Care-ai auzit de ASISTENTI MEDICALI COMUNITARI si MEDIATORI SANITARI?...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 28.02.2017 09:12 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Noi masuri pentru dezvoltarea asistenţei medicale comunitare şi pentru asigurarea accesului persoanelor din categorii vulnerabile la servicii medico-sociale au fost stabilite, printr-o Ordonanţa de Urgenţa adoptata de Guvern.

Actul normativ preia reglementari promovate prin proiectul de lege privind asistenţa medicala comunitara, adoptat in şedinţa Guvernului din 26 octombrie 2016, dar clasat in conformitate cu prevederile Hotararii Biroului Permanent al Senatului din data de 27.12.2016 in baza art. 63 alin. (5) din Constituţia Romaniei.
De asemenea, masurile  din actul normativ susţinute in regim de urgenţa reprezinta condiţionalitate ex-ante pentru accesarea fondurilor europene.
Mai exact, in absenţa deciziei Guvernului Romaniei, ar fi imposibila  accesarea lansarii apelurilor   de proiecte programate in cadrul POR şi POCU, care insumeaza aproximativ 355 milioane euro pentru finanţarea intervenţiilor din domeniul serviciilor comunitare integrate.
Ordonanţa de Urgenţa reglementeaza organizarea, funcţionarea şi finanţarea asistenţei medicale comunitare la nivelul comunelor, oraşelor şi sectoarelor municipiului Bucureşti şi prevede infiinţarea, organizarea şi funcţionarea centrelor comunitare integrate.

Intre activitaţile desfaşurate in domeniul asistenţei medicale comunitare:
Ø furnizarea de servicii medicale de profilaxie catre membrii comunitaţii;
Ø servicii de promovare a sanataţii in comunitate prin educaţie pentru sanatate in legatura cu cei mai importanţi determinanţi ai sanataţii (stil de viaţa sanatos, atitudine faţa de sanatate şi faţa de de serviciile medicale, planificare familiala şi sanatatea reproducerii, nutriţie, asigurarea unui mediu sanatos);
Ø identificarea riscurilor pentru sanatate şi a persoanelor şi grupurilor vulnerabile din punct de vedere medical sau social;
Ø consilierea medicala şi sociala, in limita competenţelor profesionale;
Ø direcţionarea şi monitorizarea accesului persoanelor vulnerabile catre serviciile medico-socio-educaţionale;
Ø asistenţa la domiciliu a gravidei, nou-nascutului şi mamei, a pacientului cronic şi a varstnicului, complementar asistenţei medicale primare, secundare şi terţiare;
Ø asistenţa medicala de urgenţa in limita competenţei profesionale.
Beneficiarii acestor servicii sunt, cu precadere, persoanele vulnerabile din punct de vedere medical sau social, cu accent pe populaţia din mediul rural şi grupurile vulnerabile (persoane cu nivel economic sub pragul saraciei, aflate in şomaj, cu afecţiuni cronice, cu risc de excluziune sociala etc).

In funcţie de nevoile privind furnizarea integrata de servicii medico-socio-educaţionale, in subordinea autoritaţilor administraţiei publice locale si in locatiile puse la dispozitie de acestea se vor constitui centre comunitare integrate, finanţate integral din bugetele locale.
Finanţarea cheltuielilor de personal pentru asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari, precum şi cheltuielile determinate de aplicarea standardelor minime de dotare se asigura din transferuri de la bugetul de stat catre bugetele locale, prin bugetul Ministerului Sanataţii.

Autoritaţile locale pot contribui din surse proprii la finanţarea cheltuielilor de personal şi pot angaja şi alte categorii de personal care furnizeaza servicii medicale, sociale sau educaţionale, cu asigurarea finanţarii cheltuielilor acestora din surse proprii şi cu incadrarea in bugetul aprobat, dar sunt şi responsabile de acoperirea cheltuielilor pentru bunuri şi servicii necesare intreţinerii şi funcţionarii centrelor comunitare integrate.

Asistenţa medicala comunitara este coordonata tehnic şi metodologic de catre Ministerul Sanataţii, prin structurile sale din teritoriu, respectiv direcţiile de sanatate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti, iar controlul activitaţii se va exercita de catre Ministerul Sanataţii.
Normele metodologice privind organizarea, funcţionarea şi finanţarea activitaţii de asistenţa medicala comunitara se aproba prin hotarare a Guvernului, in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a ordonanţei.
 
In prezent, Ministerul Sanataţii asigura finanţarea a peste 1520 de asistenţi medicali comunitari şi peste 482 de mediatori sanitari.

Florian Bodog, ministrul Sanataţii:

”Deci, practic, in aceste zone, daca cream aceste centre medicale comunitare la nivel... practic, coboram serviciile medicale si comunitare la nivelul fiecarei comunitati defavorizate, sa spunem asa, aducand asistenta sociala si asistenta medicala una langa cealalta, practic, cunoastem problemele, stim mai bine, avem o evidenta mai clara a ceea ce se intampla, in ceea ce priveste problemele sociale si problemele de acces, si atunci am spus faptul ca prin acest proiect, practic, deschidem si posibilitatea de actiune si, practic, acele 3.000 de ambulante promise in programul de guvernare vor actiona la acest nivel. Practic, vom aduce, cu aceste ambulante, vehiculele de transport medical, vor fi transportati pacientii pentru a avea acces la servicii medicale profesioniste”.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.