Bancile semnificative in sectorul bancar romanesc

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 18.11.2015 18:42 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Banca Naţionala a Romaniei identifica periodic bancile de importanţa sistemica, in baza prevederilor Directivei 2013/36/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 26 iunie 2013 cu privire la accesul la activitatea instituţiilor de credit şi supravegherea prudenţiala a instituţiilor de credit şi a firmelor de investiţii, preluate prin Regulamentul BNR nr. 5/2013 privind cerinţe prudenţiale pentru instituţiile de credit, folosind metodologia publicata de Autoritatea Bancara Europeana.
Aplicarea metodologiei menţionate pentru datele aferente lunii iunie 2015 a condus la identificarea urmatoarelor banci ca fiind de importanţa sistemica: 9 filiale (Banca Comerciala Romana, BRD - Groupe Société Générale, UniCredit Bank, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, AlphaBank, Garanti Bank, CEC Bank, Bancpost) şi o sucursala (ING Bank N.V., Amsterdam).
Bancile de importanţa sistemica astfel identificate au un rol semnificativ in cadrul sectorului bancar romanesc, deţinand 72 la suta din active, 75 la suta din depozite şi 73 la suta din creditele acordate (la iunie 2015).

Banca Naţionala a Romaniei va publica periodic lista bancilor de importanţa sistemica.

Documente atasate

Unele documente sunt in format PDF si pot fi citite cu ajutorul Adobe Acrobat Reader. Daca nu il aveti il puteti descarca gratuit de pe site-ul oficial Adobe

Descarca Identificarea bancilor de importanța sistemica din Romania
 
Tip fisier : PDF | Dimensiune fisier : 816.71 Kb
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.