferat la ICE
VITROCIM, unde, la 1.09.1978 a fost avansat sef birou; - la 1.03.1982 este tranferat la Camera  de Comert si Industrie a RSR - Oficiul ARGUS (firma a Securitatii, care selecta forta de munca  pentru firmele de comert exterior) in functia de director; - la 1.08.1984 a fost avansat  director general al Oficiului ARGUS, functie pe care a detinut-o, conform cartii de munca, pana
la data de 1.06.1990, cand in baza Deciziei A 59/15.06.1990, a fost transferat in interes de  serviciu si numit director general al firmei CRESCENT, cu un salariu lunar de 1.800 dolari; -  in perioada 1984 - 1989, cand s-a vehiculat oficial ca Voiculescu a fost directorul general al
CRESCENT Bucuresti, Dan Voiculescu apare in cartea de munca drept directorul general al firmei  Securitatii - Oficiul ARGUS (dosarul nr 13761/1992 de la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti) -  Dupa 1989, onorabil om de afaceri, politician si chiar si filantrop.

Locul faptei

Strada Aviator Zorileanu nr. 80. Aici functioneaza sub foc continuu cartierul general al firmei  CRESCENT si al celor peste 30 de firme si fundatii ale concernului GRIVCO, condus de omul de  afaceri Dan Voiculescu, Fost profesor la Academia de Studii Economice, Dan Voiculescu a  cunoscut o ascensiune vertiginoasa din 1982, cand la Bucuresti, firma cipriota-fantoma
CRESCENT, care se ocupa de comert si transport maritim, a deschis o filiala unde acesta a fost  numit director general.
Concomitent cu deschiderea acestei filiale, Dan Voiculescu a inceput sa demareze afaceri  uluitoare ca anvergura, exportand prin CRESCENT, in tari de pe toate continentele, materii  prime si produse cu mare cautare, la niste preturi fara nici o concurenta (arme si compusi ale  industriei militare, ciment, alumina, otel, lemn etc). Legaturile CRESCENT-ului cu  departamentul Securitatii Statului (DSS) aveau un numitor comun: conturile secrete,
dirijate de la cabinetul 1 al RSR. Aceste conturi erau deschise la Banca Romana de Comert  Exterior si se aflau in administrarea unei echipe de inalti functionari bancari. O parte dintre  acesti fosti directori ai BRCE, se regasesc azi, deloc intamplator, in calitate de actionari  sau administratori in firmele grupului GRIVCO: CRAINICEAN GHEORGHE, fost vicepresedinte BRCE,
azi actionar al ROMBELL SECURITIES SA, a caror actiuni sunt controlate de Dan Voiculescu si  cateva firme GRIVCO; DIMA GHEORGHE, fost director al Directiei credite externe si  disponibilitati valutare a BRCE, azi actionar si administrator al unui pui al firmei GRIVCO  INTERNATIONAL SA; Dupa decembrie 1989, o mare parte din securistii de la ICE Dunarea au devenit
asociati alaturi de Dan Voiculescu, in firmele GRIVCO, unul dintre ei fiind Mihai Lazar,  actualul gestionar executor al averii lui Voiculescu.

Afacerile Securitatii

Prezenta permanenta a lui Dan Voiculescu in birourile ICE Dunarea, de pe str. Varsovia din  Capitala, cea mai puternica firma a Securitatii, era o nebuloasa chiar si pentru ofiteri cu  functii inalte. Se stia ca Voiculescu se bucura de cea mai inalta protectie, dar nimeni nu stia  la care nivel al ierarhiei statului.
Despre CRESCENT, parerea securistilor din ICE-uri era ca aceasta firma este atipica, se credea  ca nu era exclusiv cipriota, ci ca ar fi fost o firma mixta, romano-cipriota, in spatele careia  se banuia ca se afla insusi Nicolae Ceausescu.
CRESCENT era o firma "off-shore", infiintata pentru a fi scutita de taxe si impozite in  Romania, conform legilor internationale in materie, tocmai pentru ca banii castigati de ea sa  nu ajunga la buget, ci in conturile controlate de Dan Voiculescu.
Profilat in special pe afaceri cu ciment si alumina, Dan Voiculescu-CRESCENT a scos din Romania  cantitati gigantice din aceste materii prime, obtinand profituri calculate la cel putin 1,5  miliarde dolari, intr-o perioada in care toata Securitatea Statului era transformata intr-un  urias mecanism de producere de bani, prin orice mijloace, cu scopul achitarii integrale a  datoriei externe a RSR, de 21 miliarde de dolari. Foarte multi specialisti au ajuns dupa '89 la  o opinie comuna: Dan Voiculescu era una dintre persoanele de incredere care alimentau conturile  lui Ceausescu din bancile Elvetiei si ale altor banci ale lumii. S-a estimat ca averea lui  Ceasescu, ascunsa in aceste conturi ultra-secrete, s-ar ridica la peste 400 milioane de dolari.
Cifra de 400 milioane de dolari a fost pronuntata public, prima data, de procurorul militar Dan  Voinea, care a facut parte din completul Tribunalului Militar Exceptional, care in 25 decembrie  1989, la Targoviste, a decis impuscarea sotilor Ceausescu:
"Procuror: Pe numele cui sunt cele 400 milioane de dolari din Elvetia?
Elena Ceausescu: Ce bani?
Procuror: 400 de milioane au fost depozitate in Elvetia!
Elena Ceausescu: Dovada, dovada!"
Si tot conform acestor opinii, s-a tras concluzia ca Dan Voiculescu a mostenit, dupa impuscarea  sotilor Ceausescu, "averea diavolului".
Asa se poate explica si nemaipomenita prosperitate a afacerilor lui Dan Voiculescu, imediat  dupa decembrie 1989.

In 1990, zeci de ofiteri de securitate cu misiuni de aport valutar (AVS)

s-au imbogatit devenind proprietarii sumelor valutare pe care le-au depus in anii comunismului,  in conturi secrete de la BRCE, deschise de Securitate pe numele lor.
Pentru ca nimeni nu a mai revendicat sumele din conturile acestor lucratori AVS, care in fapt  alimentau conturile lui Ceausescu, a facut posibil ca fostii securisti sa devina azi cei mai  mari oameni de afaceri.
Acesti bani nu au mai iesit niciodata la iveala, toate incercarile de recuperare a lor, fiind  blocate din ordin politic in 1990, atunci cand o echipa de experti canadieni de la KPMG Pat  Marwick Thorne - Toronto, angajata de Guvernul Romaniei, a ajuns la firma CRESCENT.
Tot mai multe voci spun azi ca Dan Voiculescu a fost una dintre persoanele care a mostenit  conturile lui Ceausescu sau o parte din ele, la fel cum multi ofiteri de Securitate au avut  norocul sa ramana cu importante sume valutare in conturile personale, dupa caderea regimului  comunist.
Nu mai este azi un secret ca ofiterii Securitatii, precum si numerosi functionari de vaza din  structurile puterii de atunci, aveau fiecare misiunea sa aduca dolari, prin orice mijloace,  pentru vistieria tarii, pentru Ceausescu.
Cu totii erau inregistrati in Serviciul de Aport Valutar pentru Stat (AVS) si aveau fiecare  conturi deschise la BRCE (viitoarea BANCOREX).
Acesti lucratori de Aport Valutar aveau norma sa stranga bani, sub sanctiunea retrogradarii.
Asa s-au strans la buget sute de milioane de dolari, numai din rascumpararea a mii de evrei si  etnici germani, care au dorit sa emigreze din Romania.
De aceea ne si miram continuu de gestul lui Emil Hurezeanu, desi, financiar, ne convine.
BRCE a fost in fapt banca in care toti cotizantii AVS au avut conturi personale.
Dupa 1990, functionarii BRCE - BANCOREX au sters urmele acestor conturi, distrugand intreaga  arhiva.
Securistii care aveau aceste conturi pe numele lor s-au lansat masiv in afaceri, tocmai pentru  ca banii din aceste conturi le-au revenit.
Aceasta este si una dintre explicatiile de ce un procent atat de mare de securisti, au devenit  marii oameni de afaceri post-decembristi.

Filiera

Cifra de afaceri anuala a CRESCENT, declarata de ea insasi se ridica la 200 milioane dolari.  Surse care au incercat sa investigheze in 1990 firma CRESCENT au lansat insa informatia ca in  realitate cifra anuala de afaceri ar fi fost de 500 milioane dolari.
CRESCENT-ul avea ramificatii in Atena si Viena, unde avea reprezentante oficiale.
Cea mai puternica reprezentanta era insa cea de la Bucuresti, condusa de Voiculescu, in  calitate de director general. In anii '84 - '89, surse avizate arata ca cel care dirija la varf  afacerile CRESCENT era un anume John Edgington, care isi facea veacul la Viena.
Tot la Viena se afla si fratele lui Nicolae Ceausescu, Marin, seful Reprezentantei Economice a  Romaniei in Austria (prin care se derulau afaceri uriase), care a fost gasit spanzurat, in 28  decembrie 1989, la trei zile dupa impuscarea dictatorilor, in pivnita casei. Versiunea  oficiala, in lipsa de alte probe, a fost sinuciderea, insa nimeni nu a acceptat aceasta  versiune.
Cei care l-au cunoscut pe Marin Ceausescu spun ca acesta l-a cautat cu disperare, in ultimele  momente ale vietii sale, pe John Edgington, dar nu a reusit sa-l gaseasca, pentru ca acesta se  daduse la fund, afland ce se intampla in Romania.
O stire a agentiei austriece APA, preluata de Rompres la 6 ianuarie 1990 anunta:
"Marin Ceausescu, fostul sef al Reprezentantei Comerciale a Romaniei in Austria, fratele ex- dictatorului, a fost vazut, cateva ore inainte de a se sinucide, in localitatea Eisenstadt, din  Burgenland, unde se gaseste sediul firmei CRESCENT COMMERCIAL MARITIME Ges Mbm, al carei sediu  se afla la Nicosia.
Locuitorii afirma ca de fapt aceasta firma apartinea Romaniei.
Firma care platea imediat pentru produse se ocupa de importurile unor marfuri de lux  occidentale, care erau trimise cu camioane particulare spre Romania, a relevat un om de afaceri  din Eisenstadt".

Conturile lui Ceausescu

Dupa evenimentele sangeroase din decembrie 1989, Puterea aleasa in mai 1990 a initat o palida  tentativa de cautare a conturilor secrete ale Securitatii lui Nicolae Ceausescu. Pentru acesta,  la 14 august 1990, s-a luat Hotararea de Guvern nr. 951 (publicata in M.O. nr 104 din  13.09.1990), act care prin care s-a decis infiintarea unei Comisii Guvernamentale, care sa  caute si sa recupereze conturile secrete ale Securitatii si familiei Ceausescu.
Guvernul Romaniei a considerat ca "Averea Diavolului" poate fi gasita, crezand probabil, la  acea data, ca ea se afla in niste conturi secrete, prin banci din Elvetia, SUA sau alte state,  pe numele fostilor dictatori.
S-a constituit si o Comisie Guvernamentala cu misiunea declarata: descoperirea "Averii  Diavolului".
Dintre insarcinarile acestei comisii, mentionam:
- identificarea si localizarea fondurilor;
- initierea procedurilor judiciare pentru recuperarea fondurilor;
- investigarea, in limitele legii, a cazurilor de coruptie, abuz si frauda, care au facut  posibila deturnarea fondurilor de catre sau in favoarea debitorilor;
Primul presedinte al comisiei a fost Ion M. Anghel, trimis la nici doua luni dupa numire, ca  ambasador in Olanda.
Locul sau a fost preluat de actual premier Mugur Isarescu care nu se stie cand a renuntat la  aceasta calitate, pentru ca din 1992 nu s-a mai auzit nimic despre activitatea acestei Comisii.

Pentru atingerea obiectivelor propuse, Guvernul a angajat o firma de experti canadieni PEAT  MARWICH THORNE, din Toronto, careia i s-a platit pentru investigatiile efectuate un onorariu de  peste 250.000 de dolari.

Expertii canadieni s-au pus pe treaba si in cateva luni au ajuns cu cercetarile in jurul  societatii cipriote CRESCENT COMERCIAL MARITIME, a carei director general al reprezentantei de  la Bucuresti, era Dan Voiculescu, actualul magnat al imperiului GRIVCO. In imperiul GRIVCO,  abia nascut in acel an, trecusera cu arme si bagaje, in calitate de actionari sau directorasi  pe la diverse firme, o serie de fosti ofiteri ai DIE, care pana in decembrie 1989 lucrasera la  intreprinderile de comert exterior ale Securitatii: ICE Dunarea, ICE Metalimportexport si  altele. Unii dintre ei mai erau inca activi. In momentul in care cercetarile canadienilor au  ajuns la cuibul lui Voiculescu, investigatiile au fost fatis obstructionate. Canadienii au fost  intoxicati cu fel de fel de fel de adrese, provenite de la institutiile statului, astfel incat  Rod Stambler, reprezentantul PEAT MARWICH THORNE a declarat presei canadiene, care a realizat  un film documentar intitulat "Averea Dracului": "La un moment dat, un moment cheie, am  constatat ca a aparut un sistem care a crescut, s-a dezvoltat si functiona intr-un asemenea  mod, incat sa nu poata fi identificat ca beneficiar al profiturilor. Fara indoiala ca era de la  cel mai inalt nivel din interiorul Romaniei..."
Canadienii au trimis si un raport Ministerului Justitiei, cu rezultatul cercetarilor lor, la  data de 29.06.1990, semnat de Robert Lindquist si Edward Belobaba, in care au subliniat  piedicile care li se pun la tot pasul.
Comisia Guvernamentala a comunicat imediat firmei PEAT MARWICH THORNE:
"Dezvaluirea continutului raportului pe care l-ati trimis ministrului Justitiei sau alte  informatii legate de acesta ar putea prejudicia ancheta desfasurata de Comisia Guvernamentala  si ar putea antrena responsabilitatea ruperii acestui contract".
Postul national canadian CBC, a anuntat in 6 octombrie 1991 ca va difuza peste doua zile  documentarul "Averea Dracului".

Surpriza: Guvernul Roman a actionat imediat in judecata postul CBC, pentru a interzice  difuzarea documentarului.

Procesul s-a judecat la 30 octombrie 1991, iar verdictul a fost firesc: interdictia de difuzare  ceruta de Guvernul Romaniei a fost ridicata, astfel ca pe 5 octombrie, filmul a fost vizionat  de telespectatorii canadieni. In mod las, Guvernul Romaniei a negat ulterior ca ar fi fost  initiatorul procesului. PEAT MARWICH THORNE a fost impiedicata sa aiba acces la documentele din  BRCE, de la SRI sau diverse ministere, invocandu-se secretul bancar si cel de stat.
Prin astfel de metode, Guvernul Roman si Comisia lui Isarescu i-au trimis la plimbare pe  canadieni, fara sa se fi recuperat un singur dolar din averea "mult cautata".
In realitate, gestul politic, de inmormantare a afacerii, a avut la baza descoperirea unui  adevar: banii cautati se aflau sub controlul unor fosti ofiteri de Securitate sau din DIE, iar  deconspirarea acestora ar fi bulversat structurile serviciilor interne de informatii.
Aceste fonduri, provenite in majoritate din depozitele constituite la BRCE in anii  comunismului, de cei din DSS si DIE, se regasesc azi in firmele private ale securistilor care  "au reusit in afaceri" dupa 1989.
Din februarie 1992 s-a constituit si o comisie senatoriala pentru gasirea "Averii diavolului",  condusa de senatorul PDSR Dragos Luchian.
Reluata din punctul unde a fost abandonata de Comisia Guvernamentala, investigatia noii comisii  a vizat verificarea conturilor din BRCE, scop pentru care s-a desemnat o echipa de sapte  experti din Ministerul Finantelor, care insa, s-au apucat de treaba si nu au mai terminat-o  niciodata.
Arhiva BRCE a fost distrusa intre timp si peste 2 miliarde de dolari, cat se aflau in visteria  BRCE, au disparut in mod misterios.
Un control al Curtii de Conturi a Romaniei, efectuat la BRCE in 1996 (primul de acest gen din  1996), concluziona:
- nu s-a putut stabili pe baza de documente modul de gestionare a Fondului valutar centralizat  al statului, deoarece fondul a fost desfiintat nelegal si nejustificat de catre BRCE in  ianuarie 1990.
La data desfiintarii, fondul insuma 1,106 miliarde de dolari;
- in 1991, BRCE a deschis pe numele BNR un cont numit "BNR - Fond de stat valutar", in care  prin patru operatiuni a inregistrat plati fara documente justificative de 906 milioane de  dolari, facand datoare in acest fel BNR, in numele statului, cu suma mentionata, pe motiv ca ar  fi achitat la extern, datorii ale statului;
Expertii canadieni au stabilit in momentul cand au batut la poarta CRESCENT, a lui Dan  Voiculescu, ca aceasta companie a avut la BRCE un cont necomercial nr 47.11.285.350-2 si un  altul la sucursala din Bucuresti a SOCIETE GENERALE, nr. 020221.
Contul de la BRCE al CRESCENT era manevrat de Rodica Vlaicu, de la Departamentul Economic.
Depistarea averilor acumulate de firma CRESCENT, din afacerile purtate cu firmele Securitatii  (ICE Dunarea, ICE Metalimportexport, ICE Vitrocim, Danubiana etc), estimate neoficial la circa  1,5 miliarde dolari, se pot afla foarte lesne, daca institutiile abilitate i-ar lua la  intrebari pe martorii afacerilor lui Dan Voiculescu, in majoritate ofiteri DIE sau de  Securitate, ori colaboratori ai acestor institutii nu demult apuse.
Printre acestia:
- Vasile Voloseniuc, fost presedinte BRCE;
- Gheorghe Crainicean, fost vicepresedinte BRCE, azi actionar si administrator la firmele lui  Dan Voiculescu;
- Mihai Lazar, fost functionar la ICE Dunarea, azi actionar si administrator al firmelor lui  Voiculescu;
- Rodica Vlaicu, fosta functionara la BRCE, care administra direct contul CRESCENT;
- Nas Leon, fostul sef al Gospodariei CC al PCR, cel care inventaria fondurile secrete ale  Securitatii si ii raporta regulat lui Ceausescu cuantumul sumelor;
- Dan Pascariu, fost vicepresedinte pentru operatiuni internationale la BRCE;
- col Gheorghe Badita, fost sef la ICE Dunarea;
- col Constantin Gavril, fost sef la ICE Dunarea;
- gen Aristotel Stamatoiu, fost sef la ICE Dunarea;
- Ion Presura, fost director adjunct la ICE Dunarea;
- Nicolae Patrubani, fost contabil sef la ICE Dunarea;
Unul dintre cei mai avizati martori ai averilor facute cot la cot cu Securitatea de catre Dan  Voiculescu - CRESCENT este lt. col. Anghelache Constantin (fost sef la Clubul Rapid). In 23  decembrie 1989, postul de radio "Europa Libera" a dat publicitatii un numar de cont, divulgat  de ofiterul Liviu Turcu, refugiat in SUA, cont folosit de familia Ceausescu pentru operatiunile  valutare facute in anii comunismului.
"Contul, deschis la BRCE, a avut nr. 4721.427.300.2", a continuat mesajul Europei Libere, "este  un cont folosit de familia Ceausescu, pentru operatiunile valutare. Numele responsabilului cu  actiuni valutare este lt. col. Anghelache Constantin, cu atributii importante in Ministerul  Comertului Exterior, in Ministerul de Externe si BRCE. Acest lt.col. Anghelache Constantin este  un martor important si trebuie facut totul sa fie pastrat pentru a sti ce stie".

"Retineti-l  pe Dan Voiculescu!"

Firma de contabilitate juridica PEAT MARWICK THORNE din Toronto si firma de avocatura GOWLING,  STRATHY & HENDERSON au fost angajate, la data de 12 martie 1990, de catre Ministerul Justitiei,  in numele Guvernului Romaniei sa depisteze conturile secrete ale Securitatii si ale familiei  Ceausescu, in care se banuia ca se afla peste 400 milioane de dolari.
Cercetarile detectivilor canadieni s-au blocat, asa cum am mai spus, la firma CRESCENT si la  personajul ei cheie, Dan Voiculescu.
In data de 8 mai 1990, canadienii au efectuat un raport in care au subliniat ca au documente  care atesta ca firma CRESCENT a fost a lui Nicolae Ceausescu si au propus o serie de masuri  juridice, menite sa depisteze toate conturile manuite de Dan Voiculescu, de la bancile din  strainatate si din tara.
Cand ancheta PMT a ajuns la acest punct, Guvernul lui Iliescu nu a mai platit nici un dolar,  blocand investigatiile la toate nivelele.
Nimeni nu a avut acces la documentele oficiale ale serviciilor secrete romanesti sau la BRCE.

Justitia lui Iliescu nu a miscat nici un deget pentru a soma, printr-o hotarare judecatoreasca,  bancile straine unde CRESCENT avea o sumedenie de conturi valutare, cu toate ca unele banci din  Elvetia au confirmat oficial existenta unor conturi ale lui Ceausescu.

Dan Voiculescu a devenit intangibil si nimeni nu l-a mai deranjat cu asemenea probleme pana in  ziua de azi, cand stapaneste o incredibila avere.

Prezentam in continuare masurile de recuperare a banilor CRESCENT, propuse de PMT prin "PROIECT  13 CRESCENT", care au culminat cu dispozitia: "RETINETI-L PE DAN VOICULESCU!"
Insa nimeni nu l-a retinut sau arestat.
Autorii loviturii de stat, cei care l-au asasinat practic pe Ceausescu, au musamalizat toate  cercetarile canadienilor, iar banii furati poporului roman au fost deturnati in stil mafiot,  ajungand in conturile unor personaje de prim rang ale regimului Iliescu-Nastase.
CRESCENT - Proiect numarul 13
- compania CRESCENT a fost o companie foarte importanta in Romania;
- in primele opt luni ale lui 1989, i-au revenit 97 milioane de dolari SUA;
Presupunere:
- din punct de vedere al beneficiilor, CRESCENT este detinuta de romani;
Documentatie:
- scrisoarea care demonstreaza ca detaliile legate de proprietari se afla la sucursala din  Bucuresti;
PERSOANE:
- John Egdington
- Dan Voiculescu
- Teodoru Dumitru (fost angajat la ICE Vitrocim)
- angajatii sucursalei CRESCENT din Bucuresti: Ion Catoi, Gheorghe Anca
(secretara lui Voiculescu), Necula Gheorghe (fost colonel de securitate, soferul lui  Voiculescu);
BANCI:
- Banci: Landeshypothekenbank, Burgenland, Austria, Telex 17725
- Byblos Arab Finance Bank, Bruxelles, Belgium, Telex 63461
- Societe Generale (director este Alain Couteau)
- MISR Romanian Bank (Prelungirea Cosmonautilor nr. 4)
- Manufacturer's Hanover Trust Company (Bulevardul Republicii 16, Bucuresti)
- Frankfurt Bukarest Bank (Calea Victoriei, 22-24)
- Societe Generale (cont#020221)
* Sursa este Sandvik International din Bucuresti
ACTIVITATI BANCARE:
- vezi notele de mai sus referitoare la companii si alte conturi
- compania si-a mentinut un cont necomercial: #4711-285-350-2 la BRCE
- compania si-a mentinut, de asemenea, un alt cont la Societe Generale din Bucuresti
- potrivit lui Constantin Istrate, pe 27 aprilie, nu a existat nici un cont comercial al  CRESCENT la BRCE
- poate fi important faptul ca Departamentul Economic BRCE, sub conducerea lui Rodica Vlaicu, a  avut grija de contul necomercial al firmei CRESCENT (dupa decembrie 1989, Rodica Vlaicu a fost  imediat angajata de Voiculescu);
- 3 mai - SWM l-a vizitat pe SG in B si directorul a asigurat-o ca vor coopera
AUDITORI:
- Potrivit scrisorii CRESCENT din 16.02.1989
- Coopers and Lybrand din Cipru (Telex 2046 - Raspuns"COLY - CY").
Partenerul insarcinat cu dosarul este, aparent, D. N. Papadopoulos
FACILITATI PREZENTE:
- cateva proprietati la adresa Aviator Zorileanu nr. 80 (sediul CRESCENT).
Telex: 11817 (mesajul de raspuns este "Crent.R")
A SE URMARI:
- sa se aiba in vedere si inspectarea altor proprietati ale CRESCENT;
- sa se obtina accesul prin intermediul Ministerului de Finante, la conturile CRESCENT de la  Societe Generale;
- sumarul complet ale calatoriilor lui Dan Voiculescu si ai altor oameni de la CRESCENT, sa se  obtina pasapoartele;
- sa se afle cine ocupa fostele proprietati CRESCENT din Bucuresti;
- sa se determine numele de inregistrare ale masinilor de la CRESCENT;
NOTA: nu au fost observate detalii legate de achizitionarea masinilor in contul necomercial de  la BRCE. Daca vom afla provenienta autovehiculelor, s-ar putea sa descoperim si alte conturi;
- chestionati oamenii de la CRESCENT, inclusiv pe Dan Voiculescu;
- SWM - 30 aprilie sa se afle daca scrisoarea de la John Edgington din 25.04.84 a fost  prezentata politiei asutriece;
- 30 aprilie - sa se obtina inregistrarile telefonice ale CRESCENT pentru numerele sale de  telefon;
- 30 aprilie - av. Ion Nestor se va intalni cu Rod Stamler pe 9 mai, in Cipru, pentru a cerceta  in continuare situatia de acolo;
- 1 mai - sa se obtina cel mai recent pasaport al lui Dan Voiculescu si sa se compare cu  planurile de calatorie;
- 1 mai - sa se obtina inregistrarile telefonice si telex ale CRESCENT;
- 1 mai - sa se obtina detalii asupra regulilor care stabilesc modalitatile prin care bancile  straine opereaza in Romania;
A SE URMARI LISTA DIN 1 MAI:
In Romania:
- obtinerea pasaportului lui Dan Voiculescu
- obtinerea inregistrarilor telex si telefonice
- vezi Societe Generale
- continuarea cercetarilor asupra grupului CRESCENT
- RETINETI-L PE DAN VOICULESCU (sugestia lui SWN)
- contactarea FTE care poate oferi detalii legate de afacerile CRESCENT
- cercetarea INCREST din Franta (potrivit SWM, asemanarea dintre nume sugereaza ca este posibil  ca INCREST sa fie detinuta de CRESCENT)
- de urmarit scaderea numarului de legi referitoare la bancile din Romania
- Societe Generale si alte banci straine
- bancile mixte din Romania: Frankfurt Bukarest Bank, MISR Bank
In afara Romaniei:
- sa se afle cine detine INCREST din Franta
- investigatii asupra celorlalte companii ale CRESCENT"
Fragmente din raportul KPMG - Peat Marwick Thorne
KPMG - Peat Marwick Thorne
Personal si confidential

Raport catre Ministerul Justitiei din Romania

"Firma de contabilitate juridica Peat Marwick Thorne si firma de avocatura Gowling, Strathy &  Henderson (numita in continuare echipa Peat Marwick) au fost angajate de catre Ministerul  Justitiei pentru Guvernul Romaniei, la 12 martie 1990, in urma unui contract in care se  stabileau termenii si conditiile de angajare pe perioada 12 martie - 30 iunie 1990.
Apoi a avut loc o intalnire la Geneva, intre 18-20 martie 1990, la care au participat persoane  oficiale din Romania, diverse firme de avocatura si echipa Peat Marwick.
La aceasta intalnire s-au analizat probleme ridicate de reprezentantii romani si s-a intocmit  un aide-memoir in care se specifica o directie asupra careia se convenise pentru a se asigura  un efort coordonat al tuturor partilor pentru Guvernul Romaniei.
Echipa Peat Marwick a stabilit un cadru de ancheta si a inceput munca.
La 5 aprilie1990, Robert Linadquist, Rod Stamler si Charles Smedmor au sosit in Bucuresti.  Discutiile cu intreaga echipa de ancheta care includea reprezentanti din diverse ministere ale  Guvernului Romaniei (numita in continuare echipa) au inceput imediat.
In zilele ce au urmat, chestiuni care fusesera discutate la Geneva au fost minutios analizate.
In plus, alte probleme au fost identificate, nu doar de catre reprezentantii diverselor  ministere, ci si de catre echipa Peat Marwick ca rezultat al muncii de documentare, care a  inclus intalniri la Washington cu reprezentanti ai Bancii Mondiale.
Ca rezultat al acestor discutii, s-a alcatuit o lista cu 33 de proiecte si s-a convenit ca  acestea vor servi ca prioritati pentru echipa de ancheta.
Cele 33 de proiecte au fost listate in ordinea importantei.
S-a mai convenit ca eforturile initiale de cercetari legate de aceste proiecte sa fie  directionate catre familia Ceausescu, Banca Romana de Comert Exterior (....)
Totusi, pana acum, cu exceptia a doua documente, nu am avut acces nici la documentele cerute si  nici la vreunul din membrii familiei.

Banca Romana de Comert Exterior

In stadiul de inceput al discutiilor in cadrul echipei noastre, a devenit clar ca o cooperare  deplina din partea BRCE este necesara si importanta pentru evolutia ulterioara a acestei  anchete.
Mai mult, in intalnirea noastra cu reprezentanti ai Bancii Mondiale, rolul acestei banci  romanesti a fost discutat si in consecinta a devenit un proiect prioritar.
La 12 aprilie 1990 am avut o intalnire cu vicepresedintele bancii, pentru a discuta diverse  chestiuni referitoare la 9 din cele 33 de proiecte.
Ni s-au pus la dispozitie cateva informatii in cursul acestei intrevederi.
Am fost asigurati ca informatiile care nu erau imediat disponibile ne vor fi furnizate in scurt  timp. Pentru a asigura o comunicare clara, am pregatit o scrisoare datata 13 aprilie 1990, care  includea o solicitare generala de informatii ce cuprindea referiri la conturile CRESCENT,  Carpati si ale Securitatii. O scrisoare similara a fost ulterior trimisa la 18 aprilie 1990  catre consilierul juridic-sef al bancii, iar la 25 aprilie 1990 Charles Smedmor a avut o  intrevedere cu directorul general pentru operatiuni internationale, tot pentru solicitarea de  informatii stabilite anterior.
In ciuda eforturilor echipei si a promisiunilor din partea bancii, conform carora informatiile  vor fi furnizate pana la 15 mai 1990, aceste importante informatii de la BRCE nu ne-au fost  puse la dispozitie.
Totusi apreciem colaborarea din partea Bancii Anglo-Romane din Londra, Anglia.

CRESCENT Commercial  & Maritime

Aceasta companie presupusa a fi straina (detinuta de straini), a devenit subiectul principal al  eforturilor noastre de ancheta ca rezultat al informatiilor pe care le-am obtinut cu succes in  Romania, prin intervievare.
Aceste informatii astfel obtinute au fost completate de catre noi cu eforturi de cercetare in  afara Romaniei, referitor atat la strangerea de acte doveditoare suplimentare, cat si la  intervievarea altor persoane.
Ancheta a reusit datorita intervievarilor conduse pe parcursul unui numar de zile de catre  domnul Stamler. Un reprezentant al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei a fost de acord in  cele din urma sa puna la dispozitie dosarul referitor la aceasta companie. Ulterior, alte  informatii au fost obtinute de la diverse surse publice, si alte persoane, care in prezent  locuiesc in afara Romaniei, au fost intervievate, inclusiv persoana care pretinde ca este acum  proprietar al acestei companii.
In timp ce problema s-a rezolvat cu succes din punctul de vedere al cercetarilor, este foarte  clar ca procedura de actionare in Justitie la tribunalele din Bucuresti a ramas nerezolvata  pana astazi.
Pana cand aceasta chestiune esentiala nu este rezolvata, devine dezavantajos sa continuam  strangerea de dovezi pentru ca neaducerea cazului in justitie duce la pierderea avantajului in  acest caz, lucru ce confera partii adverse un avantaj psihologic pentru ca dezvaluie o fisura  in echipa noastra.
Nu are sens sa continuam ancheta pana cand nu se clarifica strategia juridica si se stabileste  o directie de actiune, care sa permita ca dovezile sa fie prezentate justitiei eficient si in  timp util.
Trebuie sa ne reluam ancheta asupra CRESCENT Commercial cat de curand posibil, dar numai daca  echipa se va bucura de sprijinul si angajarea deplina a Guvernului Romanei.
Persoana care a fost subiectul interviului luat de catre domnul Stamler a indicat ca el  considera ca echipa este lipsita de sprijin guvernamental, dat fiind ca aceasta nu a putut  intra in posesia anumitor documente, care sunt in mana Guvernului, de unde si concluzia  incorecta ca echipa nu este capabila nici macar sa aiba in vedere problema imunitatii.
Prin urmare echipa nu mai poate continua pana nu are autoritatea necesara nu numai pentru a  obtine documente in limite rezonabile de la Guvern, ci si pentru a discuta asemenea chestiuni  juridice cum ar fi imunitatea.

4,4 miliarde de dolari prin ICE Dunarea

Am revizuit un raport pregatit de trei persoane ce reprezinta Ministerul Comertului Exterior si  BRCE. Acest raport ne-a ajutat in formarea unei explicatii de ansamblu asupra activitatii  financiare a ICE Dunarea de o maniera concisa.
In raport se sustinea ca aproximativ 4,4 miliarde dolari au luat drumul acestei unitati si ca  toate fondurile de acest gen au fost depozitate intr-un fond valutar centralizat la BRCE.  Totusi, multe intrebari pe care le avem privitor la folosirea acestor fonduri raman fara  raspuns ca urmare a situatiei existente descrisa in partea intitulata "Banca Romana
de Comert Exterior".
In timpul intrevederii noastre cu cei care au alcatuit acest raport, acestia ne-au ajutat din  nou, furnizandu-ne o descriere a rolului pe care ICE Dunarea l-a jucat in diverse tranzactii de  comert exterior.
Acest rol este de prim interes pentru echipa noastra si ne propunem ca pe viitor sa-l analizam  si mai meticulos.
Totusi, deocamdata aceasta chestiune trebuie sa mai astepte, pana cand pozitia in legatura cu
BRCE va fi clarificata si informatiile aferente vor fi furnizate (...)

Actionarea in judecata a CRESCENT

Intre timp, am cerut echipei sa obtina registrele firmei care au facut obiectul acestui raport  si sa le pastreze intrucat s-ar putea sa examinam o parte din ele de indata ce ni se permite sa  reluam aceasta ancheta (...).
Din informatiile furnizate se pare ca problemele legate de Dobias & Co. ar trebui sa constituie  in continuare obiectul anchetei.
Totusi, parerea echipei este ca lucrul cel mai bun ar fi sa se finalizeze ancheta CRESCENT,
pentru ca aceasta ne-ar conferi un avantaj clar in toate cercetarile viitoare cu autoritatile  din Austria.
Asteptand hotararea BRCE si pe cea asupra procedurii de aducere in justitie in cazul CRESCENT,  am cerut echipei sa pastreze toate documentele ICE Carpati pentru cercetari viitoare (...).
Cel putin doua lucruri sunt clare dupa trei luni de investigatii.
In primul rand, informatiile pe care le-am obtinut confirma ipoteza ca in timpul dictaturii  Ceausescu au fost deturnate mari sume de bani.
Dupa toate probabilitatile, o buna parte din acesti bani poate fi recuperata (...).
A doua problema este legata de ancheta in sine.
Diversele obstacole sau piedici cu care s-a confruntat echipa noastra reflecta o deficienta
fundamentala de conceptie si definire a acestui proiect, care a subminat capacitatea echipei de  a derula cercetarile ce se impun si care trebuie solutionata pentru ca ancheta sa poata  continua.
Din punctul nostru de vedere, principala problema este gradul de angajare aratat de anumite
departamente guvernamentale fata de aceste investigatii.
Pentru ca ancheta sa poata continua si sa aiba succes, si noi credem ca acest lucru este
posibil, se impune ca echipa de ancheta sa beneficieze de mai mult sprijin din partea tuturor  departamentelor guvernamentale pentru a avea acces la toate informatiile pe care le detine  Romania, dar care nu au fost puse inca la dispozitia anchetei (...).
Cu sinceritate,
Robert J. LINDQUIST
(Peat Marwick Thorne)
Edward P. BELOBABA
(Gowling, Strathy & Henderson)"

Stolojan: "o aiureala"

La finele lui august 1992, Comisia Senatoriala pentru identificarea si recuperarea fondurilor  deturnate din patrimoniul statului de catre Nicolae Ceausescu si colaboratorii sai a finalizat  un raport privind stadiul cercetarilor in cazul averea Diavolului. Raportul Comisiei  Senatoriale aduce doua informatii incendiare.
Prima se refera la o declaratie facuta unui director de banca din Cipru de catre John Duncan  Howard Edgington, fostul director al CRESCENT Austria si CRESCENT Anglia (pasaport GB nr B  221317), cel care a condus compania pana la data de 10.08.1989, cu resedinta in 114 A
Rusterstrasse A 7000, Austria.
Afirmatia lui John Edgington a fost: "Nu eu sunt proprietarul CRESCENT. Acesta este Nicolae  Ceausescu".
Tot el a precizat ca cel care detinea intregul control al companiei CRESCENT, inclusiv asupra  lui si a lui Foaud Sanbar, era Dan Voiculescu.
John Edgington este cel pe care Marin Ceausescu, fratele dictatorului, seful Reprezentantei  Economice a Romaniei, la Viena (o adevarata placa turnanta a afacerilor externe ale  Securitatii), il cauta cu disperare in 28 decembrie 1989, la sediul CRESCENT - Austria.
Cateva ore mai tarziu, Marin Ceausescu "s-a sinucis", in pivnita Ambasadei.
A doua informatie importanta se refera la intalnirile pe care generalul Victor Stanculescu l-a  avut cu reprezentantii Uniunii Bancilor Elvetiene, care au confirmat existenta conturilor lui  Ceausescu.
Tradatorul Stanculescu cauta cu febrilitate banii lui Ceausescu.  
In prezent este multi-miliardar.
Existenta conturilor lui Ceausescu a fost confirmata si de omniprezentul Sergiu Celac, in  februarie 1990, printr-o adresa trimisa presedintelui BRCE, Vasile Voloseniuc.
Secretul acestei senzationale descoperiri a fost inmormantat de regimul Iliescu.
Oficial, nimeni nu s-a mai interesat de banii din aceste conturi.
Comisia senatoriala a concluzionat ca descoperirea Averii Diavolului nu poate fi realizata fara  un control amanuntit la CRESCENT, locul unde duc toate drumurile.
Intr-un interviu oferit "Romaniei libere" la acea vreme, Teodor Stolojan a bagatelizat  rezultatele investigatiilor declarand ca totul ar fi "o aiureala".
Prezentam in continuare concluziile Comisiei Luchian.

Ancheta oficiala, inmormantata discret

"I - Firma CRESCENT a operat ca firma straina in Romania, pe baza unui contract de  reprezentare. Activitatea a constat din vanzarea de produse romanesti.
Firma mama: Comercial and Maritime Ltd. (CRESCENT Grecia), infiintata la 12.XI.1980 de catre  Faond Sanbar. Crescent Grecia nu a devenit parte a proprietatii CRESCENT Cipru. (...)
Din 16 aprilie 1994, CRESCENT Cipru a inlocuit CRESCENT Grecia din Romania.
Biroul din Bucuresti al firmei Cipru, care functioneaza incepand cu aprilie 1984 si reprezinta
interesele lui CRESCENT Cipru si CRESCENT Austria, prin directorul de grup CRESCENT - Dan  Voiculescu.
Intre 1984-1989, vanzarile lui CRESCENT Cipru au fost de 6 milioane de dolari, pana la 1,5  miliarde de dolari, cu un profit de 15%.
In majoritate, vanzarile erau pe Romania.
Cei 25 de salariati ai CRESCENT primeau salariile prin Argus, firma de reprezentare.
CRESCENT putea comercializa in Romania orice produs, avand prioritate asupra altor firme.
John Edgington nu era proprietarul beneficiar al lui CRESCENT, el declara acest lucru unui  oficial al unei banci din Cipru.
Mai declara ca proprietar era Ceausescu.
Nici modul de viata al lui John Edgington nu trada ca ar fi fost seful unei mari companii.
Dan Voiculescu a avut intregul control al operatiunilor CRESCENT din toate tarile, iar Sonbar  si Edington erau oamenii lui.

Propunerile Comisiei

Pornirea procedurii legale in Romania si in Cipru, pentru a obtine si examina registrele de  afaceri pentru a confirma ca proprietatea era pe numele familiei Ceausescu.
Aceasta proprietate se compune din: cladiri, vapoare si conturi bancare de milioane de dolari.  Se poate stabili ca transferul de bani lichizi, reprezentand profitul companei, ar fi  identificat pe adevaratul proprietar (Nicolae Ceausescu)

Sanse

Avocatul cipriot Polakis Saris a sugerat o actiune la Curtea Suprema din Cipru, care sa urmeze  unei actiuni judecatoresti in Romania.
S-a constatat ca Guvernul Romaniei nu a fost capabil sa intreprinda vreo actiune in acest sens,  impotriva firmei CRESCENT (iunie 1990)

Masuri

1. Audierea fostilor angajati ai CRESCENT din Austria, SUA, Marea Britanie si din alte tari.
2. Examinarea anumitor jurnale de afaceri care sunt disponibilie in Cipru si in alte parti.
3. Pregatirea unui rezumat al probelor obtinute in afara Romaniei.
4. Pregatirea afidativelor si documentelor pentru firma de avocati din Cipru, in vederea  actiunii la Curtea Suprema; acordarea asistentei necesare avocatului din Cipru in actiunea sa  la Curtea Suprema.

II - Filiera austriaca

Se crede ca fondurile primite de la companiile straine erau canalizate prin Marin Ceausescu.  Activitatile sale din Austria includeau primirea si depunerea banilor in institutii finaciare  austriece si tinuti in conturi bancare aici sau transferati si depozitati in conturi din  Liechtenstein sau Elvetia.
Deci: de verificat activitatea lui Marin Ceausescu de-a lungul ultimilor cativa ani in Austria.  Acesta a avut legatura cu CRESCENT sau cele relatate de Washington Post.
Acest lucru este evidentiat de vizitele sale frecvente la Eisestadt, unde se aflau CRESCENT si  o companie sub numele de Farmacan.

III - Cazul  Ben Wiser  (Washington Post)

Edward Belobaba afirma ca, in urma convorbirilor cu Ben Wiser, rezulta ca redactia Washington  Post, prin anumiti jurnalisti, timp de trei luni au investigat afacerile lui Ceausescu cu CIA.  Ben Wiser are numele catorva banci, companii comerciale si chiar conturi bancare care sunt in  legatura cu aceste afaceri (CIA-Ceausescu).
Este necesar de luat legatura cu Edward Belobaba, care este cunoscut in redactia W. P. si  apropiat lui Ben Wiser, pentru a adanci cercetarile si a afla adevarul despre milioanele pe  care Ceausescu le-ar fi incasat de la CIA.
IV - Firma americana AMERICAN COMPILIANCE este controlata de un cetatean roman, opereaza ca o  companie straina in Romania. Se afirma ca aceasta companie a asigurat fonduri lui Valentin  Ceausescu.
VI - De vazut tranzactiile legate de Elvetia, care pot identifica persoane si conturi bancare  ce pot duce la fonduri detinute de familia Ceausescu.
Astfel de piste nu au fost urmarite de avocata Suzanne Martin Wolfe, care a fost angajata sa  faca cercetarile in Elvetia.

VII - Alte probleme

In legatura cu Raportul Comisiei guvernamentale pentru identificarea si recuperea fondurilor  deturnate din patrimoniul statului de catre familia Ceausescu si colaboratorii sai, este  necesar sa se lamureasca unele aspecte care sunt neclare si anume:
- Domnul Gelu Voican-Voiculescu, din insarcinarea cui a discutat cu avocatul elvetian Guy  Fontanet, cine era acest avocat si cum a fost ales ca partener de discutie, ce a rezultat ca  urmare a acestor discutii ?
- Este nevoie sa se clarifice aceleasi probleme privind discutiile domnului Victor Atanasie  Stanculescu, cu conducerea Uniunii Bancilor Elvetiene (n.red - acest for a confirmat oficial  existenta unor conturi ale dictatorilor).
Domnul Lucian Cornescu, de asemenea, din insarcinarea cui a discutat cu o firma de avocati din  Geneva pentru blocarea averilor romanesti?
- Domnii deputati Radu Ciuceanu si Mihai Balanescu, ce date sau documente au avut la dispozitie  cand au discutat cu firma canadiana Peat Marwich Thorne despre conturile familiei Ceausescu din  strainatate si ce a rezultat ca urmare a acestor discutii (eventual daca s-a intocmit vreo  nota;).
- Domnii Victor Babiuc si Adrian Severin ar trebui sa fie rugati sa intocmeasca scurte  informari privind discutiile avute cu expertii canadieni in luna iulie a anului 1990.
- La paginile 7-8 ale raportului, se spune ca au fost audiate cateva persoane cu functii de  conducere din vechiul regim (partid, stat, Securitate, gospodaria de partid, intreprinderi de  comert exterior, institutii bancare).
Este necesar sa se solicite documentele privind aceste audieri.
- La punctele 5 si 6 din raport se arata ca o parte din membrii comisiei au avut acces la unele  documente din arhivele Ministerului Apararii Nationale.
Prin ce s-au concretizat studierile acestor documente, daca exista, unde sunt si cum pot fi  consultate?
- Din raportul comisiei rezulta ca la 9 mai 1991, o serie de concluzii, ce s-au desprins pana  la aceasta data, au fost aduse la cunostinta Guvernului printr-un raport.
Este necesar sa fie cerut si examinat si acel raport.
- Pe cei cai diplomatice trebuie sa se clarifice situatia unor sume de bani in valuta, depuse  pe numele familiei Ceausescu, in conturi din strainatate, ca urmare a emigratiei.
- Sa se solicite, pe cale diplomatica, rezultatele finale ale investigatiilor autoritatilor  austriece federale privind decesul lui Marin Ceausescu.
Legat de aceasta problema trebuie sa se lamureasca imprejurarile in care Banca Nationala a  Austriei a trimis BRCE solicitarea confirmarii primirii sumei de peste 50 de milioane de  dolari.
Unde au fost trimisi acesti bani, de ce nu au ajuns la BNR etc.
- Trebuie sa se clarifice daca familia Ceausescu are in Grecia si Cipru proprietati imobiliare,  iar Nicu Ceausescu in Creta si toate celelalte informatii obtinute de la oameni de afaceri din  Israel, Cipru, Austria, Anglia etc".

Raportul lui Isarescu, inainte de a-l primi in Club pe Voiculescu

Raportul Comisiei Guvernamentale pentru Recuperarea Fondurilor Deturnate din Patrimoniul  Statului, infiintata prin Hotarare de Guvern in 1990, condusa de guvernatorul BNR de atunci,  Mugur Isarescu, nu a fost niciodata publicat integral in presa.
Intocmit in cursul anului 1992, raportul Isarescu este destul de amplu.
De aceea prezentam doar fragmentele referitoare la activitatea CRESCENT, Ceausescu si  Voiculescu.

Firma CRESCENT

"(...) Primele referiri la o posibila implicare a firmei CRESCENT - CIPRU in deturnarea unor  fonduri au apartinut expertilor canadieni PEAT MARWITCK THORNE. Acestia, dupa investigatii  preliminare efectuate atat in tara, cat si in strainatate (Cipru, Austria, Grecia) au afirmat  in raportul prezentat Guvernului Romaniei ca "aceasta firma, pretinsa a fi proprietate straina,  a devenit subiect principal al eforturilor de investigatii, ca urmare a informatiilor obtinute  in Romania si a audientelor facute.
Informatiile astfel obtinute au fost completate cu cercetari in afara Romaniei pentru adunarea  de noi probe si audierea altor persoane".
Aceasta afirmatie, cu caracter general, nu a fost sustinuta in cadrul raportului cu date  concrete (documente sau declaratii posibil a fi folosite din punct de vedere juridic), desi in  propunerea de reinoire a contractului, firma reia ideea ca ar detine informatii de natura a  demonstra ca "PROPRIETARUL CRESCENT ERA DE FAPT NICOLAE CEAUSESCU".
Avand in vedere ca nu a mai fost prelungit contractul firmei canadiene si nici nu au fost  angajati alti experti straini, singurele posibilitati la dispozitia Comisiei au fost  investigatiile cu privire la reprezentanta din Bucuresti a acestei firme si la directorul ei,  DAN VOICULESCU.
Concomitent, Comisia a avut in vedere si multitudinea de informatii aparute in presa cu privire  la activitatea firmei, a reprezentantei din Bucuresti, a directorului acesteia si a fundatiei  CRESCENT.
Din analiza documentatiei din arhiva fostei CAMERE DE COMERT SI INDUSTRIE a RSR, unde functiona  Oficiul ARGUS, prin care erau autorizate reprezentantele firmelor straine, rezulta ca la 11  ianuarie (n.r. - 1982) s-a obtinut autorizatia provizorie de functionare "independenta" a  reprezentantei, la Bucuresti.
La intrevederea de la Oficiul ARGUS, Fouad M. Sambar, a fost insotit de un salariat al ICE  VITROCIM, DAN VOICULESCU, care ulterior avea sa ajunga directorul general al reprezentantei.
Din actele depuse la ARGUS de Fouad M. Sambar, rezulta ca firma CRESCENT a fost inregistrata la  12.11.1980, sub numarul 668, in opisul societatilor de la Tribunalul de la Prima Instanta, din  Pireu - Grecia.
A mai fost depusa si procura speciala, nr. 13597 din 8.01.1982, prin care Nadia Fouad Sanbar  instituie ca mandatar special, pe sotul ei, Fouad Sanbar functionar particular, caruia ii  acorda dreptul, imputernicirea si mandatul, sa exercite orice acte de administratie, fara a se  preciza in ce calitate de acest mandat.
Nota Oficiului ARGUS, prin care solicita avizarea incheierii contractului de reprezentare cu  firma CRESCENT, a fost aprobata incheindu-se contractul nr.101/1982.
Din anul 1984 Biroul din Bucuresti reprezenta exclusiv interesele firmei CRESCENT cu sediul in  Cipru.
Nu au mai fost gasite alte documente care sa confirme afirmatiile facute cu ocazia audierii de  catre comisie a lui DAN VOICULESCU, cu privire la John Edgington, noul proprietar al firmei  CRESCENT - Cipru (n. red. - cel care a declarat CRESCENT era proprietatea lui Nicolae  Ceausescu) si nici pe cele referitoare la retinerea acestei firme in proprietatea lui Fouad M.  Sanbar.
Verificarile efectuate prin sondaj la unele intreprinderi de comert exterior privind  contractele incheiate cu firma CRESCENT din Cipru si semnate de DAN VOICULESCU in baza unei  imputerniciri a firmei, nu au relevat incalcari ale legislatiei comerciale sau bancare, in  vigoare la data intocmirii lor (mentionam si faptul ca firma CRESCENT folosea conturi in valuta  la filialele unor banci straine din Bucuresti, iar prin contul de la BRCE efectua numai plati  necomerciale - salarii, telefon, taxe etc.)

Problema formularelor de transfer semnate in alb de John Edgington

Desi au fost lamurite cateva aspecte referitoare la activitatea in Romania a firmei si a  reprezentantei acesteia (inclusiv confuzia care se face in presa intre cifra de afaceri, care  depaseste in sapte ani un miliard de dolari si profitul anual, de cateva milioane de dolari).  Apreciem ca aceasta pista trebuie verificata printr-un complex de investigatii in strainatate,  atat asupra problemei prioritatii bunurilor firmei, cat si a posibilitatii folosirii conturilor  acesteia si a celorlalte filiale sau reprezentante din Austria, SUA, Malta, Anglia pentru  deturnarea unor fonduri in valuta din mpatrimoniul statului.
La aceste investigatii vor putea fi avute in vedere si documentele folosite de firma in  procesele intentate unor ziare in tara si in strainatate, prin care se sustine ca nu ar fi avut  nici o legatura cu Securitatea sau fondurile lui Ceausescu si ca articolele de presa sau filmul  prezentat de compania canadiana de televiziune CBC ar contine numai defaimari si calomnii la  adresa sa.
Una din problemele importante de clarificat ar fi aceea privind semnarea, in alb, de catre John  Edgington, despre care se sustine ca ar fi proprietarul firmei CRESCENT - Cipru, a unor  formulare de transfer de actiuni, in care, in eventualitatea decesului sau, urma sa inscrie  numele noului proprietar de catre executorul testamentar.
Formularele erau pastrate de reprezentanta din Bucuresti.
Aceste informatii sunt cuprinse atat intr-o adresa oficiala a firmei, cat si in raportul  expertilor canadieni.
De asemenea, ar trebui sa se clarifice, daca intr-adevar, intreaga activitate a firmei in Cipru  se rezuma la afacerile incheiate de reprezentanta sa in Bucuresti, cunoscand faptul ca,  potrivit actului constitutiv, firma nu putea sa-si desfasoare activitatea in Cipru.
Implicarea lui Marin Ceausescu in transferul sumelor deturnate in  strainatate si traficul cu  armament al firmei CRESCENT Multitudinea de informatii aparute in presa romana si straina inca  din ultimele zile ale anului 1989, cat si unele afirmatii ale expertilor straini angajati de  Guvernul provizoriu duc la concluzia ca una din posibilele cai de transfer de valuta in  strainatate ar fi legata de activitatea acestuia in Austria in ultimii 10 - 15 ani.
Primele investigatii in legatura cu Marin Ceausescu (gasit spanzurat la data de 28 decembrie  1989, in subsolul Reprezentantei Economice a Romaniei la Viena) au fost initiate de  autoritatile federale austriece imediat dupa decesul acestuia, dar rezultatele finale nu au  parvenit pana in prezent la Comisie. In acest sens, s-au purtat discutii cu autoritatile  competente din Austria de catre o delegatie a Comisiei interdepartamentale in prima parte a  anului 1990, urmand sa aiba loc noi intalniri pe motivele expuse in Raport (din lipsa de  fonduri nu au mai avut loc).
Analiza documentelor rezultate din investigatiile anterioare formarii Comisiei duce la  concluzia ca orice incercare de clarificare a rolului lui Marin Ceausescu trebuie sa aiba in  vedere si informatiile privind implicarea lui in tranzactiile de armament si tehnica militara,  legaturile cu firma CRESCENT - Austria, cu Institutul Farmacon din Eisenstadt, cu doamna  Pavillia si domnul Turkfeld, ultimele persoane fiind trecute in agenda sa de birou, inclusiv in  zilele de 19 si 21 decembrie (...)".

"Umanismul" lui Voiculescu

Fundatia Umanista Dan Voiculescu (Fundatia Crescent) a luat fiinta in 2 aprilie 1990, prin  sentinta nr 1056 a Judecatoriei Sectorului 1 (dosar nr 1074/90). Potrivit statutului, scopul  fundatiei este: "Sprijinirea, incurajarea si promovarea valorilor umanitar profesionale  romanesti, in diferite domenii ale vietii social-economice, tehnico-stiintifice, invatamant,  cultura, arta si altele, scop ce se va realiza prin infiintarea Premiului Crescent in valoare  de 100.000 dolari, anual, ce se va acorda celei mai reprezentative personalitati".
Pentru atingerea scopului, compania CRESCENT a constituit un fond de 1.025.000 dolari SUA de la  banca SOCIETE GENERALE - Sucursala Bucuresti, pe care l-a depus la MANUFACTERERS HANOVER TRUST  Bucuresi, care a platit o dobanda de 6.212 dolari pentru perioada 2.03 - 2.04.1990, cat a  detinut  acesti bani, pana la infiintarea fundatiei.
Presedintele fundatiei si in acelasi timp si fondatorul ei este Dan Voiculescu.
Sediul fundatiei a fost stabilit in str. Aviator Zorileanu nr. 80, Bucuresti, aceeasi adresa  unde functioneaza firma CRESCENT Ltd Cipru, cu sediul la Nicosia, str. Themistocles Dervis nr.  3.
Ati inteles bine: un premiu anual de 100.000 de dolari, timp de 10 ani, pentru valorile  intelectuale reprezentative ale tarii, pana se consuma milionul de dolari.
Din nefericire, nimeni nu-si aminteste de fabuloasele premii ale Fundatiei Dan Voiculescu.
E posibil, spun unii, sa se fi dat ceva in primul an sau doi, dar nimeni nu-si mai aminteste.
In schimb, la Registrul Comertului, Fundatia Umanista Dan Voiculescu -
CRESCENT apare ca actionara in urmatoarele societati comerciale din grupul GRIVCO:
- CORPORATIA PENTRU CULTURA si ARTA (2,33%, echivalentul a 331.492 de dolari si 184,62 milioane  lei din capitalul social);
- GRIVCORELF SA (5% - echivalentul a 58,9 milioane lei din capitalul social);
- BIOPROD SA (0,73 % - echivalentul a 30.000 de dolari si 168,67 milioane lei);
- MUTUAL INVEST SA (0,11% - echivalentul a un milion de lei);
- ANTENA 1 SA (10% - echivalentul a 8,8 milioane lei);
- JURNALUL SA (10% - echivalentul a 2,5 milioane lei);
Membrii fundatiei sunt:
- Dan Voiculescu, presedinte;
- Radu Staicovici, vicepresedinte;
- Daniela Cristina Grecu, secretar;
- Daniela Stanescu, director executiv, imputernicita sa semneze documente bancare pana la suma  de 10.000 de dolari;
Aceste afaceri comerciale au fost posibile datorita Judecatoriei Sectorului 1, care a autorizat  Fundatia, la data de 18.07.1990, sa "isi mareasca veniturile", atribuindu-i "caracter  economic-patrimonial".
Si uite asa, fundatia umanitara s-a transformat intr-o afacere profitabila "de natura  filantropica".
Cu toate ca Fundatia Dan Voiculescu a fost infiintata cu avizele legale ale Ministerului  Muncii, ale Ministerului Justitiei, Ministerului Culturii, Invatamantului, Sanatatii si  Academiei Romane, nici o asemenea institutie nu si-a propus vreodata sa intreprinda un control,  asa cum prevede Legea 21/1924, a fundatiilor si asociatiilor.
Ce destinatie a luat o parte din milionul de dolari, ramane un mister, deoarece la  Administratia Financiara a Sectorului 1, pe raza careia se afla Fundatia si unde ar fi trebuit  sa se depuna anual bilantul contabil, nu s-a putut afla nimic.
Aceasta fiindca exista o decizie ilegala si neconstitutionala a Ministerului de Finante  potrivit careia accesul publicului si presei la acest tip de informatii este interzis.
Nu in ultimul rand, umanismul lui Vociulescu s-a transformat politic prin patronarea Partidului  Umanist Roman, inca un mijloc de presiune si influenta personala si de grup pe harta Romaniei.
* * *
Incheiem aici, in speranta ca materialul nostru, scris din perspectiva unor intreprinzatori  media scarbiti, nu a reprezentantat doar o lectura similara cu cea a unui roman politist de  duzina. Faptele si personajele sunt cat se poate de reale. Ireal este aportul Puterii care se  auto-defineste drept democratica la intretinerea acestor focare de mizerie morala si  prostitutie intelectuala, adevarate bastioane securistice ale trecutului media comunist.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.