Care sunt obedientele masonice de pe cele 5 continente?

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 22.10.2012 08:55 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

În zilele de 13-14 octombrie 2012, la invitaţia Generalului (r) Bartolomeu Constantin SĂVOIU, Suveran Mare Comandor Mare Maestru al Marii Loji Naţionale Române 1880 (M.L.N.R. 1880), 10 Suverani Mari Comandori şi Mari Maeştri ai unor prestigioase Obedienţe masonice din Europa,America Latină şi Asia, au fost prezenţi sau reprezentaţi la un summit masonic la Bucureşti. 

Iniţiativa creării acestei Uniuni, a pornit de la constatarea situaţiei actuale a celor 10 milioane de Francmasoni, din cele 7 miliarde de persoane, cât are lumea noastră.
Obedienţele masonice de pe cele 5 continente se grupează în principal în 3 curente:
Un curent dogmatic, conservator, condus de Marea Lojă Unită a Angliei (United Grand Lodge of England), prima Obedienţă organizată a Masoneriei speculative (Marea Lojă a Londrei - 1717), Masoneria engleză reprezentând de-a lungul anilor un reper pentru toţi Masonii din lume. Anii au trecut, Imperiul Colonial Britanic a dispărut şi pretenţiile, trei secole mai târziu, de a reprezenta singura Obedienţă care acordă aprobarea pentru a fi adevărat Mason sunt exagerate şi nu mai corespund realităţii. În secolul XXI, a nu admite femeile, bazându-se pe cerinţa prevăzută în Constituţiile lui Anderson din 1723, care interzicea accesul în Loji femeilor, servitorilor şi sclavilor fiindcă nu aveau libertate individuală şi identitate materială, e o negare a realităţii contemporane. Ruperea de realitatea societăţii noastre şi refugiul în discutarea exclusiv a unor teme ezoterice este în afara preocupărilor societăţii actuale.
În cealaltă extremitate se situează un curent ultra-liberal, având ca lider prestigioasa Obedienţă a Marelui Orient al Franţei (prima Lojă franceză: 1725 - Marea Lojă a Parisului), care a avut o influenţă considerabilă asupra vieţii societăţii franceze şi internaţionale în secolul al XIX-lea, dar care se îndepărtează relativ de tradiţiile noastre masonice. Înlăturarea din Constituţia Marelui Orient al Franţei, în 1877, a referinţei la Marele Arhitect al Universului (denumire care reprezintă Dumnezeul Unic, Creator: Dumnezeu, Allah, Iahve, Brahman, etc), care permitea tuturor Fraţilor să-şi exprime credinţa în Dumnezeul Unic şi dezvoltarea unei atitudini ateiste militante, în paralel cu luări de poziţie adesea politice, sunt principalele caracteristici ale acestui curent.
Într-o linie mediană, există un puternic curent în lumea masonică, reprezentat de Loji care au obligaţia pentru membrii lor a credinţei într-un Creator Unic şi care sunt Obedienţe masculine, feminine sau mixte, deschise la problemele societăţii contemporane, interzicând însă angajamentele politice, care rămân exclusiv angajamentele individuale ale membrilor lor şi care respectă vechile tradiţii ale Francmasoneriei universale.
În acest curent, care nu era organizat până în prezent, se impune ca lider natural Marea Lojă a Italiei (Gran Loggia d'Italia - Palazzo Vitelleschi), din punct de vedere istoric a treia putere masonică din lume (prima Lojă italiană: 1728, la Napoli). Italia nu a suscitat niciodată resentimente aşa cum alte puteri politice din lume au putut să provoace, ea constituind o referinţă privind tradiţia şi regularitatea masonică. De la Casanova la Carlo Goldoni, de la Puccini la Cherubini, de la Mazzini, Cavour, Victor Emanuel II, Garibaldi la Rudolph Giuliani sau Fiorello LaGuardia, Francmasoneria italiană a avut o extraordinară prezenţă pe scena istoriei moderne.
Participanţii la reuniunea de la Bucureşti au decis că Preşedinţia Uniunii Mondiale a Marilor Loji Tradiţionale va fi acordată Suveranului Mare Comandor Mare Maestru Prof. Luigi PRUNETI.
Şi-au anunţat dorinţa de a adera la această Uniune încă 20 de Obedienţe din lumea întreagă, care se alătură celor 10 membri fondatori şi, fără îndoială, numărul lor va creşte în cursul următoarelor luni.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.