AUTODENUNT. In Romania, apararea democratiei a devenit infractiune

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 20.07.2012 09:44 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

ActiveWatch şi membrii săi se autodenunţă pentru că au răspândit informaţii şi opinii către presă, organizaţii şi instituţii internaţionale cu privire la ceea ce noi am considerat a fi abuzuri şi încălcări ale principiilor democratice şi ale statului de drept.Apărarea democraţiei a devenit infracţiune în viziunea actualei puteri politice.

Plângerea depusă ieri de USL contra mai multor politicieni PDL în baza articolului 168 din Codul Penal readuce în atenţia publică faptul că prezenţa acestui articol este o constantă ameninţare la adresa libertăţii de exprimare.
În anul 2002, în baza aceluiaşi articol din Codul penal, un cetăţean a stat două zile în arest, iar altul a fost reţinut timp de câteva ore (Ovidiu Iane, respectiv Mugur Ciuvică) pentru că au diseminat în mediul virtual un document care conţinea informaţii despre presupuse acte de corupţie ale premierului de la acea vreme, Adrian Năstase.
ActiveWatch, alături de alte organizaţii, au solicitat de-a lungul ultimilor zece ani eliminarea acestui articol din Codul Penal. (Citiţi şi Ghidul Juridic pentru Ziarişti, disponibil aici, pg 79) Întreaga clasă politică a refuzat să renunţe la această reglementare.
Jurnaliştii şi activiştii civici critici la adresa puterii sunt persoanele cele mai expuse riscului de a fi acuzate în baza acestui articol.
Reamintim faptul că, în 2010, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, condus de actualul Preşedinte suspendat, a introdus presa în rândul vulnerabilităţilor la adresa siguranţei naţionale, în strategia CSAT.
Libertatea de exprimare este un drept fundamental al oricărui cetăţean şi încălcarea acesteia, indiferent că victima este politician, jurnalist sau simplu cetăţean, ameninţă să restrângă, în fapt, libertatea de exprimare la nivelul întregii societăţi.
Reiterăm solicitarea noastră fermă adresată clasei politice de a elimina din noul cod penal ce urmează a intra în vigoare articolul 400 care reia identic conţinutul art. 168 (1) al actualui cod penal.
ART. 168^1
Comunicarea de informaţii false
Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, dacă prin aceasta se pune în pericol siguranţa statului, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

Departamentul FreeEx,
ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.