CALD, RACOARE, PLOAIE. CALD, RACOARE, PLOAIE. CAND si UNDE spun METEOROLOGII!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 29.05.2017 13:54 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

ESTIMAREA EVOLUTIEI VALORILOR TERMICE SI A PRECIPITATIILOR IN INTERVALUL 29 MAI – 11 IUNIE 2017

Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.

BANAT

Vremea va fi mai calda decat in mod obişnuit, chiar deosebit de calda in primele trei zile ale intervalului de prognoza. Maximele, in medie, se vor incadra intre 26 şi 30 de grade, cu valorile mai mari in data de 31 mai, iar minimele vor fi in creştere pana in prima dimineaţa de iunie şi se vor situa intre 11 şi 15 grade.
Pe parcursul saptamanii a doua, variaţiile termice, puţin semnificative de la o zi la alta şi de la o noapte la alta, vor fi spre creştere pana in ultimele 2 zile ale intervalului, apoi in scadere. In medie, temperaturile maxime se vor incadra intre 26 şi 28 de grade, iar cele minime vor fi de 13...14 grade.
Vor fi averse, pe arii mai extinse şi mai intense, in data de 1 iunie şi locale, aproape in fiecare zi, in intervalul 4 – 11 iunie.

CRISANA

In primele trei zile de prognoza vremea va deveni deosebit de calda, cu o medie a temperaturilor maxime in creştere de la 26 la 30 de grade. Apoi, valorile temice vor scadea treptat pana la o medie diurna de 24 de grade in data de 3 iunie. Intre 4 şi 9 iunie vremea se va incalzi uşor, pana la o medie a maximelor de 27 de grade, ca in ultimele doua zile ale intervalului, media sa se situeze in jurul a 26 de grade. Temperaturile minime vor creşte treptat de la o medie de 10 grade in prima dimineaţa, pana la 15 grade in data de 1 iunie, apoi vor scadea la 9....10 grade, in dimineţile de 3 şi 4 iunie.
Cea de-a doua saptamana va incepe cu creştere uşoara a valorilor nocturne, pana la o medie de 12...13 grade, valori ce se vor menţine pana la sfarşitul intervalului de prognoza. In ziua de 1 iunie şi temporar in intervalul 4 – 11 iunie vor fi averse, posibil mai insemnate cantitativ.

TRANSILVANIA

In primele trei zile de prognoza, media maximelor diurne va creşte de la 23 de grade in prima zi, la 28 de grade in ziua de 31 mai, timp in care vremea va deveni deosebit de calda. Intre 3 şi 7 iunie media diurna se va menţine la 22... 23 de grade, apoi va creşte spre 25 de grade. Temperaturile nocturne vor creşte de la medii de 6...7 grade la inceputul primei saptamani, pana la medii de 12...13 grade in data de 1 iunie, apoi vor marca o scadere treptata pana in dimineţile de 3 şi 4 iunie, la medii de 7...8 grade. In cea de a doua saptamana a intervalului de prognoza, mediile nocturne se vor menţine in jurul valorii de 10 grade.
Probablilitatea pentru averse va fi ridicata in fiecare zi, incepand din noaptea de 31 mai, iar in ziua de 1 iunie şi in intervalul 5 – 6 iunie acestea vor fi mai frecvente şi mai intense.

MARAMURES

Vremea va deveni deosebit de calda la inceputul intervalului, cand temperaturile maxime vor creşte de la o medie de 25 de grade in prima zi, pana la o medie de 29 de grade in ziua de 31 mai. Apoi, maximele vor marca o scadere treptata pana in data de 3 iunie, cand vor avea o medie de 22 de grade. Pana in data de 9 iunie se va incalzi uşor şi treptat (media va ajunge la 26 de grade), apoi se va resimţi o uşoara scadere a valorilor termice, a caror medie va ajunge la 24...25 de grade, in zilele de 10 şi 11 iunie. Minimele termice vor creşte de la o medie de 9 grade in prima zi, pana la 14 grade in 1 iunie, apoi vor scadea pana in jur de 8 grade in dimineţile de 3 şi 4 iunie, pentru ca in cea de a doua saptamana sa creasca spre 12 grade.
Temporar vor fi averse in zilele de 31 mai şi 1 iunie, iar in a doua saptamana in fiecare zi, dar mai frecvente şi intense in intervalele 5-6 iunie şi 9-10 iunie.

MOLDOVA

Pana la mijlocul primei saptamani de prognoza, vremea va deveni deosebit de calda, apoi temperatura aerului va marca o scadere, aşa incat regimul termic se va apropia de cel ce ar fi specific perioadei. Mediile maximelor se vor incadra intre 21 şi 29 de grade, cu cele mai ridicate valori in data de 31 mai. Valorile medii ale minimelor vor fi cuprinse intre 10 şi 14 grade.
Pe parcursul celei de-a doua saptamani, tendinţa temperaturii aerului va fi de creştere, insa uşoara şi treptata, iar majoritatea valorilor ce urmeaza sa se inregistreze vor fi apropiate de cele normale in aceasta perioada din an. In medie, vor fi maxime cuprinse intre 22 şi 26 de grade şi minime intre 9 şi 13 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicata la sfarşitul primei saptamani şi pe parcursul celei de-a doua. Cantitaţile de apa pot fi mai insemnate in perioadele 31 mai-2 iunie şi 5-7 iunie.

DOBROGEA

Valorile termice din prima saptamana vor fi apropiate de cele climatologic specifice pentru aceasta regiune şi vor avea o tendinţa de creştere in primele 4 zile, apoi vor fi in scadere. Media temperaturilor maxime se va situa intre 21 şi 26 de grade, iar a minimelor intre 13 şi 17 grade.
In saptamana a doua temperatura aerului va creşte uşor şi treptat pana la valori apropiate de cele normale ale perioadei, cu maxime medii ce se vor incadra intre 21 şi 24 de grade şi minime, in medie, de 14...16 grade.
Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicata in perioada 1-3 iunie, cand şi cantitaţile de apa pot fi mai insemnate.

MUNTENIA

Temperatura aerului va creşte pana la inceputul lunii iunie, apoi va marca o scadere. In prima saptamana, vremea va fi deosebit de calda. In medie, vor fi maxime cuprinse intre 25 şi 29 de grade şi minime intre 10 şi 15 grade.
Pe parcursul celei de-a doua saptamani, regimul termic va fi relativ staţionar, la valori apropiate de cele normale ale perioadei. In medie, vor fi maxime de 26...27 de grade şi minime de 11...13 grade.
Vor fi manifestari specifice instabilitaţii atmosferice, cu probabilitate mai mare de semnalare in perioadele 1-3 iunie şi 5-7 iunie.

OLTENIA

Pe parcursul primei saptamani, valorile termice diurne vor fi mai ridicate decat in mod obişnuit in aceasta perioada; temperatura aerului va creşte pana la sfarşitul lunii mai, apoi va marca o scadere şi in medie, valorile maxime se vor incadra intre 25 şi 30 de grade, iar cele minime intre 11 şi 13 grade.
In cea de-a doua saptamana, regimul termic va fi relativ staţionar, apropiat de cel climatologic specific acestei perioade din an, caracterizat de valori medii ale maximelor de 26...27 de grade, in timp ce minimele vor fi in jurul a 13 grade.
Probabilitatea de apariţie a ploilor, cu caracter de aversa, va fi mai ridicata in perioada 2-8 iunie.

LA MUNTE

Vremea va fi mai calda decat in mod obişnuit in aceasta perioada, chiar deosebit de calda, pana la finalul lunii mai. Pe parcursul celei de-a doua saptamani variaţiile termice nu vor fi semnificative de la o zi la alta şi de la o noapte la alta. In medie, vor fi maxime cuprinse intre 14 şi 18 grade şi minime intre 5 şi 10 grade – in prima sapamana, iar in cea de-a doua maximele vor oscila in jurul a 16 grade şi minimele se vor incadra intre 5 şi 8 grade.
Manifestari specifice instabilitaţii atmosferice sunt de aşteptat indeosebi dupa-amiaza şi la inceputul nopţilor, cu o frecvenţa mai mare incepand cu data de 1 iunie, iar cantitaţi de apa mai insemnate se pot cumula in special in intervalele 1-3 iunie şi 5-7 iunie.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.