Atac la libertatea de exprimare: Insulta si calomnia reincriminate

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 12.12.2013 17:01 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Organizatiile semnatare protesteaza faţa de practicile antidemocratice adoptate şi exersate de actuala majoritate parlamentara şi cer public Preşedintelui Romaniei sa nu promulge legea prin care, in mod clandestin, au fost reintroduse in Codul Penal infracţiunile de insulta şi calomnie.

Amintim ca in anul 2006, Parlamentul a hotarat abrogarea infracţiunilor de insulta şi calomnie. In anul 2007, Curtea Constituţionala a decis ca infracţiunile de insulta şi calomnie nu sunt abrogate, apoi, in anul 2010, Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotarat ca infracţiunile de insulta şi calomnie sunt abrogate, iar in anul 2013 Curtea Constituţionala a decis din nou ca infracţiunile de insulta şi calomnie nu sunt abrogate.

Dezincriminarea insultei şi calomniei a adus statului roman felicitari din partea OSCE şi a condus la creşterea rating-ului de ţara in clasamente internaţionale relevante, cum ar fi cel al Reporteri fara Frontiere.

Un proiect de lege vechi din 2011 (Pl-x 680/2011) propunea abrogarea unui singur articol din Codul Penal, respectiv articolul 74/1. In condiţii cel putin suspecte, acest proiect de lege a fost radical schimbat cu o noapte inainte de a fi adoptat de Camera Deputaţilor in şedinţa din 10 decembrie 2013 (chiar de 'Ziua drepturilor omului'), prin introducerea, pe langa alte prevederi, a infracţiunilor de insulta şi calomnie.

Aceasta decizie, luata fara consultare publica, arunca la coş zece ani de eforturi facute de societate pentru dezincriminarea insultei şi calomniei. Ea elimina Romania din randul democraţiilor care nu accepta ideea ca un om poate sa fie condamnat penal pentru cuvintele pe care le spune.

Amintim politicienilor ca deciziile Curţii Constituţionale, invocate drept pretext pentru introducerea in Codul penal a infracţiunilor de insulta şi calomnie, trebuie sa respecte Convenţia Europeana a Drepturilor Omului şi jurisprudenţa CEDO — care au putere de lege in Romania. Impunerea obligaţiei ca defaimarea sa fie sancţionata penal nu este susţinuta de niciun articol din Convenţia Europeana a Drepturilor Omului şi de nicio hotarare pronunţata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Pe de alta parte, din cauza grabei cu care s-a procedat la completarea şi modificarea Codului Penal, s-a ajuns la reintroducerea unui text desuet, in vadita contradicţie cu jurisprudenţa CEDO, şi anume articolul 207 — proba veritaţii. Prin acest articol i se impune celui care face o afirmaţie sa probeze adevarul absolut al faptelor relatate, dovada imposibila in multe situaţii, in special cand e vorba de investigaţii jurnalistice in cazuri complexe/dificile. Potrivit jurisprudenţei CEDO (a se vedea cazul Dalban c. Romania, spre exemplu), cel care face o afirmaţie, chiar eronata/exagerata, nu poate fi sancţionat sub nicio forma daca probeaza existenţa unei baze factuale rezonabile pentru afirmaţia sa.

Este absolut necesar ca articolele 205-207, ce reincrimineaza insulta şi calomnia, sa fie scoase din Codul Penal, actuala forma a legii fiind o grava agresiune la adresa libertaţii presei şi a libertaţii de exprimare in general.

Organizaţiile semnatare cer public Preşedintelui Romaniei sa nu promulge legea prin care, in mod clandestin, au fost reintroduse in Codul Penal infracţiunile de insulta şi calomnie.

Asociaţia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania — APADOR-CH
ActiveWatch
Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet
Centrul pentru Jurnalism Independent

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.