CALDURA si INSTABILITATE ATMOSFERICA. Descarcari electrice, intensificari ale vantului si izolat de grindina... Vezi ce spun METEOROLOGII!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 11.06.2018 16:31 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

ESTIMAREA EVOLUTIEI VALORILOR TERMICE SI A PRECIPITATIILOR IN INTERVALUL 11 – 24 IUNIE 2018
Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.
BANAT
In primele zile ale saptamanii, vremea va fi calduroasa, cu medii ale temperaturilor maxime de 30...33 de grade şi ale minimelor de 17...19 grade. Intervalul 14 - 17 iunie va fi caracterizat de un regim termic mai apropiat de cel normal pentru aceasta perioada din an, cu valori diurne ce vor urca pana la 25...28 de grade, mediat regional, in timp ce minimele nocturne vor fi de 15...17 grade. Pentru cea de-a doua saptamana sunt estimate temperaturi din nou in creştere, ce vor caracteriza o vreme calduroasa in mare parte din interval, cu medii ale maximelor de 29...31 de grade şi cu probabilitatea ca in zilele de 21 şi 22 iunie sa se atinga valori chiar mai ridicate.
Probabilitatea de ploaie va fi relativ mare in perioada 13-17 iunie, cand se vor inregistra cantitaţi de apa mai importante. Vor fi in general manifestari de instabilitate atmosferica, astfel ca ploile vor fi insoţite de descarcari electrice, intensificari ale vantului şi izolat de grindina. Pentru cea de-a doua saptamana a intervalului de referinţa se menţine probabilitatea pentru averse in orele dupa-amiezelor.
CRISANA
La inceputul intervalului de referinţa, vremea va fi calduroasa, cu temperaturi maxime de 30...32 de grade şi minime de 17...19 grade, in medie. Perioada 14-17 iunie va fi caracterizata de un regim termic mai apropiat de cel normal pentru aceasta perioada din an, cu valori diurne ce vor urca pana la 25...28 de grade, mediat regional, in timp ce minimele nocturne vor fi de 15...17 grade. Pentru cea de-a doua saptamana estimarile indica temperaturi din nou in creştere, ce vor caracteriza o vreme in general calduroasa, cu medii ale maximelor de 29...31 de grade şi cu probabilitatea ca in zilele de 21 şi 22 iunie sa se atinga valori chiar mai ridicate.
Probabilitatea de ploaie va fi relativ mare in perioada 13-17 iunie, cand se vor inregistra local cantitaţi de apa mai importante. Vor fi in general manifestari de instabilitate atmosferica, astfel ca ploile vor fi insoţite de descarcari electrice, intensificari ale vantului şi izolat de grindina. Pentru cea de-a doua saptamana a intervalului de referinţa se menţine probabilitatea pentru averse in orele dupa-amiezelor.
TRANSILVANIA
In primele zile ale saptamanii, vremea va fi calduroasa in mare parte a regiunii, cu medii ale temperaturilor maxime de 28...32 de grade şi ale minimelor de 14...16 grade. Intervalul 14 - 17 iunie va fi caracterizat de un regim termic apropiat de cel normal pentru mijlocul lunii iunie, cu valori diurne de 25...28 de grade, mediat regional, in timp ce minimele nocturne vor fi de 13...16 grade. Pentru cea de-a doua saptamana sunt estimate temperaturi din nou in creştere, ce vor caracteriza o vreme local calduroasa in mare parte din interval, cu medii ale maximelor de 27...30 de grade şi cu probabilitatea ca in zilele de 21 şi 22 iunie sa se atinga valori chiar mai ridicate.
Probabilitatea de ploaie va fi relativ mare in perioada 13-17 iunie, cand se vor inregistra cantitaţi de apa mai importante. Vor fi in general manifestari de instabilitate atmosferica, astfel ca ploile vor fi insoţite de descarcari electrice, intensificari ale vantului şi izolat de grindina. Pentru cea de-a doua saptamana a intervalului de referinţa se menţine probabilitatea pentru averse in orele dupa-amiezelor.
MARAMURES
Pe parcursul primei saptamani de prognoza, deşi vor avea uşoare variaţii de la o zi la alta, valorile termice se vor menţine peste cele normale in a doua decada a lunii iunie, cu medii ale temperaturilor maxime de 25...28 de grade şi ale minimelor de 15...17 grade. Pentru cea de-a doua saptamana sunt estimate temperaturi in creştere, astfel ca, in special in perioada 20-22 iunie, vremea va deveni local calduroasa, cu medii ale maximelor de 29...30 de grade. La inceputul intervalului de referinţa (perioada 11-15 iunie) va ploua in fiecare zi, local insemnat cantitativ. Vor fi in general manifestari de instabilitate atmosferica, astfel ca ploile vor fi insoţite de descarcari electrice, intensificari ale vantului şi izolat de grindina. Pentru cea de-a doua saptamana a intervalului de referinţa se menţine probabilitatea pentru averse in orele dupa-amiezelor.
MOLDOVA
Majoritatea zilelor din intervalul de referinţa vor fi caracterizate de o vreme calduroasa, fiind estimate temperaturi maxime, in medie regionala, de 27...32 de grade, valori mai ridicate urmand a se inregistra in zilele de 13, 14 şi 15 iunie şi cu probabilitate mare şi intre 20 şi 22 iunie. Minimele termice vor fi in medie de 14...18 grade. Ploile vor fi in continuare asociate instabilitaţii atmosferice, astfel ca se vor semnala doar cu caracter local, in orele dupa-amiezelor, şi cu probabilitate mai mare in perioada 14-16 iunie. Aversele vor fi insoţite de descarcari electrice, intensificari ale vantului şi izolat de grindina.
DOBROGEA
Temperaturile se vor menţine in majoritatea zilelor din interval peste cele climatologic specifice acestei perioade din an in partea continentala a regiunii, unde va predomina o vreme calduroasa, cu medii ale maximelor de 30...33 de grade şi ale minimelor de 15...18 grade. Vremea va fi calda şi pe litoral unde, in medie, sunt estimate maxime diurne de 24...27 de grade, cu probabilitate relativ mare ca in perioada 20-23 iunie sa se atinga valori mai ridicate.
Probabilitatea de ploaie va fi destul de redusa pe durata perioadei de referinţa, fiind de aşteptat averse pe spaţii mici şi in general slabe cantitativ. Pentru intervalul 16 - 18 iunie sunt estimate ploi mai frecvente, posibil moderate sau insemnate cantitativ, in special in partea continentala a regiunii.
MUNTENIA

Majoritatea zilelor din intervalul de referinţa vor fi caracterizate de o vreme calduroasa fiind estimate temperaturi maxime, in medie regionala, de 29...33 de grade, valori mai ridicate urmand a se inregistra in zilele de 13 şi 14 iunie şi cu probabilitate mare şi intre 20 şi 22 iunie. Minimele termice vor fi in medie de 14...19 grade. Ploile vor fi in continuare asociate instabilitaţii atmosferice, astfel ca se vor semnala doar pe spaţii restranse, in orele dupa-amiezelor, in special in zona deluroasa. Excepţie va face intervalul 14-17 iunie cand estimarile prognostice indica o mai mare extindere a ariei ploilor. Aversele vor fi insoţite de descarcari electrice, intensificari ale vantului şi izolat de grindina.
OLTENIA

In primele zile ale perioadei de referinţa, dar cu probabilitate mare şi dupa data de 20 iunie, temperaturile maxime vor caracteriza o vreme calduroasa cu 30...33 de grade dupa-amiaza, in medie regionala. In intervalul 14-18 iunie valorile termice se vor situa in jurul celor climatologic specifice pentru cea de-a doua decada a lunii iunie, medii diurne de 25...28 de grade. Minimele termice vor fi de 15...19 grade, in medie. Ploile vor fi in continuare asociate instabilitaţii atmosferice, astfel ca se vor semnala doar pe areale restranse, in orele dupa-amiezelor şi in special in zona deluroasa. Excepţie va face intervalul 14-17 iunie cand estimarile prognostice indica o mai mare extindere a ariei ploilor. Aversele vor fi insoţite de descarcari electrice, intensificari ale vantului şi izolat de grindina.
LA MUNTE
Variaţiile termice de la o zi la alta vor fi in general nesemnificative, vremea mai calda decat normal fiind predominanta; astfel, maximele vor fi de 19...24 de grade, iar minimele de 9...13 grade, in medie.
Ploile vor fi prezente in aproape fiecare zi, dupa-amiaza, in majoritatea masivelor, iar local pot fi torenţiale. Aversele vor fi insoţite de descarcari electrice, intensificari ale vantului şi izolat de grindina, iar probabilitatea ca fenomenele sa se semnaleze pe spaţii mai extinse şi sa fie mai intense va fi mai ridicata in perioada 13-15 iunie.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.