Avem si... Agentie Nationala de Administrare a Bunurilor Sechestrate!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 27.05.2015 14:52 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Sechestrate va funcţiona ca instituţie publica de interes naţional in subordinea Ministerului Justiţiei, stabileşte un proiect de lege adoptat de Guvern.
Agentia va indeplini, in principal, urmatoarele funcţii:
#   Sa faciliteze urmarirea şi identificarea bunurilor provenite din savarşirea de infracţiuni şi a altor bunuri avand legatura cu infracţiunile şi care ar putea face obiectul unei dispoziţii de indisponibilizare, sechestru sau confiscare emise de o autoritate judiciara competenta in cursul unor proceduri penale;
#  Sa administreze, in cazurile prevazute de lege, bunurile mobile sechestrate in cadrul procesului penal;
#    Sa valorifice, in cazurile prevazute de lege, bunurile mobile sechestrate in cadrul procesului penal;
#    Sa gestioneze sistemul informatic national integrat de evidenta a creanţelor provenite din infracţiuni;
#   Sa sprijinire organele judiciare pentru utilizarea celor mai bune practici in materia identificarii şi administrarii bunurilor care pot face obiectul masurilor de indisponibilizare si confiscare in cadrul procesului penal;
#   Sa coordoneze, evalueze şi monitorizeze la nivel naţional aplicarea politicilor in domeniul recuperarii creanţelor provenite din infracţiuni.

Intre principalele atributii ale Agenţiei menţionam:
1. Gestioneaza şi ţine evidenţa sumelor de bani care fac obiectul sechestrului, a sumelor de bani rezultate din valorificarea bunurilor perisabile, a sumelor de bani rezultate din cazurile speciale de valorificare a bunurilor mobile sechestrate, precum şi a sumelor de bani datorate cu orice titlu suspectului, inculpatului ori parţii responsabile civilmente, care fac obiectul popririi;
In vederea unei evidente complete a tuturor sumelor de bani administrate de Agentie, pe numele acesteia se deschide un cont unic in lei la Trezoreria statului. In ce priveste sumele de bani in valuta sechestrate sau ridicate se instituie un sistem de conturi unice in valuta la o banca ce va fi selectata cu respectarea prevederilor legale privind achiziţiile publice.
2. La solicitarea procurorului sau a instanţei de judecata, Agenţia depoziteaza temporar şi administreaza bunurile mobile sechestrate a caror valoare individuala depaşeşte, la momentul dispunerii masurii asiguratorii, echivalentul in lei a sumei de 15.000 de euro;  
3. Din dispoziţia procurorului, a judecatorului de drepturi şi libertaţi sau a instanţei de judecata, Agenţia procedeaza la valorificarea de indata a bunurilor mobile sechestrate;
4. Tine evidenţa imobilelor pentru care s-a solicitat notarea ipotecara;
5. Tine evidenţa hotararilor prin care s-a luat masura de siguranţa a confiscarii speciale sau a confiscarii extinse dispuse de instanţele romane, precum şi a celor comunicate autoritaţilor romane de catre instanţe straine;
6. Dezvolta şi gestioneaza sistemul informatic naţional integrat de evidenţa a creanţelor provenite din infracţiuni, ca sistem unic de monitorizare a bunurilor sechestrate, confiscate şi valorificate in cadrul procesului penal. Acest instrument va permite evaluarea permanenta a situatiei recuperarii creantelor provenite din infractiuni si adoptarea unor masuri adaptate de eficientizare a activitatii pe diverse paliere institutionale. Proiectul urmeaza a se realiza prin atragerea de finantare externa, fiind necesara asigurarea de catre statul roman a resurselor de co-finantare.
7. Acorda, la solicitarea organelor de urmarire penala, a instanţelor de judecata ori a organelor in drept a prelua sau a valorifica bunurile confiscate, asistenţa privind utilizarea celor mai bune practici in materia identificarii, administrarii şi valorificarii bunurilor care pot face obiectul masurilor de indisponibilizare şi confiscare şi poate participa la elaborarea procedurilor de lucru privind aceste activitaţi;
8. Acorda, la solicitarea organului care procedeaza la aplicarea sechestrului, asistenţa pentru evaluarea bunurilor sechestrate.
9. Acorda, la solicitarea organelor de urmarire penala sau a instanţelor de judecata, asistenţa in ceea ce priveşte punerea in executare a ordinelor de sechestru şi confiscare primite de la/transmise catre organe judiciare din alte state membre ale Uniunii Europene;
10. Acorda, la solicitarea organelor de urmarire penala sau a instanţelor de judecata, asistenţa in ceea ce priveşte identificarea de spaţii optime pentru depozitarea bunurilor sechestrate. In acest scop, Agenţia poate incheia protocoale de cooperare cu autoritaţile administraţiei publice centrale şi locale.

Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Sechestrate va fi condusa de un director general, numit de catre ministrul Justiţiei, şi va avea 35 de angajaţi.  
Activitatea operationala a Agentiei va fi coordonata de catre un Consiliu Director, alcatuit din directorul general al Agentiei si cate un reprezentant al Ministerului Justiţiei, al Consiliului Superior al Magistraturii, al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizata şi Terorism, al Ministerului Afacerilor Interne, al Ministerului Finantelor Publice, precum si al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscala.
In termen de 12 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi, Agentia, in cooperare cu Ministerul Justiţiei, Ministerul Public, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Finanţelor Publice, Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Secretariatul General al Guvernului va realiza un inventar la nivel national al capacitatilor disponibile la nivelul autoritatilor si institutiilor publice in vederea stocarii si depozitarii bunurilor supuse masurilor asiguratorii. Se au in vedere toate capacitatile disponibile in prezent, pentru o depozitare ulterioara a bunurilor ce vor fi sechestrate in cadru procesual-penal.
De asemenea, in acelaşi termen de 12 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi, Agentia, in cooperare cu Ministerul Public, Ministerul Afacerilor Interne, Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Oficiul Naţional al Registrului Comerţului va realiza un inventar la nivel national al bunurilor mobile supuse masurilor asiguratorii si al stadiului in care acestea se gasesc.
Tot intr-un an de la intrarea in vigoare a legii, Agenţia, in cooperare cu Ministerul Public şi Agenţia Naţionala de Cadastru şi Publicitate Imobiliara va realiza, la nivel naţional, un inventar al bunurilor imobile supuse masurilor asiguratorii, precum si al stadiului in care acestea se gasesc.
Se urmareşte astfel, pe de o parte, identificarea tuturor capacitatilor de depozitare pentru viitor, pe de alta parte se va realiza o evidenta clara si completa a bunurilor mobile si imobile actualmente sechestrate in cadrul procesului penal.
In elaborarea proiectului de act normativ, Ministerul Justiţiei s-a consultat cu structuri de administrare a bunurilor sechestrate din Belgia, Franta si Olanda, in cadrul unor vizite de lucru organizate de Comisia Europeana in mai 2015. La nivelul Comisiei Europene functioneaza un grup de lucru in materia administrarii bunurilor sechestrate.

In prezent, activitatea de administrare a bunurilor sechestrate se realizeaza de cele mai multe ori de catre organele de cercetare penala, care aduc la indeplinire ordonanta de luare a masurii asiguratorii. In scopul administrarii bunurilor sechestrate, organele de cercetare penala nu au alocat un buget si nici elemente de logistica necesare (de ex. parcari pentru autovehicule indisponibilizate sau alte spatii de depozitare).
La nivelul Politiei Romane, in prezent, sunt indisponibilizate 2.515 autovehicule in cauze penale, din care pentru 804 autovehicule s-a dispus masura sechestrului asigurator. Aceste autovehicule au fost ridicate din posesia detinatorilor si sunt depozitate la unitatile de politie. Totodata, la nivelul Politiei de Frontiera Romane exista un numar 122 autovehicule asupra carora s-a luat masura sechestrului asigurator, bunurile fiind preluate de la detinator si aflate in prezent in custodia organelor de cercetare penala ale politiei judiciare.
Pe de alta parte, nu exista o evidenta la nivel national a tuturor categoriilor de bunuri sechestrate, a depozitarului, a locatiei unde acestea sunt depozitate sau a starii in care se gasesc.
In prezent, competentele de management al bunurilor sechestrate sunt partajate intre mai multe autoritati, fara o coordonare eficienta, fapt ce are impact inclusiv asupra sumelor efectiv recuperate de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) pin procedurile de valorificare.
Astfel, in perioada 2012 – 2014, valoarea bunurilor sechestrate de unitatile de parchet si politie a crescut semnificativ, ajungand in 2014 la aproape 2 miliarde si jumatate de lei noi. Rata de executare a ordinelor de confiscare a ajuns in 2014 la aproape 14%, in conditiile in care in anii anteriori s-a situat sub 5%.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.