Barbu Mateescu: Nu avem nici o personalitate care sa actioneze ca un fitil

Scris de Timisoara Express | Publicat in 23.02.2014 20:46 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Interviu cu Barbu Mateescu, sociolog

”Cu alte cuvinte, romanii sunt prea aproape de trauma economica a crizei şi prea departe de un trai oarecum tihnit pentru a da atenţie majora altor subiecte decat cele economice”

Kiev a fost scena unui razboi civil. Escaladarea conflictului dintre protestatarii din Euromaidan şi Yanukovici cu al sau regim s-a lasat cu zeci de morţi, 88, sute de raniţi in piaţa centrala a Kievului. Imagini puternice, şocante, ştiri despre o realitate cutremuratoare la doar cateva sute de kilometri de Romania. Cineva remarca ca este pentru prima data cand se moare pentru steagul UE. Evenimentele sangeroase de la Kiev vor produce mutaţii, declicuri in condiţiile in integrarea europeana a unui stat era o chestiune abstracta iata insa ca se moare pentru aceasta, sintagma ”integrare european” a primit consistenţa? Desigur, opţiunea pro-europeana nu e singurul motiv pentru care ucrainienii sunt in strada.

Barbu Mateescu: Situaţia in Ucraina este foarte fluida, dar merita menţionat ca Uniunea Europeana nu ţine morţiş sa se extinda in timp ce Rusia doreşte sa menţina Ucraina in spaţiul sau de influenţa. De aceea primii ofera... condiţii, iar ceilalţi bani. Aceasta situaţie avantaja in mod evident Rusia – respingerea dura a influenţei sale de catre ucrainienii din centrul şi vestul ţarii a fost un şoc oarecum neplacut prin dimensiunile acestui raspuns.

Pentru ca vorbim despre abstracţiuni şi mutaţii, oare e prea devreme sa facem un soi de legatura, sa vorbim de o schimbare in modul de gandire al romanilor determinata tocmai de evenimentele de la Kiev care, dincolo de sange şi gloanţe, in fapt este pentru valori abstracte ca libertatea, statul de drept, justiţia, impotriva unei clase politice corupte? Deşi daca e sa apreciem reacţia publica – in afara reţelelor de socializare sau a jurnaliştilor, este extrem de slaba.

Barbu Mateescu: Societatea romaneasca este in stadiul diametral opus celei ucrainiene – exista un apetit considerabil in acest moment pentru stabilitate, calm, interiorizare. Excepţiile sunt puţine şi, cu excepţia stangii stradale, nu foarte vizibile. Nu exista nicio personalitate care sa funcţioneze drept fitil.

Cu alte cuvinte, romanii sunt prea aproape de trauma economica a crizei şi prea departe de un trai oarecum tihnit pentru a da atenţie majora altor subiecte decat cele economice.

S-a vorbit despre puterea de iradiere pe care evenimentele din Ukraina ar putea-o avea.

Barbu Mateescu: Destinul Republicii Moldova şi al Georgiei depinde in buna masura de ce se intampla in Ucraina. Efectele asupra Romaniei sunt greu de definit in acest moment, ele putand fi paradoxale, adica avand un sens opus celui la care ne-am aştepta.

USL a caştigat puterea cu sloganul ”Jos Basescu!”. Este evident ca nu au putut pune nimic pe masa romanilor in afara acestui slogan populist, o himera.  Cu toate acestea in sondaje USL conduce lejer. Inerţie?

Barbu Mateescu: Suma PSD+PNL (chit ca uneori au fost aliaţi, alteori nu) a dominat scena politica in ultimii cincisprezece ani. Pana şi la alegerile din 2008-2009 au obţinut 50%-53% din voturi, in contextul in care PDL şi Traian Basescu erau pe culmi de performanţa. In afara lor, pe restul scenei politice n-au existat decat UDMR, PDL, variante-mignone-la-PDL-pentru-electoratul-acestuia şi partiduleţe populiste, adica foarte, foarte puţin.

            Situaţia opoziţiei pare sa se fi imbunataţit in sondaje prin comparaţie cu situaţia din 2012, dar energiile sunt inca divizate şi limitate ca impact. Nu s-a gasit inca tonul sau vocea necesara pentru o ofensiva solida. In planul personalitaţilor (pentru ca, totuşi, urmeaza prezidenţiale) cel mai vizibil comunicator este Traian Basescu, adica un om care nu poate candida, ceea ce spune multe.

USL versus USD. Uniunea noua creata se poziţioneaza, preia zestrea USL. E un furt de brand politic? Un copy-paste electoral? Auzim acelaşi text: cine va renunţa primul la USL va fi cel care plati electoral. Sa fie aşa?

Barbu Mateescu: Nu neaparat. Din punctul meu de vedere electoratul USL deja s-a divizat pe liniile deja cunoscute, de dinainte de formarea Uniunii. Deja opţiunile din sondaje la intrebarile privind alegerile prezidenţiale incep sa se plieze pe opţiunile de partid (PSD = Ponta, PNL = Antonescu, cu un mic bonus pentru cel din urma datorita atragerii unor votanţi din afara spaţiului partidului).

            Utilizarea denumirii „USD” va prezenta mici probleme de comunicare, dar desparte apele in mod eficient: asemanarea cu denumirea „USL” sugereaza continuarea opoziţiei faţa de Traian Basescu. Ejectarea PNL din aceasta formula are şi rolul de a sublinia pentru electoratul PSD numeroasele ocazii in care Antonescu şi Traian Basescu au fost de acord, o tema majora in acest an.

Intr-un editorial publicat in Romania libera, ”Ucraina sangereaza, Romania se ucrainizeaza”, Cristian Campeanu scrie despre ”tehnologie politica”, despre ”produsele politice virtuale”, dand drept exemplu USD, despre crearea de conflicte şi crize artificiale. Pentru ca aceasta tehnologie politica sa fie funcţionala, Campeanu, amintindu-l pe Andrew Wilson, scrie ca sunt necesare cateva condiţii: oligarhia, electoratul pasiv şi lipsa unei societaţii civile şi o cultura a controlului informaţiei prin media. Aşadar traim in plina ”tehnologie politica”, cu un premier produs al videocraţiei. Din acest punct de vedere, daca ar fi sa ne gandim la o curba a evoluţiei, unde ne-am situa?

Barbu Mateescu: Pentru raspuns, m-aş intoarce spre opoziţie. Andrew Wilson facea referire la presiuni exercitate asupra opoziţiei politice, arestari sau masuri de acest nivel, ceea ce nu e cazul in Romania. Pare greu de crezut ca opoziţia face in mod conştient jocul puterii; din acest motiv procesul descris de Cristian Campeanu poate avea loc in Romania doar in contextul unei opoziţii ineficiente sau incapabile din punct de vedere politic.

Anul acesta avem alegeri europarlamentare şi prezidenţiale. Deja jocurile sunt stranse. Scena politica e prada incendiilor. Se stinge un incendiu, se aprinde altul. Aliaţii de ieri sunt duşmanii de astazi? Cum va arata scena pentru europarlamentare?

Barbu Mateescu: Cel mai probabil vom vorbi de un partid dominant şi alte cateva forţe politice cu potenţial sensibil mai redus. Mare atenţie la impactul psihologic al cifrelor: un scor cu „4” in faţa pentru PSD şi cu „1” in faţa pentru PNL şi PDL ar avea un impact major intr-un anume sens; o citire a zecilor pe schema 3-2-2 (ex. 38% PSD, 21% PNL, 20% PDL) ar duce la alt tip de reacţii, chit ca intre cele doua seturi de rezultate pe care le-am aratat mai sus diferenţa poate fi de doar cateva procente.

Cursa pentru Cotroceni se anunţa a fi una de sport extrem. Pe Dreapta, garniturii de candidaţi pare a se mai adauga inca unul: Antonescu. Pe facebook scriai zilele trecuta cum ca ai avut revelaţia potrivit careia un candidat de dreapta nu a mai pierdut in turul doi in ultimii 22 de ani. Comentariul tau era la o lista postata de tine pe care se regaseau Constantinescu, Basescu şi Antonescu.  Ce şanse au candidaţii deja inscrişi in competiţie? Cum ar putea schimba lucrurile apariţia lui Antonescu in tabara Dreptei? Vom avea in turul doi lupta dintre Dreapta şi Stanga?

Barbu Mateescu: In acest moment se pare ca marea miza este mobilizarea comuna a electoratelor anti-/non-PSD impotriva candidatului acestui partid. Deja exista mesaje evidente pregatind re-evaluarea lui Antonescu – preşedintele a dat primul semnal acum cateva luni, identificandu-l drept un candidat al dreptei. Evident, pot aparea evoluţii noi.

Am fost de acord amandoi, cu diverse ocazii, ca politicienii, in special cei din Opoziţie, nu sunt intotdeauna convinşi de importanţa pe care comunicarea politica o are nu doar in campania electorala ci pe intreg traseul politic. Se acţioneaza/comunica umoral, amatoristic. O eventuala concentrare de forţe e lasata doar pentru campaniile electorale, neglijand construcţia/consolidarea/pastrarea unui brand politic care se realizeaza in timp. Se merge la ”plezneala”?

Barbu Mateescu: Opoziţia nu prea are resurse la dispoziţie şi nici nu pare foarte doritoare sa obţina. Senzaţia uneori este ca deja s-a renunţat la prezidenţiale şi ca se rezerva energiile pentru 2016. Probabil ca aceasta percepţie este greşita şi, spre sfarşitul acestui an, vom asista la o confruntare consistenta.

Interviu realizat de Daniela Raţiu

(Daniela Raţiu este freelancer, publisher Vocile Dreptei www.evz.ro, scriitor)

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.