CALD, RECE, PLOAIE, MAI RECE, VIJELII, si MAI RECE... Cum va fi VREMEA in urmatoarele doua SAPTAMANI?...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 11.09.2017 14:22 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Administraţia Naţionala de Meteorologie a emis informare meteorologica de intensificari ale vantului si averse moderate cantitativ.

In intervalul 11 septembrie, ora 17 – 12 septembrie, ora 21, temporar, vantul va avea intensificari in majoritatea regiunilor, cu viteze la rafala de 45...50 km/h, iar in Banat, Dobrogea şi la munte, pe arii restranse, de peste 55...60 km/h.
In noaptea de luni spre marţi (11/12 septembrie) şi pe parcursul zilei de 12 septembrie, in Oltenia, Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania, jumatatea de nord a Moldovei, la deal şi la munte, vor fi şi intervale de timp cu averse, descarcari electrice şi posibil grindina, iar cantitaţile de apa vor depaşi local 15 l/mp şi izolat 25...30 l/mp.

ESTIMAREA EVOLUTIEI VALORILOR TERMICE SI A PRECIPITATIILOR IN INTERVALUL 11 – 24 SEPTEMBRIE 2017

Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.

BANAT
In prima zi de prognoza vremea va fi calduroasa, cu o medie a temperaturilor maxime de 32...33 de grade. In urmatoarele doua zile valorile termice vor fi in scadere, iar intre 14 şi 17 septembrie se va incalzi din nou, media maximelor termice urmand sa atinga 29 de grade. In prima jumatate a celei de a doua saptamani vremea va intra din nou intr-un proces de racire, astfel ca maximele diurne vor fi, in medie, in jurul a 22 de grade. In ultimele zile de prognoza se va incalzi uşor şi treptat. Temperaturile minime vor fi in jurul a 18 grade in prima dimineaţa, apoi vor scadea şi se vor apropia de 10 grade. Urmeaza o noua incalzire, treptata, pana in dimineaţa de 17 septembrie, apoi o racorire, astfel ca in ultimele zile de prognoza vor fi temperaturi minime care in medie nu vor mai depaşi 12 grade.
Vor fi averse in 11 septembrie noaptea, pe parcursul zilei de 12 septembrie şi din nou, aproape in fiecare zi, din data de 17 septembrie.
CRISANA
Dupa o prima zi calduroasa, in care media temperaturilor maxime va fi de 32 de grade, regimul termic va marca o scadere accentuata, astfel incat in zilele de 12 şi de 13 septembrie valorile maxime diurne vor fi de 22...23 de grade. Intre 14 şi 17 septembrie va reveni vremea calda, cu temperaturi maxime care se vor situa intre 24 şi 28 de grade, in medie regionala. In prima jumatate a celei de a doua saptamani vremea va intra din nou intr-un proces de racire, astfel ca maximele diurne vor fi, in medie, de 20...22 de grade. In ultimele zile de prognoza se va incalzi uşor şi treptat. Temperaturile minime vor fi placute la inceputul intervalului, cand media lor va fi de 16...17 grade, apoi vor scadea, astfel ca, in 14 septembrie, media pe intreaga regiune va fi de 10 grade. Pana la inceputul celei de a doua saptamani se va incalzi cu aproximativ 4 grade, apoi media valorilor termice nocturne va avea valori intre 10 şi 13 grade.
Vor fi averse in data de 11 septembrie noaptea, pe parcursul zilei de 12 septembrie şi temporar dupa data de 16 septembrie.
TRANSILVANIA
Pana in data de 20 septembrie vor alterna intervalele cu vreme calda şi cele cu vreme racoroasa. Cel mai cald va fi la inceputul intervalului, cand media maximelor va fi de 31 de grade, iar a minimelor de 13...14 grade, iar cel mai racoare, in jurul zilei de 13 septembrie şi in 20 septembrie, cand in medie, valorile termice diurne vor fi de 20 de grade, iar cele nocturne de 8...9 grade. In continuare, pana la finalul intervalului de prognoza temperatura aerului nu va mai avea variaţii semnificative.
Vor fi averse in zilele de 12 şi de 13 septembrie şi din nou, temporar şi aproape in fiecare zi, dupa data de 17 septembrie.
MARAMURES
Valorile termice diurne vor scadea de la o medie de 31 de grade in prima zi, pana la aproximativ 20 de grade in data de 13 septembrie. In urmatoarele 4 zile se va incalzi, apoi se va raci din nou, astfel ca in jurul datei de 21 septembrie media maximelor va fi de 20 de grade. In ultimele zile de prognoza se va incalzi uşor şi treptat. Media temperaturilor minime va urca pana la 15 grade, in 12 septembrie dimineaţa, apoi va scadea şi va atinge 9 grade in data de 14 septembrie. Temperaturile nocturne vor creşte din nou şi vor atinge in medie 13 grade, in data de 17 septembrie. In cea de a doua saptamana trendul general al temperaturilor minime va fi de scadere, de la o medie de 11 grade in prima zi, la 9....10 grade in ultimele zile.
Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicata in jurul datei de 12 septembrie şi din nou dupa data de 16 septembrie.
MOLDOVA
La inceputul primei saptamani vremea va fi calduroasa in cea mai mare parte a regiunii, apoi valorile termice diurne vor marca o scadere, de la o medie de 31 de grade, la una de 23 de grade, in ziua de 13 septembrie. In zilele urmatoare, pana in 17 septembrie, se va incalzi, iar media temperaturilor diurne va atinge 29 de grade. Va urma o noua racire, temperaturile maxime urmand sa atinga in ultimele zile de prognoza 21...22 de grade. In ceea ce priveşte regimul termic nocturn, evoluţia va fi asemanatoare, la inceput vor fi temperaturi minime, in medie, de 17 grade, in noaptea de 13 spre 14 septembrie vor scadea pana spre 11 grade, apoi vor creşte uşor pana la 15 grade, iar dupa data de 17 septembrie vor ajunge din nou in jurul valorii de 11 grade.
Probabilitatea de apariţie a averselor va fi mai ridicata in ziua de 12 septembrie, precum şi in intervalul 18-23 septembrie.
DOBROGEA
Pana la inceputul celei de a doua saptamani variaţiile de temperatura nu vor fi semnificative, maximele diurne urmand a se situa, in medie, intre 25 şi 27 de grade. Excepţie vor face primele doua zile, cand media lor va fi in jurul valorii de 29 de grade. Ulterior, valorile medii ale temperaturilor maxime vor scadea uşor şi treptat şi vor fi cuprinse intre 23 şi 25 de grade. In primele doua nopţi temperaturile minime vor fi, in medie, de aproximativ 19 grade, in noaptea urmatoare vor scadea pana spre 16 grade, pentru ca in intervalul 15...18 septembrie sa nu mai aiba variaţii semnificative. In continuare, pana la finalul intervalului de prognoza, media temperaturilor minime va scadea treptat, cu 3...4 grade.
Vor fi condiţii pentru averse in jurul datei de 13 septembrie, dar şi in intervalul 19 - 23 septembrie.
MUNTENIA
In intervalul 11 - 13 septembrie vremea va fi calduroasa in cea mai mare parte a regiunii, deşi valorile termice diurne vor scadea treptat, de la 33 de grade la 28 de grade, in medie regionala. Incepand cu data de 14 septembrie, maximele diurne vor creşte din nou, urmand a se situa in jurul valorii de 30 de grade, pentru ca dupa 17 septembrie sa urmeze o noua scadere a temperaturilor maxime, pana spre 23...24 de grade. Minimele vor scadea la inceputul intervalului de la valori medii de 17 grade, la valori de 13 grade in noaptea de 13 spre 14 septembrie, apoi, pana in data de 18 septembrie, vor creşte spre 14...15 grade. In intervalul 19 -24 septembrie o noua racorire a vremii va face ca media temperaturilor minime sa scada treptat, pana la 11...12 grade.
Probabilitatea de apariţie a averselor va fi mai ridicata in intervalul 18 - 23 septembrie, dar condiţii pentru ploi de scurta durata, izolate, vor fi şi in primele zile din interal.
OLTENIA
Vremea va fi calduroasa in prima zi a saptamanii, cu o medie a valorilor termice de 33 de grade, apoi se va raci, astfel incat in ziua de 13 septembrie vor fi 25 de grade. Dupa aceasta data maximele diurne vor creşte din nou, dar nu vor mai depaşi media de 30...31 de grade. Din 17 septembrie vremea va intra din nou intr-un proces de racire, media temperaturilor maxime ajungand la valori de 23...24 de grade. Minimele termice vor scadea la inceputul intervalului, de la valori medii de 17 grade la valori de 11 grade, apoi vor creşte treptat pana la o medie de 15 grade in nopţile de 17 şi 18 septembrie. Dupa aceasta perioada vremea se va racori din nou, astfel ca minimele vor fi cuprinse intre 11 şi 13 grade, in medie regionala.
Probabilitatea de apariţie a averselor va fi mai ridicata in ziua de 11 septembrie, cand vor fi posibile cantitaţi de apa mai importante, dar şi in intervalul 17-22 septembrie.
LA MUNTE
In prima zi vremea va fi calda, apoi temperaturile maxime vor scadea accentuat de la valori, in medie, de 21 de grade, pana la 12 grade, in ziua de 13 septembrie. Ulterior acestei raciri vremea va intra intr-un proces de incalzire, catre valori medii maxime de 19 grade, insa dupa data de 19 septembrie temperaturile vor scadea din nou, neavand variaţii semnificative de la o zi la alta. La inceputul intervalului, minimele vor scadea de la valori medii in jurul a 12 grade, spre 5 grade in noaptea de 13 spre 14 septembrie, apoi acestea vor creşte uşor de la o zi la alta spre valori de 10 grade in 17 septembrie. Dupa aceasta data, pana spre sfarşitul intervalului, se va produce o noua racorire a vremii, astfel ca valorile medii ale temperaturii minime vor ajunge sa fie de 5...6 grade.
Probabilitatea de apariţie a averselor va fi ridicata in intervalul 11-14 septembrie, dar şi intre 17 şi 24 septembrie.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.