Avocata lui Victor Ponta, luare de mita si spalare de bani...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 24.03.2016 09:06 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei, intr-un dosar constituit ca urmare a unei sesizari formulate in anul 2016, au dispus punerea in mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 23 martie 2016, a inculpaţilor ŞUTRU TOMA, secretar al Consiliului local al Sectorului 2 Bucureşti, sub aspectul savarşirii infracţiunii de luare de mita, şi RADU LOREDANA-CLAUDIA, avocat in cadrul Baroului Bucureşti, sub aspectul savarşirii infracţiunilor de complicitate la luare de mita şi spalare de bani.

In perioada august – decembrie 2007, inculpatul Şutru Toma, in calitate de secretar al Consiliului Local al Sectorului 2 Bucureşti, pentru a-şi exercita atribuţiile de serviciu intr-o modalitate care sa faciliteze reconstituirea dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri situate pe raza sectorului 2 Bucureşti, in conformitate cu prevederile Legii nr. 18/1991, a cerut şi a primit de la acelaşi denunţator, beneficiar al drepturilor litigioase, suma totala de 2.000.000 euro.

De aceasta data, remiterea banilor a fost mascata prin incheierea unui contract fictiv de vanzare-cumparare cu o ruda a inculpatului pentru un teren inutilizabil economic (traversat de linii de inalta tensiune) şi care valora la momentul incheierii inţelegerii aproximativ 215.000 euro.

Suma de 2.000.000 euro remisa de catre denunţator a fost transferata intr-un cont bancar pentru care inculpatul Şutru Toma avea drept de semnatura, iar pentru a ascunde originea infracţionala a banilor au fost realizate ulterior mai multe transferuri bancare şi investiţii imobiliare in Romania şi Spania.

###

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Secţia de combatere a corupţiei, intr-un dosar constituit ca urmare a unei sesizari formulate in anul 2016, au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 23 martie 2016, şi a inculpatului ONŢANU NECULAI, primar al Sectorului 2 al municipiului Bucuresti, sub aspectul savarşirii infracţiunii de luare de mita.

De asemenea, procurorii anticorupţie au mai dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale faţa de suspecta RADU LOREDANA-CLAUDIA, avocat in cadrul Baroului Bucureşti, sub aspectul savarşirii infracţiunilor de complicitate la luare de mita şi spalare de bani.

In perioada 2006 - 2007, inculpatul Neculai Onţanu, primarul Sectorului 2 Bucureşti, a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la o persoana, beneficiar al unor drepturi litigioase (denunţator in cauza), pentru a facilita procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp, situate pe raza sectorului 2, in conformitate cu prevederile Legii nr. 18/1991.

Dupa emiterea titlului de proprietate, inculpatul Neculai Onţanu a primit o suprafaţa totala de teren de 1.500 mp, situata pe strada Barbu Vacarescu, care a fost transferata de catre denunţator, in mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vanzare - cumparare fictive catre suspecta Radu Loredana Claudia şi o alta persoana, interpuşi indicaţi de edil.

In baza acestei solicitari, la data de 13 noiembrie 2007, s-au incheiat, la acelaşi notariat public, doua contracte de vanzare cumparare prin care a fost transferat dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 500 mp din terenul situat pe str. Barbu Vacarescu catre persoana respectiva şi asupra unei suprafeţe de 1.000 mp din acelaşi lot catre suspecta Radu Loredana Claudia.

Preţul prevazut in contractul incheiat cu persoana respectiva a fost de 500 euro/mp, respectiv valoarea minima conform Ghidului cu preţuri orientative ale imobilelor realizat de Uniunea Naţionala a Notarilor Publici din Romania (preţ total 250.000 euro).

In contractul incheiat cu suspecta Radu Loredana Claudia a fost prevazut un preţ de 10 ori mai mic, respectiv 50 euro/mp (preţ total 50.000 euro). Cu privire la modalitatea de plata s-a menţionat in ambele situaţii ca s-ar fi platit un avans de 5.000 euro la o data neprecizata, iar diferenţa s-ar fi achitat in numerar in ziua incheierii contractului.

In realitate nu s-a achitat nicio suma de bani, cele doua contracte au avut un caracter fictiv, terenurile fiind transferate in contul mitei promise primarului Onţanu Neculai, la indicaţia acestuia.

Suprafaţa de teren respectiva era cuprinsa in titlul de proprietate emis la propunerea inculpatului Neculai Onţanu şi avea o valoare de piaţa de aproximativ 4.200.000 euro, pe baza sumelor cu care a fost revandut de cei doi intermediari, la scurt timp, dupa finalizarea tranzacţiilor fictive.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.