Camera Deputatilor sa legalizeze PARTENERIATUL CIVIL. Pentru a oferi protectie si cuplurilor formate din persoane de acelasi sex...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 07.03.2017 09:22 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

47 de organizaţii şi peste 2000 de cetaţeni solicita membrilor Comisiei juridice, de disciplina si imunitati din Camera Deputatilor sa acorde un Raport de adoptare pentru Plx 498/2016 - propunere legislativa privind parteneriatul civil. De asemenea, se considera ca este de datoria plenului aceleiasi camere sa asigure cadrul legal pentru recunoasterea egala a tuturor cuplurilor din Romania, inclusiv a celor necasatorite.

Astazi, in Romania, conform ultimului recensamant, 800.000 de persoane traiesc alaturi de partenerul sau partenera lor fara sa fie casatorite legal. Majoritatea sunt cupluri heterosexuale, multe dintre ele avand in grija si copii. A acorda acestora drepturi egale in materie de mostenire, rol de apartinator, regimul bunurilor comune, asigurare medicala, pensie de urmas, libera circulatie si sedere, emigraţie/imigratie, violenta domestica sau credit bancar comun nu poate reprezenta decat un semnal pozitiv prin care statul roman recunoaşte şi respecta statutul acestor cupluri in societate si in relatia cu autoritaţile şi cu institutiile publice.
 
In acelasi timp, parteneriatul civil trebuie sa ofere protectie si cuplurilor formate din persoane de acelasi sex. In prezent, Romania ocupa locul 35 in Europa si locul 25 in Uniunea Europeana in materie de protectie legala a persoanelor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali si persoane transgender), conform ILGA Europa. Pe langa drepturile atasate parteneriatului civil, adoptarea propunerii legislative ar transmite un semnal hotarat cu privire la angajamentul Romaniei fata de valorile europene si fata de principiul democratic de baza al protectiei minoritatilor.
 
Mai mult, inca din 2010, de la decizia Schalk si Kopf v. Austria, Curtea Europeana a Drepturilor Omului spune ca statele membre ale Consiliului Europei au obligatia de a recunoaste cuplurile formate din persoane de acelasi sex, lucru reiterat si in mai recenta decizie Vallianatos si altii v. Grecia, decizie in care Curtea subliniaza necesitatea tratarii egale a tuturor cuplurilor (si heterosexuale si homosexuale) atunci cand vine vorba de parteneriatul civil. Si mai recent, Nils Muižnieks, Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei a cerut public statelor membre ale Consiliului Europei sa legalizeze parteneriatele civile.
 
In acest context, semnatarii petiţiei online solicita public Comisiei juridice, de disciplina si imunitati din Camera Deputatilor sa acorde un Raport de adoptare pentru Plx 498/2016 – propunere legislativa privind parteneriatul civil, in conditiile in care deja doua comisii de specialitate, Comisia pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale si Comisia pentru egalitatea de sanse pentru femei si barbaţi au dat avize pozitive acestui proiect legislativ.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.