Cand si cum se face inscrierea candidatilor la bacalaureat?

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 28.05.2016 12:36 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Potrivit calendarului examenului naţional de bacalaureat, inscrierea candidaţilor pentru prima sesiune are loc in perioada 30 mai-3 iunie. Inscrierile se fac atat pentru absolvenţii din anul şcolar 2015-2016, cat şi pentru cei din promoţiile anterioare, care nu au promovat examenul de bacalaureat.

Conform Metodologiei de organizare şi desfaşurare a examenului de bacalaureat, aprobata prin ordinul MECS nr. 5080/31.08.2015, inscrierea candidaţilor pentru examenul de bacalaureat se face, prin fişa-tip informatizata, la secretariatele liceelor pe care aceştia le-au absolvit, numai in perioada prevazuta in calendarul examenului.

Pentru candidaţii din seria curenta, profesorii diriginţi intocmesc tabele de inscriere la prima sesiune de bacalaureat, in conformitate cu evidenţele din licee. Tabelele cuprind opţiunile pentru probele de examen şi semnatura elevilor. Odata cu tabelele, profesorii diriginţi depun şi fişa-tip informatizata, tiparita şi semnata de fiecare candidat, in care acesta işi asuma opţiunile pentru disciplinele de studiu prevazute pentru probele la alegere, la care doresc sa susţina examenul de bacalaureat.

Candidaţii din anii precedenţi se pot inscrie, in perioada prevazuta de calendarul examenului de bacalaureat, la secretariatul unitaţii de invaţamant pe care au absolvit-o, pe baza actelor solicitate de catre secretariate (certificat de naştere şi, dupa caz, de casatorie, un act de identitate, foaia matricola, adeverinţa cu notele la probele pentru care solicita recunoaşterea notelor).

Absolvenţii din seriile anterioare, in situaţia schimbarii domiciliului in alta localitate, menţionata ca atare in buletinul/cartea de identitate, se pot inscrie pentru a susţine bacalaureatul la o unitate de invaţamant de acelaşi profil, stabilita de comisia de bacalaureat judeţeana din judeţul in care se afla noul domiciliu al candidatului. In afara acestei situaţii, inscrierea in alt judeţ este permisa numai cu aprobarea Comisiei Naţionale de Bacalaureat, in urma unei cereri motivate şi insoţite de documente doveditoare, transmise la Direcţia Generala Invaţamant Preuniversitar.

Elevii romani care au studiat in strainatate se pot inscrie la examenul de bacalaureat numai dupa echivalarea studiilor şi promovarea examenelor de diferenţa stabilite de MENCS, prin Centrul Naţional pentru Recunoaşterea şi Echivalarea Diplomelor.

Candidaţii proveniţi din invaţamantul particular autorizat sa funcţioneze provizoriu se inscriu la centrul de examen desemnat de comisia de bacalaureat  judeţeana/a  municipiului Bucureşti.

Examenul de bacalaureat 2016 va debuta in 13 iunie, cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, susţinuta pana in 15 iunie. Proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orala in limba materna va avea loc in perioada 15-17 iunie. Intre 21-24 iunie se va desfaşura proba de evaluare a competenţelor digitale, urmata,  intre 27 iunie — 1 iulie, de proba de evaluare a competenţelor lingvistice intr-o limba de circulaţie internaţionala.

Probele scrise ale sesiunii iunie-iulie vor incepe pe data de 4 iulie, cu Limba şi literatura romana (proba E)a) şi vor continua pe 5 iulie cu proba la Limba şi literatura materna (proba E)b), pe 6 iulie cu proba obligatorie a profilului (proba E)c), iar pe 8 iulie cu proba la alegere a profilului şi specializarii (proba E)d).

Afişarea rezultatelor se va face in data de 12 iulie (pana in ora 16.00) şi, in aceeaşi zi, vor putea fi depuse contestaţii (intre orele 16:00-20:00), care urmeaza a fi soluţionate in perioada 13 — 15 iulie. Rezultatele finale vor fi facute publice in data de 16 iulie.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.