Bolnavii de tuberculoza o duc mai bine in Congo ca in Romania

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 24.03.2014 13:45 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Dintr-o populatie de aproximativ 20 milioane de locuitori, peste 34.000 sufera anual de tuberculoza sensibila si 1500 de tuberculoza multidrog rezistenta (TB-MDR), o forma grava de tuberculoza in care microbul a capatat rezistenta la cel putin 2 tuberculostatice.
Cel mai grav este ca a aparut o forma de tuberculoza extensiv de rezistenta care este foarte greu de tratat si cu rata de supravietuire foarte scazuta.

Asociaţia pentru sprijinirea pacienţilor cu tuberculoza multidrog-rezistenta (ASPTMR) aduce din nou in atenţia opiniei publice situaţia grava şi in curs de agravare a bolnavilor cu tuberculoza multidrog-rezistenta.
Din cauza subfinanţarii grave a programului naţional de control al tuberculozei de numai 41% din necesar, conform analizei OMS, rezistenţa la medicamente s-a extins, numarul de pacienti cu tuberculoza multidrog-rezistenta este in creştere, creşte numarul de cazuri noi la adolescenţi şi tineri.

”Abordarea bolnavului de tuberculoza multidrog-rezistenta trebuie sa fie una integrativa, care sa ia in considerare nevoile de ingrijire medicala, nevoile psihologice şi protecţia sociala. Fara munca de echipa intre stat şi ONG-urile de profil, fara conlucrare eficienta intre Ministerul sanataţii, Ministerul muncii şi protecţiei sociale, Ministerul de finanţe şi Ministerul educaţiei,  tuberculoza multidrog-rezistenta are toate şansele sa devina o boala incurabila, ce se transmite prin aer!” - spune Catalina Constantin, preşedintele ASPTMR.

ASPTMR considera ca este de necrezut ca in Romania inca se mai moare de tuberculoza, ca ţari precum Congo au o acoperire a necesarului programului naţional de control al tuberculozei de 100%.

Indiferenţa autoritaţilor, a cetaţeanului de rand poate sa coste intre 1000 si 4000 de euro lunar timp de 2 ani pentru un pacient cu TB-MDR, iar rata mortalitaţii este de 20%, conform raportului OMS din aprilie 2012.
Fiecare pacient contagios poate infecta intr-un an alte 10 persoane, iar cel puţin una dintre ele face boala.
Daca ar exista suficiente laboratoare de diagnostic rapid al TB-MDR, medicaţie pentru rezistenţa extensiva la tuberculostatice, facilitarea accesului la diagnostic si tratament al grupurilor vulnerabile, protecţie sociala, facilitarea reinserţiei sociale dupa vindecare, modalitaţi eficiente de gestionarea resurselor materiale, umane şi de informaţie, modalitaţi eficiente de educarea populaţiei generale in ceea ce priveşte boala, in caţiva ani Romania ar putea fi o ţara in care cazurile de TB-MDR sunt doar o excepţie.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.