Cardul national de asigurari sociale de sanatate va fi operational incepand cu 1 februarie

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 28.01.2015 15:59 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Cardul national de asigurari sociale de sanatate va deveni operaţional incepand cu 1 februarie 2015 şi va putea fi utilizat de catre asiguraţi la medicii de familie, in spitale şi in farmacii, precum şi de catre furnizorii de servicii medicale, medicamente sau dispozitive medicale.
Pentru o perioada de trei luni, respectiv intre 1 februarie si 30 aprilie, cardul de sanatate va putea fi utilizat in paralel cu sistemul actual, urmand ca incepand cu 1 mai utilizarea acestui document in sistemul de asigurari sociale de sanatate sa devina unicul instrument de validare a serviciilor medicale.

Guvernul a aprobat o Hotarare care modifica normele de aplicare privind cardul naţional de asigurari sociale de sanatate.
Potrivit actului normativ, serviciile medicale pentru situatiile de urgenta medico-chirurgicala se acorda in conditiile actelor normative in vigoare, fara a fi necesar cardul naţional de asigurari sociale de sanatate.
Persoanele care vor implini varsta de 18 ani dupa 1.02.2015 sau dobandesc calitatea de asigurat prin plata contribuţiei ulterior acestei date si, ca urmare, nu li s-a emis inca un card naţional de sanatate, vor face dovada calitatii de asigurat in  baza  unei adeverinte de asigurat eliberata de casa de asigurari de sanatate. Aceasta adeverinta este valabila pana la data la care asiguratul intra in posesia cardului, dar nu mai tarziu de 30 de zile de la data emiterii acestuia.
Persoanele care refuza in mod expres, din motive religioase sau de constiinta primirea cardului naţional, vor depune o declaratie pe proprie raspundere in acest sens la casa de asigurari de sanatate la care sunt luate in evidenta, insotita de cardul naţional, in situatia in care acesta a fost distribuit. Aceste persoane vor face dovada calitatii de asigurat pe baza adeverintei de asigurat, avand o valabilitate de trei luni, eliberata la solicitarea asiguratului de catre casa de asigurari de sanatate la care este luat in evidenta.

Cardurile nationale de sanatate nedistribuite si predate de catre operatorul de servicii postale la casele de asigurari de sanatate urmeaza a fi distribuite asiguratilor de catre casele de asigurari de sanatate, fie prin prezentarea acestora la sediul casei de asigurari de sanatate la care este luat in evidenta asiguratul, fie prin intermediul medicilor de familie, cu ocazia primei prezentari in vederea acordarii unui serviciu medical.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.