ATAC DUR la VICTOR PONTA. Ministrul fondurilor europene il face PRAF! Ce s-a ASCUNS...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 22.06.2016 19:10 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Scrisoare deschisa catre DL Victor Ponta, şeful Guvernului intre 2012 - 2015

PROBA PE DEZVOLTAREA SATELOR, FONDURILE EUROPENE ŞI ŞOAPTELE FUNCŢIONARILOR

Stimate domnule Ponta,

Aţi inceput de curand o campanie agresiva la adresa Guvernului Cioloş, printre altele, pe tema fondurilor europene. Acest Guvern s-a obişnuit sa nu raspunda atacurilor politicianiste şi sa ne vedem de treaba, conform proverbului despre caravana şi caini.

Insa aţi depaşit limita bunei cuviinţe. Oamenii aud de la dumneavoastra ca Dacian Cioloş şi echipa lui sunt 'jemenfişişti' — ca ne doare in cot, pe romaneşte—, iar de la colegii dumneavoastra de partid aud chiar ca 'acţionam impotriva Romaniei'.

Domnule Ponta, o sa va dau cateva exemple de 'jemenfişism' din timpul guvernarii dumneavoastra, care vor ramane in istorie. Oamenii vor compara cu ce a facut Dacian Cioloş pentru aceasta ţara şi vor trage singuri concluziile.

Sa le luam pe rand.

  OAMENII DE LA SATE

Dacian Cioloş este romanul care a adaptat Politica Agricola Comuna a Uniunii Europene la realitatea agriculturii din Romania. Agricultura noastra fragmentata, ţaraneasca, are acum şansa dezvoltarii prin ceea ce toata lumea numeşte 'Reforma Cioloş'.

Doar ca Guvernul condus de dumneavoastra nu a avut priceperea sa fructifice la maximum aceasta reforma. Aţi exclus cea mai mare parte dintre fermieri din Programul Naţional de Dezvoltare Rurala (PNDR), acţionand doar in interesul marii agriculturi industriale. Aţi ignorat, astfel, cu buna ştiinţa, nevoile oamenilor de la sate. Aceştia nu-şi pot creşte gospodariile şi continua sa traiasca de azi pe maine.

Acum lucram sa schimbam acest Program — am creat un intreg pachet privind Clasa de Mijloc de la sate — va invit sa-l citiţi pentru a vedea ce inseamna o viziune patriotica despre satul romanesc şi oamenii lui. Sa ai determinarea şi capacitatea sa influenţezi politicile la nivel european inseamna sa-ţi pese şi sa acţionezi pentru binele ultimului sat din ţara ta.

Dumneavoastra vreţi sa ţineţi satele in dependenţa, ca sa obţineţi voturi.

FUNCŢIONARII DAU DIN UMAR ŞI ŞOPTESC

Domnule Ponta, a te durea in cot de romani inseamna sa acaparezi sistemul informatic al ţarii, sa-l foloseşti in interesul personal, sa incurci şi sa umileşti cetaţenii punandu-i pe drumuri de la o instituţie a statului la alta. In procesul de debirocratizare inceput de Guvernul Cioloş ne-am lovit des de sisteme informatice prost croite, ineficiente şi scumpe, dar mai ales incapabile sa comunice unele cu altele. Intreband cum s-a ajuns la asta, funcţionarii dau din umeri şi şoptesc: 'Ghiţa'.

Ma opresc la Sistemul Unic de Management al Informaţiei pentru Instrumentele Structurale (SMIS), pentru ca SMIS asigura legatura intre autoritaţile romane şi Comisia Europeana. SMIS este vital, pentru ca doar intr-o platforma digitala interactiva poţi urmari traseul fiecarui eurocent, de la momentul contractarii fondurilor pana la ultimul decont de la Comisia Europeana. O cautare prin camioane de hartii nu numai ca nu permite acest lucru, dar ascunde adevarata destinaţie a banilor.

Ştiaţi inca din 2013 — prin Regulamentul Parlamentului European nr. 1303 — ca avem nevoie de un sistem IT funcţional care sa rezolve transparenţa banilor europeni. Aţi avut doi ani la dispoziţie sa rezolvaţi aceasta necesitate. Nu aţi facut-o. Nu aţi ştiut sau nu aţi vrut? Ştiţi ce şoptesc angajaţii din Ministerul pe care l-am preluat despre informatizarea din timpul dumneavoastra? Aţi ghicit: 'Ghiţa'.

Aţi creat un mecanism greu de desfacut acum, despre care organismele internaţionale de lupta impotriva fraudei vorbesc cu voce tare de ani de zile.

Acest mecanism de fraudare il vedem zi de zi la televizor.

Acest mecanism este sursa intarzierii desemnarii pentru exerciţiul bugetar 2014 — 2020. Lucram la pachetul de desemnare intr-un ritm pe care miniştrii dumneavoastra l-ar gasi nerezonabil, pentru ca ne-aţi lasat puţin timp la dispoziţie. Am fi mers mai repede daca nu am fi fost nevoiţi sa demonstram, la fiecare pas, ce vom face pentru ca banii publici europeni sa nu mai fie furaţi.

Insa va asigur: acest mecanism va disparea odata ce sistemul IT va asigura urmarirea şi transparenţa totala a circuitului banilor europeni. Da, inchiderea robinetului starneşte unele furii — le vedem deja cu toţii.

ŞI DESPRE RATA DE ABSORBŢIE

Repetaţi obsesiv ca Romania are absorbţie zero şi ca e singura ţara din Uniunea Europeana in aceasta situaţie.

Domnule Ponta, fie dezinformaţi, fie manipulaţi cu buna ştiinţa.

Romania a demarat absorbţia. In luna mai au inceput primele plaţi de la Comisie din noul exerciţiu financiar: 57 de milioane de euro. Sunt cifrele oficiale ale Comisiei Europene.

De ce nu le daţi oamenilor informaţia completa?

Aceea ca, fiind la inceput de exerciţiu bugetar european, rata de absorbţie este nerelevanta, fiind sub 1% in ţari campioane precum Polonia şi Cehia. Media UE este de 1,5%. Trei state din UE au zero absorbţie, dar Romania nu este printre ele.

Acum, relevanta este lansarea de ghiduri şi proiecte. Guvernul Cioloş a lansat ghiduri pentru 12,2 miliarde de euro. Daca includem şi dezvoltarea rurala sunt 14,9 miliarde euro.

Pe scurt: in acest moment primim proiecte pentru 44,99% din fondurile structurale şi de investiţii — sa rostiţi acest procent la televizor—, iar acest lucru este posibil doar graţie eforturilor Guvernului pe care il acuzaţi ca e dezinteresat de soarta ţarii.

Mai reţineţi o cifra: 1,9 miliarde de euro. Atat a adus Guvernul Dacian Cioloş in ţara in ultimele opt luni, suma corespunzatoare unui salt de 10% al ratei de absorbţie, din exerciţiul financiar 2007 — 2013, la inchiderea caruia lucram.

AŢI NEGLIJAT PREGATIREA ABSORBŢIEI

  Inainte ca exerciţiul bugetar european sa inceapa, statele membre UE agreeaza cu Comisia Europeana o lista de condiţii. Fiecare stat trebuie sa indeplineasca aceste condiţionalitaţi ex-ante, pentru un impact benefic al investiţiilor banului public european.

Dumneavoastra aţi negociat aceste condiţionalitaţi. Dumneavoastra aţi semnat Acordul de Parteneriat cu Comisia Europeana. Apoi le-aţi neglijat, deşi ştiaţi ca pana in decembrie 2016 trebuie indeplinite toate cele cateva zeci de condiţionalitaţi, in caz contrar fondurile europene vor fi din nou blocate. Ceea ce s-a şi intamplat pe vremea dumneavoastra.

Guvernul condus de dumneavoastra nu a fost in stare nici sa faca un Plan naţional pentru gestionarea deşeurilor. A decis ca are nevoie de consultanţi. Licitaţia a fost sub semnul intrebarii şi s-au pierdut doi ani. Acum lucram contra-timp la acest plan, ca sa facem in cateva luni o munca de ani.

SIBIU-PITEŞTI, CINE IŞI ASUMA INTÂRZIEREA?

Domnule Ponta, inainte sa deveniţi şef al Guvernului, Romania incepuse racordarea la coridorul european de transport din care face parte autostrada Sibiu — Piteşti.

In 2012 licitaţia pentru studiul de fezabilitate era lansata. Aţi anulat licitaţia in noiembrie 2012, doar pentru ca aţi crezut ca puteţi muta un coridor european de transport potrivit fanteziilor dumneavoastra electorale. Aţi ratat trei ani, aţi relansat aceeaşi licitaţie in 2015, gandita insa greşit — o demonstreaza acum realitatea din teren.

Domnule Ponta, daca romanii nu aveau ghinionul sa va aiba prim-ministru, autostrada Piteşti — Sibiu ar fi fost acum mai bine de jumatate construita.

Politicile de infrastructura se razbuna pentru orice intarziere. Abia in 2014 v-aţi trezit ca nu aţi pregatit nimic. Pachetele de proiecte ar fi trebuit sa fie concepute cu ani inainte ca Programele Operaţionale sa fie negociate cu UE. Aţi negociat Programele cu conducta de proiecte goala.

Tarziu, in 2014, dl. Dan Şova a lansat concomitent 10 studii de fezabilitate pentru autostrazi, dar licitaţiile au fost atat de prost facute incat au fost anulate. Tot de catre Guvernul Ponta.

CULMEA INCOMPETENŢEI

Guvernul dumneavoastra a atins culmea incompetenţei cu celebrul Plan Juncker, o competiţie deschisa intre toate Statele Membre care nu primesc alocari pe ţara, ci in funcţie de maturitatea proiectelor trimise.

Guvernul Ponta a trimis o lista cu nu mai puţin de 200 proiecte in 2014. Dintre acestea, au fost acceptate 0 (zero), ca tot va place sa promovaţi aceasta cifra.

In schimb, sub mandatul actualului Guvern, in 2016 au fost deja transmise la Comisia Europeana 5 proiecte din domeniul energiei şi transporturilor care au trecut de faza de analiza a Comisiei Europene, fiind publicate oficial, şi care pot atrage finanţare de la banci şi alţi investitori. Urmeaza şi altele.

Spuneţi ca tehnocraţilor nu le pasa de ţara? Aceşti tehnocraţi vor lasa in urma proiecte pe care — speram, spre binele ţarii — politicieni ca dumneavoastra nu le mai pot strica.

ŞI TOTUŞI, UNDE AM GREŞIT

Domnule Ponta, cand eraţi in Opoziţie, in 2011, m-aţi invitat la pranz. Voiaţi sa aflaţi cum vede un lider al societaţii civile reforma statului roman. A fost o discuţie agreabila. V-am lasat atunci un document scris cu cateva idei, din care se creionau direcţii de reforma. V-am spus ca doar prin reforma şi seriozitate puteţi ramane in istorie.

M-am inşelat: puteţi ramane şi altfel, dar din cu totul alte motive.

Acest Guvern, din care fac parte, a greşit fiind prea elegant pana acum. Nu am sarit la atacuri, n-am guvernat la televiziune. Am muncit tacuţi la repararea politicilor lasate de politicieni ca dumneavoastra.

A venit vremea sa vorbim. Vom mai vorbi. Şi nu in şoapta.

Cristian GHINEA,
Ministru al Fondurilor Europene

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.