Boala care si-a dublat numarul de decese in Romania

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 23.10.2013 12:47 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

In anul 2012, conform Jurnalului European de Cancer, rata deceselor cauzate de cancer in Romania este de 388 cazuri la suta de mii de locuitori, peste media europeana de 352 cazuri.
Acest lucru inseamna cresterea de doua ori a numarului de decese comparativ cu anul 2009, cand se inregistrau 182 cazuri la suta de mii de locuitori.

,,Astazi, daca este depistat la timp, diagnosticat corespunzator si tratat cu cele mai bune optiuni cancerul poate fi vindecat completat sau cel putin transformat dintr-o boala cu un deznodamant fatal rapid intr-o boala cronica. Situatia era cu totul alta cu ani in urma. Spre exemplu, acum 10 ani, speranta de viata a unei paciente diagnosticate cu cancer la san in stadiul metastatic era limitata. Astazi, datorita investitiilor in campanii de educare si informare si mai ales datorita terapiilor de ultima generatie, avem cu totii paciente ce traiesc cu boala metastatica, cu o calitate buna a vietii, multi ani de zile. Medicina a evoluat spre conceptul de personalizare a tratamentului, terapiile de astazi imbunatatesc considerabil sansele pacientilor in lupta cu boala si tocmai de aceea este esential ca un pacient sa aiba acces la tratamentul potrivit pentru el, la momentul potrivit”, a declarat dr. Alexandru Eniu, medic oncolog in cadrul Institutului de Cancer Ion Chiricuta Cluj Napoca.

Pacientii bolnavi de cancer se confrunta cu numeroase probleme, pe langa lipsa schemei de tratament inovator precum: compensarea limitata a procedurilor de diagnostic, lipsa unui program de preventie si educatie, lipsa unui registru national de cancer, finantarea insuficienta a programului national de oncologie.
Cele mai recente date ale Agentiei Internationale de Cercetare in Domeniul Cancerului (IARC) estimeaza ca, pentru anul 2008, la nivel mondial au fost peste 12,4 milioane de cazuri noi de cancer, la peste 6,5 milioane barbati si 5,7 milioane femei.
Numarul de decese cauzate de cancer a fost de 7,6 milioane, dintre care aproape 4,3 milioane barbati si 3,3 milioane femei.
Mai mult, in aceeasi perioada erau peste 28 de milioane persoane in viata, la cinci ani de la diagnosticul initial de cancer, potrivit IARC si OMS.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.